Avokádový olej
Získává se lisováním za studena z čerstvých plodů avokáda a skvěle se hodí nejen k ochucování pokrmů, ale i na vaření, smažení, restování nebo pečení. Má sametovou konzistenci, lehce oříškovou vůni a lahodnou ovocnou chuť. Bod přepalování avokádového oleje je přibližně 250°C, což ho řadí na špičku v porovnání s ostatními oleji. Avokádový olej si uchovává své vlastnosti i při vysokých teplotách, takže se perfektně hodí na restování, smažení i pečení. Má vysoký obsah vitaminu E, který přispívá k ochraně buněk (100 ml avokádového oleje obsahuje 18 mg vitaminu E, což představuje 150 % doporučené denní dávky). Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny.
Jemná pěna z mladého hrášku s krutony a chipsy z anglické slaniny
- 1 cibule
- 500 g mraženého zeleného hrášku
- 200 ml smetany
- 700 ml mléka
- 0,1 dcl avokádového oleje Avocadoil
- 2 pol. lžíce mouky
- 4 plátky toustového chleba
- 4 plátky slaniny
1. Toustový chleba nakrájíme na malé hranolky, rozložíme na plech a zastříkneme avokádovým olejem. V troubě předehřáté na 200°C opražíme dozlatova.
2. Cibuli nakrájenou najemno zpěníme na avokádovém oleji, zaprášíme moukou, přidáme mléko, smetanu a řádně provaříme. Přidáme rozmražený hrášek, necháme zavařit a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno.
3. Přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zbylé slupky z hrášku, dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme krutony, zakápneme avokádovým olejem a ozdobíme vypečenými plátky slaniny.
Panenský olej z čufy
Také tento u nás zatím málo známý olej je lisovaný za studena a hodí se do salátů, ke grilování zeleniny a masa, k přípravě dresinků nebo dezertů a podobně. Lisuje se z rostliny, která se jmenuje čufa (chufa) a pěstuje se ve Španělsku. Je to drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Olej z čufy má jemnou, zpočátku nasládlou chuť a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8 %), a to především kyseliny olejové.
Telecí plátky se zeleninovou salsou a mangem
- 4 telecí plátky
- 1 paprika
- 2 rajčata
- 1 salátová okurka
- 1/2 manga
- čufový olej
- čerstvé bylinky
- sůl
- pepř
1. Zeleninu a ovoce omyjeme, papriku zbavíme jadřince, okurku oloupeme, mango oloupeme a vyjmeme pecku. Pak vše nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami dle chuti a zakápneme troškou čufového oleje. Dáme uležet do chladu.
2. Telecí plátky lehce osolíme a opepříme, naklepeme rukou a osmahneme na čufovém oleji, asi 4 minuty po každé straně.
3. Podáváme s opečenými bramborami nebo bagetou.
Olej z arašídových oříšků
Získává se lisováním z loupaných semen podzemnice olejné buď přímo nebo po opražení rozdrcených oříšků. Má žlutavý vzhled a typickou oříškovou vůni a chuť. Je důležitou součástí asijské kuchyně, ale používá se i jinde ve světě jak v teplé kuchyni, tak třeba do dresingů nebo salátů. Snese i velmi vysoké teploty (až 230 °C) a obsahuje nenasycené kyseliny a vitaminy E a K.
Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami
- 2 kuřecí prsa
- listový salát
- čekanka
- 1 malý mandarinkový kompot
- 1 červená paprika
- loupané mandle (nasekané)
- sůl
- pepř
1. Kuřecí prsa osolíme a osmahneme na arašídovém oleji na pánvi. Nakrájíme na kousky a necháme odpočinout.
2. Listový salát i čekanku omyjeme a nasekáme. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na nudličky.
3. V míse smícháme salát, čekanku, kuřecí maso a okapané mandarinky z kompotu. Pokapeme arašídovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme sekanými mandlemi.
4. Podáváme s čerstvým pečivem.