Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gumáky, vidle a čepice. Kysané zelí usiluje o značku české speciality

  10:32
Nejsou potřeba žádné konzervanty, barviva ani chemikálie. Stačí zkušenosti, šikovné šlapačky a původní, přísně dodržovaný jednoduchý recept. Kysané zelí vyrobené v továrně raritním způsobem chce potravinářská firma Hamé přihlásit v Evropské unii jako českou specialitu.
Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich

Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich kolegyně pak zelí před šlapáním okoření solí promíchanou s kmínem, které rozhazuje na zpracovávanou surovinu. Tradiční recept zaručuje, že každá várka kysaného zelí chutná jinak. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Voní to čerstvým zelím, pak solí a kmínem a nakonec kvasinkami. Kunovická továrna firmy Hamé právě v těchto dnech vyrábí raritním způsobem tradiční kysané zelí.

Dělá to přesně tak jako před 87 lety. "Je to podobné, jako když si ho děláte doma v kameninovém hrnci," přibližuje ředitel jednoho ze závodů David Kladroba.

Odborníci z firmy si například hodně hlídají kvalitu hlávek zelí. Několik let už ho nakupují od zemědělců v regionu. Mimo jiné třeba v Ostrožské Nové Vsi a sousední Ostrožské Lhotě.

Hlávky nesmějí mít moc vzduchu

Hlávky by neměly být řídké ani velké, aby v nich nezůstávalo zbytečně moc vzduchu. "Toho se potřebujeme zbavit," vysvětluje Kladroba. Firma dělá kysané zelí v budově, kde se nic jiného nevyrábí a je sterilní. To si žádá bílé pláště, čepice na hlavě a na nohou bílé gumáky.

Zelím to v ní voní už na začátku. V první hale obsluhují dvě ženy stroj, který vyvrtává z hlávek košťál. Další pak odřezávají vrchní listy a čisté hlávky posílají do krouhačky. Z ní padá nastrouhané zelí otvorem dolů do obrovské vany, která připomíná velké koupací bazény.

Kysané zelí

Vzniká zkvašením jemně nakrájeného hlávkového zelí.

Má typickou kyselou chuť.

V Kunovicích zelí plní do van o objemu kolem třiceti tun. Jedna nádoba se šlape dva dny a každá pracovnice při tom stihne ušlapat deset kilometrů.

Zelí pak v tancích zraje šest až osm týdnů. Přebytečné plyny z kvašení se odvádějí pomocí speciálních komínů.

Kysané zelí je zdrojem vitaminu C i bakterií kyseliny mléčné.

Podporuje tvorbu krve a hormonů, bojuje proti únavě a posiluje obranyschopnost organismu.

Na hloubku má tři metry a vejde se do ní 30 tun zelí. Tam se odehrává nejdůležitější část celé výroby.

Na dně vany ve třímetrové hloubce stojí čtyři ženy celé v bílém i s bílými gumáky na nohou. Nad hlavami jim z hlučné krouhačky padá nastrouhané zelí, které přehrabují vidlemi.

"Z toho pak hodně bolí ruce," vysvětluje později Marie Šálková, která má se šlapáním zelí dlouholeté zkušenosti.

Musejí upravit vrstvu tak, aby byla rovnoměrná. Nad nimi sedí na stoličce pátá pracovnice do party. Z kbelíku u nohou pomalu nabírá rukama sůl promíchanou s kmínem a rozhazuje ji na zelí.

"Pozor, teď písknu," hlásí jedna z žen. Vzápětí se ozve silné zapískání a nahoře v hale utichne krouhačka. "Jinak se domluvit nemůžeme," směje se Šálková.

Ženy odkládají vidle a začínají šlapat. Na první pohled vypadají chaoticky, ale po pár minutách je jasné, že v tom mají léty ověřený systém. "Zelí šlapu přes dvacet let," potvrzuje Ivana Janíková.

Šlapou tak dlouho, až zelí zbaví vody a vzduchu

Šlapačky postupují krok za krokem v řadách za sebou. Musejí z vrstvy zelí dostat pryč vodu a vzduch a vytvořit pevnou vrstvu. Každá za jednu směnu ujde deset kilometrů a dohromady zpracují deset tun zelí.

"Ale zelí si rády dáme i doma po směně," hlásí Janíková.

Aby byla vana plná našlapaného zelí, trvá to dva dny a vystřídají se na ní tři směny. Poslední vrstva končí šedesát centimetrů pod okrajem vany.

Třicet tun zelí pak pracovnice zakryjí plachtou a zatíží vodou.

"Tak zajistíme, že se tam nedostane vůbec žádný vzduch. Voda celou plochu pokryje," vysvětluje Kladroba.

V této fázi zůstane zelí šest až osm týdnů. Nepřidávají se do něj žádné bakterie mléčného kvašení, jako to dělají jiní výrobci. I proto je kysané zelí z Kunovic každý rok chuťově trochu jiné. Díky přírodnímu zpracování se u něj totiž projeví vliv počasí i kvalita pole, na kterém vyrostlo.

Z tanků se pak vykvašené zelí ručně vybírá do nerezových nádob a veze k plnicí lince. Tam projde párou, naplní se do sklenic nebo hliníkových sáčků a steriluje se.

Do obchodů se tato várka dostane na začátku příštího roku.

Autor:

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Česká národní banka znovu snížila úroky. Hypoteční úvěry přesto nezlevňují

3. května 2024

Premium Radní České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek snížili úroky o půl procentního bodu. Sazba...

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Turecko utnulo obchod s Izraelem, pro něj to je diktátorské porušení dohod

2. května 2024  19:29

Dva nejmenovaní turečtí představitelé agentuře Bloomberg sdělili, že jejich země zcela zastavila...

Gazprom je po propadu exportu poprvé za více než 20 let v hluboké ztrátě

2. května 2024  18:36

Čisté ztráty 629 miliard rublů (161 miliard Kč) zaznamenal v loňském roce ruský plynárenský gigant...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...