Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí moravský vrabec se zelím

Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už samotné názvy pokrmů nesou v sobě punc originality, uznejte: zmrzlíci, šumajstr, bránečkové, přesňáky...
Moravský vrabec se zelím

Moravský vrabec se zelím | foto: www.czechtourism.cz

Pro Slovácko jsou typické kroje, cimbálovka, úchvatná příroda a pití slivovice a samozřejmě víno. Díky tomu, že tenhle kraj patřil k chudším, vařili zdejší hlavně ze surovin, které si vypěstovali, a pak i z toho, co posbírali v okolí.

Důležitou součástí jídelníčku jsou tedy bylinky, houby, maliny, ostružiny, trnky. Právě na Slovácku můžete ochutnat marmelády, mošty či víno z plodů oskeruše. Tenhle strom, jeřáb, se tu vysazuje na vinohradech, okolo polních cest.

Ve velkém se tu také používají luštěniny, typickým jídlem je šumajstr z fazolí, krup a škvarků. A jako v mnoha regionech České republiky se i tady vaří hojně ze zelí a brambor.

Tradiční událostí na Slovácku jsou také zabijačky. Maso se v tomhle kraji jedlo výjimečně, především o víkendu nebo při slavnostních okamžicích. Pokud se chcete ponořit do slovácké kuchyně hlouběji, před nedávnem vyšla Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, která obsahuje přes sto pokrmů, které byly posbírány v rámci speciální kampaně.

Co ochutnat na Slovácku

OLEJ: Révový vinný olej z Proginu VELKÉ NĚMČICE

ŽELÉ: Vinné želé a biovínovice z Vinařského dvora NĚMČIČKY

OSKORUŠE: Nepříliš známé ovoce dojeďte ochutnat na salaš Travičná TVAROŽNÁ LHOTA. Od 22. 9. do 23. 9. se tu bude konat oskorušobraní. Ochutnáte výrobky z nich, prohlédnete si Muzeum oskoruší a projdete Oskorušovou stezku lemovanou až 500 let starými stromy.

RESTAURACE Eat and Art Gallery v MIKULOVĚ: jídelní lístek na internetu nehledejte, vaří jen jedno tradiční české jídlo denně. S penzionem mám osobní zkušenost ze Svátku příchodu jara, kdy jsem se tu výborně najedla, nakoupila vinné želé, kdoulovou marmeládu, sádlo s cibulí a jablky jejich výroby a o zemlbábě z koblih a jablek se mi zdálo ještě několik dní. Od sedmého září do 9. 9. se tu budou vařit povidla. S tím je spojené předčítání, vyprávění a samozřejmě popíjení vína.

VÍNO: Od 31. 8. do 1. 9. vyražte do VELKÝCH PAVLOVIC, kde se bude konat vinobraní a s ním spojená ochutnávka vín a burčáku.

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Doba přípravy: 24 hodin + pečení 15 minut

• 1–1,25 kg tvarohu
• 200 g rozinek
• 325 g másla
• 200 g hrubé mouky
• 450 g moučkového cukru
• 2 vanilkové cukry
• 500 g polohrubé mouky
• špetka soli
• 1 kostka droždí
• 4 lžíce krupicového cukru
• 250 ml mléka
• 6 žloutků
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g povidel
• 2 lžíce rumu
• 250 g ztuženého tuku
• 2 vejce

1. Tvaroh necháme přes noc vykapat v sítu vyloženém utěrkou. Rozinky spaříme vařící vodou, slijeme je a uložíme v misce do chladu.

2. Z 200 g másla, prosáté hrubé mouky, 200 g moučkového cukru a jednoho vanilkového cukru uděláme drobenku.

3. Prosátou mouku promícháme se solí, do důlku v mouce rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce krupic. cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Dolijeme mléko, přidáme 3 žloutky, zbylé rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru. Zamísíme těsto a necháme ho vykynout.

4. Tvaroh rozmícháme se 3 žloutky, 250 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem. Zapracujeme do něj rozinky.

5. Z tvarohu vyválíme kuličky o průměru 1,5 centimetru. Povidla rozředíme trochou horké vody, rumem, přidáme 2 lžíce krupic. cukru.

6. Těsto rozválíme na pomoučněném vále a nastrouháme na něj rovnoměrně ztužený tuk. Plát přeložíme na třetiny, zavinutý pás znovu přeložíme na třetiny a necháme chvíli odpočinout.

