Svatební dort a další sladké dobroty nejen v růžové pro váš velký den

Menu vhodné ke svatebnímu stolu bývá výsledkem diskusí v obou zúčastněných rodinách, ale závěr bývá sladký jako smíření. Dorty a drobné cukrovinky pohladí na konci svatebního dne každého. O recepty na přesladké finále jsme požádali dvě mladé cukrářky, které pečou pod značkou Sweet Dots.
Svatba je příležitostí ke sladkému hřešení. Kromě klasického dortu vyzkoušejte třeba zdobené máslové sušenky.

Svatba je příležitostí ke sladkému hřešení. Kromě klasického dortu vyzkoušejte třeba zdobené máslové sušenky. | foto: Ondřej Košík

Vanilkový dort s jahodovou naplní

Vanilkový dort s jahodovou náplní

Množství: na jeden korpus o velikosti v průměru 23 cm

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 110 g másla
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru (nebo 2 vanilkové lusky)
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce a 3 žloutky
  • 120 ml podmáslí
  • 50 ml jahodového džemu

1. Předehřejeme troubu na 180 °C a dortovou formu obložíme pečicím papírem.

2. Mouku jemně prosejeme do mísy a smícháme s práškem do pečiva. V druhé míse vyšleháme máslo a vsypeme cukr a šleháme další 3–4 minuty, dokud není směs hezky nadýchaná. Přilijeme olej a jemně vetřeme do hmoty. Stranou vyšleháme vejce a vmícháme do máslové hmoty spolu s podmáslím a nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do dortové formy a pečeme 30–35 minut.

3. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme jahodovým krémem. Potřeme celý dort nahřátým džemem a pak i základovou máslovou směsí, nakonec hladce potáhneme fondánem.

Krém na naplnění:

  • 250 g tvarohu
  • 125 g smetany ke šlehání
  • 125 g zakysané smetany
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g čerstvých rozmixovaných jahod
  • půl pytlíku želatiny
  • 2 lžíce vody

1. Ušleháme smetanu, snížíme otáčky mixéru a přidáme ke smetaně tvaroh, cukr a zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a nakonec pomocí stěrky přidáme rozmixované jahody.

2. Připravíme si želatinu a smícháme ji se 2 lžícemi studené vody, necháme ji nabobtnat, poté zahříváme, dokud se nerozpustí. Když je želatina rozpuštěná, vmícháme 2 lžíce krému a celé přidáme do zbylého krému. Šleháme ještě za tepla a ihned naplníme rozříznutý dort.

Krém na pomazání:

  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo vanilkový lusk)
  • 350 g másla

1. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem, dokud se nerozpustí – zhruba 5 minut. Poté sundáme z lázně a šlehačem na vysoké otáčky šleháme do husté pěny dalších 15 minut.

2. Ve vedlejší misce vyšleháme změklé máslo a pomalu přidáváme do vaječného krému.

Na potáhnutí:

  • 1 kg fondánu (zakoupíte v cukrářských potřebách)
  • trochu moučkového cukru na podsypání

1. Fondán si rozválíme na cca půl centimetru úzký plát a narolováním na váleček přeneseme nad dort.

2. Položíme na střed, vyhladíme vrchní vrstvu, pak i strany dortu a odstraníme přebývající hmotu.

Tip: Fondán lze obarvit potravinářskými barvami, formičkami vykrájet různé tvary a ty přilepit cukrovým sirupem.

Cupcake s meruňkami

Cupcake s meruňkami

Množství: cca 12 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 160 g másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml meruňkového džemu (na naplnění a pomazání)
  • 200 g fondánu (zakoupíte v cukrářských potřebách)

1. Papírové košíčky vyložíme na plech (pokud nemáte plech přímo na muffiny, použijte raději dvojitý košíček). Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny, postupně po jednom zašleháme vejce. Zvolna přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko.

2. Rovnoměrně naplníme košíčky do 2/3. Pečeme v rozehřáté troubě 15 minut na 180 °C. Špejlí zkusíme, zdali jsou dopečené i uvnitř.

3. Necháme úplně vychladnout, v každém cupcaku vytvoříme malou dírku uprostřed a naplníme meruňkovou marmeládou. Povrch potřeme stejnou marmeládou či krémem z vyšlehaného másla a marmelády.

4. Rozválíme fondán a vykrojíme kolečko takové velikosti, aby zakryl vršek cupcaku až ke krajům. Ozdobíme cukrovou polevou a fondánovou květinou.

Máslové sušenky s vanilkou

Máslové svatební sušenky s vanilkou

Množství: cca 40 kousků

Na těsto:

  • 200 g změklého másla
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g pískového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 1 vejce

Na polevu:

  •  2 bílky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 350 g moučkového cukru (záleží na velikosti bílků)

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Máslo, cukr a vanilkový cukr šleháme elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení mohly ztratit svůj tvar.

