Žitný kváskový chléb s mákem

  0:32
Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Varianta s mákem chléb ozvláštní a podpoří jeho výraznou chuť. Semínka dodají cenné rostlinné oleje. Chléb skvěle chutná s máslem a dobrým džemem nebo třeba s avokádovou pomazánkou, ale dobrý je i samotný.

žitný kváskový chléb s mákem | foto: pro iDNES.cz

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky
  • 180 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • hrst dýňových, sezamových a lněných semínek
  • hrst nemletého modrého máku
  • trocha másla na vymazání formy (hrnce)
  • žitná mouka na posypání a tvarování těsta
  • mák na ozdobu

Postup:

1. Kvásek koupíme buď hotový v pekařství nebo ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody (to trvá ale podstatně déle).

2. Do mísy nasypeme žitnou mouku, semínka, mák a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout a potom z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky (nebo zpátky do mísy, pokud nemáte ošatku), přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout - nejlépe přes noc.

3. Délka kynutí se nedá přesně stanovit; chléb je připravený na pečení, když těsto nabyde dvounásobného objemu. Může to trvat i 12 hodin.

4. Když těsto vykyne, překlopíme chléb z ošatky do máslem vysypané formy nebo hrnce (udrží si pak hezký kulatý tvar), případně ho ještě ozdobíme mákem.

5. Troubu předehřejeme na 250°C a chléb pečeme nejdřív 20 min na tuto teplotu přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sundáme a teplotu snížíme na 180°C. Pečeme dalších 40 minut.

6. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, povedlo se a je hotovo. Chléb vyklopíme na mřížku a necháme ho alespoň hodinu vychladnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...