Doba přípravy: 20 minut + doba na vychlazení
Suroviny na 4 porce:
- 800 g zralých rajčat
- 1 žlutá paprika (rozpůlená, zbavená semínek a nahrubo nakrájená)
- 1/2 malé červené cibule (oloupané a nakrájené nahrubo)
- 2 oloupané stroužky česneku
- 200 g loupaných mandlí
- 50 g staršího chleba či pečiva bez kůrky (střídku nahrubo nadrobte)
- 500 ml rajčatové šťávy
- extra panenský olivový olej
- lžíce sherry octa
- několik tenkých plátků španělské šunky Serrano nebo Pata negra
- sůl
- pepř
Postup:
1. Zeleninu, česnek, mandle a střídku pečiva dokonale rozmixujeme.
2. Do směsi přidáme rajčatovou šťávu, 6 lžic oleje, ocet, sůl, pepř a ještě jednou promixujeme a na několik hodin dáme do chladničky.
3. Vychlazenou polévku podle potřeby dochutíme.
4. Šunku natrháme na kousky a s pár kapkami olivového oleje osmahneme na na pánvičce. Křupavou šunkou polévku posypeme.
Tip:
Před podáváním můžeme do talíře přidat kapku olivového oleje. Podáváme s toastem.