2. Poté jemně zašleháme vejce. Přidáme mouku a rukama vypracujeme v lehké těsto. Rozdělíme ho na tři bochánky a zabalíme jednotlivě do fólie. Chladíme v lednici hodinu (ideálně přes noc). Pak každý bochánek postupně rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku zhruba půl centimetru a vykrájíme libovolné tvary pomocí formiček na cukroví. Dbáme na to, aby těsto nebylo tenčí, mohlo by být příliš tvrdé.

3. Sušenky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.

4. Necháme vychladnout a ozdobíme. Skladované v uzavíratelné nádobě vydrží až měsíc.

Poleva: Bílky s citronovou šťávou šleháme elektrickým šlehačem pouze do spojení. Prosejeme moučkový cukr a přidáme ho k bílkům. Šleháme na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Směs si uděláme ve dvou konzistencích. Jednu řidší, na základy sušenek a vyplňování prostor, a druhou přidáním malého množství cukru, hustější na kontury a psaní. Pokud přidáte příliš cukru, přilijte zase pár kapek vody.

Zdobení: Polevu si můžeme obarvit potravinářskými barvami, naplnit do cukrářského sáčku se špičkou a tvořit. Základy si uděláme jako první, necháme zaschnout ideálně přes noc a pokračujeme ve zdobení jemných kontur druhý den.

Whoopi pies

Whoopi pies

Množství: asi na 15 kousků

Na těsto:

  • 230 g hladké mouky
  • 75 g kakaového prášku
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 170 g másla, pokojové teploty
  • 150 g cukru krystal
  • 1 vejce, pokojové teploty
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml podmáslí
  • 120 ml vlažné silné kávy

Na krém:

  • 55 g rostlinného tuku
  • 55 g másla, pokojové teploty
  • 115 g moučkového cukru
  • 1 pytlík vanilkového cukru (nebo 1 vanilkový lusk)
  • 120 ml cukrového sirupu

1. Předehřejeme troubu na 190 °C. Ve velké míse prosejeme dohromady mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, sodu a sůl.

2. Ručním mixérem promixujeme máslo s cukrem tak, aby tvořily světlou nadýchanou hmotu. Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Smícháme podmáslí a kávu. A při nízké rychlosti přidáváme po troškách mouku, střídavě se směsí kávy a podmáslí. Začneme třemi lžícemi mouky a třemi lžícemi mouky také skončíme.

3. Hotové těsto nandaváme lžící na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou, cca 5 cm od sebe. Průměr kolečka by měl být cca 2,5 cm.

4. Pečeme 9–10 minut. Nebo dokud se vrcholky po stisknutí nevrací pružně zpět. Poté vyndáme z trouby a dáme hotová kolečka vychladnout na kovovou mřížku.

Na náplň:
1. Elektrickými metlami si na pomalé otáčky vyšleháme tuk s máslem, dokud směs není jemná a bez hrudek. Přidáme cukr, zvýšíme na střední rychlost a pokračujeme 3–5 minut, dokud směs nebude jemná a lehká. Nakonec opatrně vmícháme vanilkový cukr, cukrový sirup a pokračujeme v míchání, dokud konzistence této hmoty nevypadá jako jemná majonéza.

2. Lžičkou či cukrářským pytlíkem naplníme jednotlivé sušenky a přiklopíme druhou častí sušenek.

3. Sušenky vám vydrží v lednici i několik dní. Podávejte v pokojové teplotě.

Info: Česky by se tahle dobrota nejspíš jmenovala "koláčky jupí!". Pocházejí z Ameriky minulého století, kde je ženy pensylvánských protestantů balily svým mužům jako dezert k obědu do práce. Muži nad nimi prý vždycky zajásali a odtud pochází název. Jinak se jim říká i krémové želvy nebo VTS (velká tlustá sušenka).

Příběh sladkých teček (Sweet Dots)

Kdo jsme? Dvě holky, které si otevřely malou českou domácí cukrárnu – ta připraví sladké potěšení podle představ zákazníků. Díky vlastním vykrajovátkům dokážeme upéct i to, co nikde jinde nenajdete. Hodně důležitá je pro nás kvalita, proto se v našich produktech vždy objeví jen pravé máslo, kakao či organická vanilka.

Co děláme? Momentálně otvíráme novou provozovnu a rozbíháme webové stránky. Než budou hotové, najdete nás třeba na Facebooku.

Naše produkty Na počátku byla sušenka, po chvíli však celý koncept. Začaly jsme se zdobením tzv. cookies, které možná někomu připomenou klasické české perníčky, ale pozor, těsto i zdobení je naprosto jiné. K sušenkám se rázem přidaly i další produkty a náš další cíl je dodávat zákazníkovi cukrovinky ladící s charakterem a atmosférou akce.

Sladký bar Říkáme tomu Candy bar a znamená to plně vyvážený, chuťově lahodný a dekoračně laděný cukrový bar. Tato alternativa k tradičním dortům či koláčům naše zákazníky většinou mile překvapí. Není nic krásnějšího, než když si sušenka s dortem rozumí. Jako třeba na fotkách, které jsme dělaly pro Onu Dnes.

Sweet Dots - Eva Nováková (28) a Monika Cavina (32)

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...