OBRAZEM: Ohromte přátele pomerančovým kaviárem z molekulární kuchyně

  0:58
Základ populární molekulární kuchyně se skrývá v přírodních přísadách, díky kterým kuchař může měnit skupenství, barvy a tvary nejrůznějších pokrmů. I když se zdá, že bez speciálního nádobí a ingrediencí se neobejdete, vše už je dnes k dostání. Zkuste si například pomerančový kaviár vyrobit sami doma.

V molekulární chemii, která působí jako souhrn alchymie a fyziky, jde hlavně o zvláštní, novou formu tradičního jídla, ale i o výjimečné servírování. Prostě nic nevypadá tak, jak jste zvyklí. Pokrmy mají nezvyklou konzistenci pěny, želé nebo kuliček kaviáru.

Hlavní roli hraje dusík, suchý led, laboratorní náčiní a speciální přípravky s exotickými jmény. Nekonvenční gastronomie svou hravostí působí na všechny smysly. Panna cottu znáte jako sladký dezert, ale nyní vás překvapí příchutí ryby. Uhranout dokáže i drink zmrazený do lízátka.

"Ve světě už začínají být kuchařské špičky prostou změnou barev, tvarů a konzistence jídla znuděny. Aktuálním trendem je třeba extrahování aromat z pokrmů a jejich implementace do nových forem. A protože se všude rozšiřuje food blogerství, přibývá i těch, kteří si chtějí molekulární kuchyni vyzkoušet doma," říká šéfkuchař lodní restaurace Port62 Radek Roubíček, jehož tým má ve svém molekulárním repertoáru například pošírované vejce, které je potřeba rovné tři hodiny vařit ve vodě horké 62,5 stupňů.

Základní přípravky

Pro přípravu molekulárních pokrmů potřebujete:
AGAR: přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, vyrábí se z červených mořských řas, používá se na výrobu želé
XANTANA: zahušťovadlo získané pomocí fermentace kukuřičného škrobu, používá se například pro zahuštění tekutin, ve kterých dokáže udržet pevné částice v „levitujícím“ stavu
ALGIN: želírovací výrobek z hnědých mořských řas, nejčastěji se používá na výrobu kuliček kaviáru
CALCIC: vápenitá sůl používaná jako reakční partner při výrobě kaviáru
GELLAN: polysacharid pro výrobu gelů a želatin, výrobky vydrží teplotu do 70 stupňů
LECITE: přírodní emulgátor vyrobený ze sóji, používá se na výrobu studených i teplých pěn
FIZZY – granulát pro výrobu šumivého efektu

Přípravky jsou běžně k dostání na internetu či v některých obchodních řetězcích.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...