Rychlá večeře: sendviče, bagety a obložené chleby na několik způsobů

  3:45
Nebudeme vás učit, jak na obyčejné zapečené tousty. Z křehkých plátků bílého pečiva či z celého chleba lze totiž vytvořit gurmánský zážitek, po kterém se rodina bude dožadovat pravidelného opakování.

Chléb s ricottou a praženými oříšky | foto: Profimedia.cz

Mexický sendvič

Mexický sendvič

Příprava: 30 minut (vaření 30 minut)Porce pro 4 osoby

  • 1 rajče
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička najemno nasekaných koriandrových lístků
  • 4 vykoštěné kotlety
  • hl. mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 1 avokádo
  • 4 bagety
  • 4 lžíce majonézy

1. Rajče přepůlíme, lžící z něj vybereme šťávu s jadérky a dužinu najemno nasekáme. Kukuřici spaříme horkou vodou a necháme okapat. Plechovku fazolí slijeme a propláchneme vodou. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme na kolečka.

2. V misce promícháme rajče, kukuřici, fazole, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej a směs dochutíme solí, pepřem, vmícháme koriandr. Směs odložíme do chladu.

3. Omyté a osušené kotlety naklepeme, rozdělíme na poloviny, ochutíme solí, pepřem a obalíme v trojobalu.

4. Obalené kotlety osmažíme na oleji a odložíme na papírové ubrousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme ve slupce na plátky, které vyloupneme lžící.

5. Bagety rozpůlíme a opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě řeznou stranou dolů.

6. Spodní část baget potřeme lžící majonézy a na ní rozdělíme plátky avokáda, fazolovou směs, osmažené kotlety, ozdobíme cibulí a přiklopíme vršky baget.

NÁŠ TIP: Pro dospělé přidejte do fazolové směsi najemno nasekanou chilli papričku.

Bageta se salámem a jablky zapečená s rakletovacím sýrem

Bageta se salámem a jablky zapečená s rakletovacím sýrem

Příprava 20 minut (vaření 20 minut)
Porce pro 4 osoby

  • 2 bagety
  • 400 g rakletovacího sýra
  • 1 jablko
  • 5 vajec
  • sůl
  • 3 lžíce smetany
  • olej
  • 150 g salámu

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, bagety rozkrojíme a řeznou stranou dolů je opečeme na mřížce.

2. Tři čtvrtiny sýra nakrájíme na plátky, zbytek nastrouháme. Z jablka vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kolečka.

3. Vejce prošleháme se solí a smetanou a připravíme z nich na oleji na rozehřáté pánvičce řídká míchaná vajíčka.

4. Na předpečené bagety rozdělíme vaječnou směs, posypeme nastrouhaným sýrem, obložíme salámem, pokryjeme kolečky jablek, plátky sýra a dáme zapéct do trouby, dokud se sýr na bagetách neopeče do zlatohněda.

Chléb s ricottou a praženými oříšky

Chléb s ricottou a praženými oříšky

Příprava 5 minut (vaření 15 minut)
Porce pro 4 osoby

  • 2 hrnky směsi ořechů (vlašské, lískové, pekany, loupané mandle, nesolené kešu)
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce přírodního cukru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • 4 plátky chleba
  • 250 g ricotty

Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nasypeme na něj ořechy a necháme je péct asi deset minut. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo, cukr, vmícháme rozmarýn, přisypeme opečené ořechy a mícháme na mírném plameni asi tři minuty. Směs přesuneme na pečicí papír, osolíme a necháme vychladnout. Chleby potřeme ricottou a ozdobíme rozmarýnovými ořechy.

Pro hračičky

Jak nalákat děti, aby snědly odpolední svačinu?Vyhrajte si s aranžováním a naservírujte jim okatou sovu nebo oblíbenou digitální techniku v jedlé verzi.

Hranatý toustový chleba ozdobte podle fotky sovami z tvrdého plátkového sýra, šunkového salámu nebo jiné kvalitní uzeniny. Dozdobíte olivami, okurkou a rajčaty. Neodolá nikdo.

Sovy na toustu, jimž dítě neodolá.

TIP: Jak uchovat pečivo aneb věčně měkký chléb

Papír nebo utěrka
Kvůli invazi igelitových sáčků v obchodech je většina z nás zvyklá v nich pečivo nechávat i doma. Pekaři to ale nedoporučují. Lepší jsou papírové sáčky a například pro kváskový chleba je ideální zabalit ho do čisté utěrky. Teplé pečivo nechte nejdřív volně vychladnout, ať se nezapaří.

Chlebníky
Zainvestovat můžete do schránky na pečivo. Nabídka je široká - vybrat si můžete z řady tvarů a materiálů. Pečivo je tam izolované v suchu s odvětráním. Pravidelně ho vymývejte, ať se v něm nedrží plísně. Naše babičky k pečivu pokládaly rozkrojené jablko, díky kterému neoschlo.

Hoďte je na mráz
Čerstvé rohlíky můžete dát zamrazit, stejně tak toustový chléb, veku či chleba. Je praktičtější rozporcovat velké pečivo na menší kousky. Když pečivo potřebujete, vyndáte ho z mrazáku a stačí ho nechat na kuchyňské lince asi hodinu povolit (v sáčku) či dát rozpéct do trouby.

Papír mezi krajíce
Když mrazíte již nakrájený chleba, je praktické proložit krajíce pečicím papírem. Protože tak k sobě nepřimrznou a vy můžete z ledového bochníku oddělit jen tolik kousků, kolik právě potřebujete. Budete-li je rozmrazovat v mikrovlnce, použijte speciální děrovaný sáček.

Oheň a led
Do toustovače i topinkovače můžete použít zmrzlý toustový chleba, bez toho, že byste ho nechali povolit.

Náš tip: mezi dva plátky bílého toustového chleba namažte pacholík, položte plátky jablka a posypejte skořicovým cukrem. Máte bleskový štrúdl.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....