Quiche, omeleta, focaccia nebo tortellini na houbařský způsob

  1:40
Ještě než skončí houbařská sezona, naplánujte si pár výletů do lesů. Doma si pak z čerstvých hub nachystejte jídla podle našich receptů. Část si pak usušte do zásoby, kdyby vás náhodou chytla chuť na houbová jídla i v mrazivé zimě.
Quiche s houbami a slaninou

Quiche s houbami a slaninou

Quiche s houbami a slaninou

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 balení křehkého těsta
  • 200 g sýra – eidam, ementál
  • 300 g čerstvých hub
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • kmín
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • pepř

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky.

2. Těstem vyložíme koláčovou formu, dno těsta propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru a zatížíme fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm krátce cibuli s kmínem, přisypeme houby a společně opečeme. V misce prošleháme smetanu s vejci, solí a pepřem, vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a houby s cibulí.

4. Náplň vlijeme na předpečený korpus, posypeme zbylým sýrem a dáme do trouby péct na 25 minut. Hotový quiche necháme 10 minut odpočinout a ještě teplý rozkrájíme na jednotlivé porce.

TIP: Křehké těsto si vyrobte z 300 g hladké mouky, 150 g studeného másla, 1/2 lžičky soli a několika lžic studené vody. Mouku smíchanou se solí zpracujte s pokrájeným máslem na vále na drobenku, přilijte asi 7–9 lžic studené vody a zpracujte na těsto, které necháte hodinu v chladu odležet.

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Houbová omeleta s mátou a petrželí

Doba přípravy: 20 minut + 18–20 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 400 g čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g sýra – eidam, uzený eidam
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželová nať
  • hrst lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce olivového oleje

1. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a posekáme na plátky. Sýr nakrájíme na kostičky. Troubu s grilem předehřejeme na 220 °C. Vejce prošleháme se solí a pepřem, přidáme nadrobno pokrájenou mátu, petržel a kostičky sýra.

2. Na pánvi vhodné do trouby rozehřejeme olej, orestujeme na něm pět minut houby, přidáme česnek a společně opečeme.

3. Směsí vajec, bylinek a sýra zalijeme houby na pánvi a na mírném plameni opékáme 3–5 minut.

4. Omeletu, která je při okrajích a zespodu pevná, vložíme do trouby pod gril a tři minuty zapečeme.

TIP: Do vaječné směsi můžete přidávat různé druhy sýra, třeba nastrouhaný parmazán, rozdrobenou fetu nebo natrhanou mozzarellu.

Tortellini zapečené s houbami

Tortellini zapečené s houbami

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • tuk
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 300 g čerstvých hub
  • 2 velká masitá rajčata
  • 150 g šunky v celku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 balení těstovin tortellini
  • 200 g mozzarelly

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupaný česnek a prolisujeme. Hrst bazalky najemno posekáme, část promícháme s parmazánem a třemi lžícemi strouhanky.

2. Houby pokrájíme na plátky. Rajčata spaříme v horké vodě, navrchu nakrojíme ostrým nožem do kříže a oloupeme. Příčně je přepůlíme, vydlabeme štávu se semínky a dužinu nakrájíme na kostky. Šunku pokrájíme na kostičky.

3. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm houby s česnekem, přidáme rajčata, šunku, sůl, zbylou bazalku, zakryjeme poklicí a krátce podusíme. Tortellini povaříme tři minuty ve slané vroucí vodě, slijeme a promícháme se směsí hub, rajčat a šunky.

4. Přesypeme do zapékací misky, poklademe na plátky pokrájenou mozzarellou, posypeme parmazánovou strouhankou a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 15–20 minut.

TIP: Vyberte raději menší pevné houby. Místo šunky můžete použít i zbylé grilované nebo pečené kuřecí maso.

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Hovězí s houbami a zeleninou na pivě

Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 250 g čerstvých hub – drobnějších, pevných
  • 1 malá červená paprika
  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 200 ml černého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 kg brambor

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Očištěné houby pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny. Papriku rozpůlíme, vykrojíme střed a jádřinec, nakrájíme na proužky.

2. Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostičky, poprášíme hladkou moukou smíchanou s pepřem a solí. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejeme sádlo, opečeme na něm postupně kostky masa a odložíme stranou. Na zbylém tuku opečeme dozlatova cibuli, přisypeme mrkev, houby, papriku, česnek a společně opečeme.

3. Do hrnce vrátíme nazpět maso, přidáme bobkový list, podlijeme pivem a vývarem a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 90 minut.

4. Když je maso měkké, přidáme oloupané, na větší kusy nakrájené brambory, promícháme, případně podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou dalších 30–45 minut podle typu brambor.

Focaccia s houbami

Focaccia s houbami

Doba přípravy: 2 hodiny + 25 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 7 lžic olivového oleje
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 malá cibule
  • čerstvý tymián, oregano, bazalka (lze i sušené)
  • 2 hrsti rukoly

1. Do mísy prosijeme mouku, promícháme se solí, přidáme 300 ml teplé vody a tři lžíce oleje a zaděláme na hladké pružné nelepivé těsto. Těsto potřeme lžící oleje a necháme ho zakryté kynout asi hodinu.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech potřeme olejem. Houby pokrájíme na silnější plátky, cibuli nakrájíme na kostičky, mozzarellu na plátky.

3. Dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vsypeme cibuli, orestujeme, přidáme plátky hub a opečeme. Osolíme, opepříme, promícháme s bylinkami.

4. Vykynuté těsto rozprostřeme ve vyšší vrstvě naolejovanýma rukama na plech a necháme je kynout 20 minut. Pak těsto potřeme dvěma lžícemi vody promíchanými s lžící oleje a dáme péct do vyhřáté trouby.

5. Upečenou focacciu vyjmeme z trouby, poklademe plátky mozzarelly, směsí hub a cibule a dáme na 3–5 minut zapéct do trouby.

6. Hotovou focacciu ozdobíme rukolou a nakrájíme na jednotlivé díly.

TIP: Houby orestujte s pórkem nebo s jarní cibulkou. Stejným způsobem můžete orestovat na focacciu i plátky cuket nebo lilku.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...