Čerstvé housky provoní celý byt. Vyhrajte za pekařský recept kuchařku

  1:03
V desátém díle seriálu České televize se Dita P. pustí do pečení chleba a housek. Pokud také rádi pečete, pošlete nám svůj recept i s fotkou a vyhrajte kuchařku.

Dita P. tráví víkend na chalupě se sestrami. Dámy se oddávají podzimu, pouštějí  si se synovcem draka a opékají špekáčky. A protože se špekáček neobejde bez dobrého chleba, rozhodne se Dita upéct svůj první kváskový chléb.

Začne ale houskami, protože kynou kratší dobu. Recept najdete níže a ve videu zase uvidíte, jak se housky pletou. Protože si Dita nemůže odpustit neudělat něco sladkého, nachystá banánový chlebíček s oříšky a čokoládou. 

Recept si dovezla z Ameriky, kde se chlebíček jí ke snídani i svačině, podobně třeba jako naše bábovka. Výhodou receptu je také to, že se do něj dají použít starší banány. Nakonec zákusek Dita osladí karamelem a ozdobí ořechy a čokoládou.

Dojde i na chleba, jehož pečení by podle Dity mělo být stejně přirozené jako třeba dýchání. Tak tomu ale bývalo v minulosti, dnes už většina chodí do pekárny. Tam se vydá i Dita, ale jenom pro kvásek. Její chleba nakonec kyne osm hodin a podle slov sestry Mariky je úžasný.

A protože na úžasný domácí chléb nenamažte jen tak ledacos, rozhodne se Dita utlouct si také máslo. Zároveň si tím splní svůj dětský sen o tom, že až bude velká, stane se z ní selka. 

Pošlete recept na pečení a vyhrajte kuchařku

Pečete si vlastní chleba, housky nebo rohlíky? Dáváte přednost bábovce, koláčům a koláčkům? Ať už je to cokoliv, pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 19. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Zuzana Hánová s receptem na krůtí roládu. zaujala nás i krkovice na pivu, italská sekaná se španátem nebo hovězí dušené se zeleninou. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Domácí housky podle Dity P.

Na 12 housek, příprava: 10–15 minut, kynutí: 1 hodina 20 minut, pečení: 30 minut

Housky s máslem a domácí zavařeninou
  • 500 g hladké mouky
  • půl kostky (20 g) čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu  
  • 3 lžíce sádla, změklého
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • hrubá sůl nebo mák na posypání

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

1. Zadělám těsto: mouku proseju do mísy, uprostřed udělám důlek, do něj nadrobím droždí, posypu ho cukrem a zaliju trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidám do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracuju pružné těsto. Nechám ho minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.
2. Vykynuté těsto vyklopím na lehce pomoučenou pracovní plochu, znovu ho rukama lehce prohnětu, odtrhuju z něj kousky, válím válečky a upletu housky jako cop. Housek z té dávky bývá dvanáct.
3. Housky přendám na plech vyložený pečicím papírem a nechám je ještě 20 minut kynout. Předehřeju troubu na 180 °C. Nakynuté housky potřu bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypu hrubou solí a peču ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Do trouby postavím misku s vodou.
4. Vychladlé housky plním podle chuti, třeba máslem a marmeládou nebo bazalkovým pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty...

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...