7. Balíček opatrně rozválíme, znovu přeložíme jako poprvé, necháme nakynout a vyválíme. Stejně postupujeme i potřetí. Během vyvalování těsto podsypáváme moukou.

8. Těsto vyválíme na tenkou placku a rádlem rozkrájíme na čtverečky asi 4 x 4 cm. Na každý čtvereček umístíme kuličku tvarohu, těsto trochu povytáhneme a zabalíme.

9. Zabalené koláčky klademe vedle sebe, uděláme do nich důlek, pomažeme rozšlehanými vejci. Do důlku dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.

10. Troubu předehřejeme na 200 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.

11. Hotové koláče umístíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut do zlatohněda.

Cibulačka s uzeným

Cibulačka s uzeným

Doba přípravy: 20 minut + vaření 50 minut

Množství: pro 4 osoby

• 3 střední cibule
• 2 lžíce sádla
• 100 ml bílého vína
• 1 l hovězího vývaru
• sůl
• pepř
• 100 g uzeného masa
• čerstvá pažitka

1. Cibule oloupeme, nakrájíme na měsíčky a rozebereme.

2. V hrnci na lžíci a půl sádla na mírném plameni opečeme cibuli, opepříme, zalijeme bílým vínem, vývarem a povaříme 20 minut.

3. Během varu případně dochutíme solí, pokud není sám vývar dost slaný.

4. Na zbylém sádle na pánvičce orestujeme dokřupava na kostičky pokrájené uzené maso.

5. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce, do každé přidáme orestované uzené maso a ozdobíme natrhanou čerstvou pažitkou.

Tip: Pro trochu jinou chuť zaprašte opečenou cibuli trochou hladké mouky, společně orestujte, zalijte jen vývarem a přidejte bobkový list a trochu tymiánu a společně provařte.

Moravský vrabec se zelím

Moravský vrabec se zelím

Doba přípravy: 30 minut + vaření 2 hodiny

Množství: pro 4 osoby

• 1 kg libovějšího vepřového boku
• 4–6 stroužků česneku
• 4 střední cibule
• sůl, pepř
• kmín
• 500 g kysaného zelí
• 1 lžíce sádla
• cukr
• 1 brambora

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omyté a osušené maso nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme nebo nakrájíme na plátky (můžeme nechat i pár stroužků vcelku), cibuli pokrájíme na kostičky.

2. Maso osolíme, opepříme, promícháme s kmínem, česnekem a 3/4 pokrájené cibule, poslední čtvrtinu odložíme na zelí.

3. Maso s cibulí a česnekem dáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme přiklopené hodinu v troubě. Maso s cibulí během pečení občas promícháme.

4. Kysané zelí vymačkáme, šťávu z něj uchováme. Na sádle orestujeme zbylou cibuli, přidáme zelí, šťávu z něj, kmín a podusíme je.

5. Podušené zelí dochutíme solí, případně cukrem, zahustíme nastrouhanou bramborou a povaříme.

6. Po hodině pečení maso odklopíme, případně podlijeme a dopečeme.

7. Upečené maso rozdělíme na jednotlivé porce, přelijeme výpekem a podáváme s podušeným zelím, bramborovými knedlíky nebo chlupatými knedlíky.

Škvarkové pagáčky

Doba přípravy: 70 minut + pečení 25 minut

Škvarkové pagáčky

Množství: pro 4 osoby

• 1/2 kostky droždí
• 1 lžička cukru krupice
• 250 ml mléka
• 200 g škvarků
• 500 g hladké mouky
• 100 g rozehřátého vepřového sádla
• 2 vejce
• sůl

1. Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažného mléka, necháme vzejít kvásek.

2. Škvarky pokrájíme na drobno. Můžeme je i nahrubo pomlít. Mouku prosijeme a promícháme se solí. Ve zbylém mléce rozšleháme jedno vejce.

3. Do mísy ke kvásku přisypeme mouku se solí, přilijeme mléko s vejcem, zchladlé rozpuštěné sádlo a zaděláme těsto.

4. Do těsta vmícháme škvarky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout alespoň hodinu.

5. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

6. Vykynuté těsto na pomoučněném vále rozválíme na plát asi centimetr silný. Z těsta rádlem vykrajujeme čtverce nebo skleničkou kolečka.

7. Pagáčky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě 25–30 minut dozlatova.

Tip: Kolečka pagáčků ozdobte rádlem. Vyzkoušejte těsto ze směsi hladké a hrubé mouky v poměru 1:1.

Patenty s mákem

Patenty s mákem

Doba přípravy: 70 minut + pečení 50 minut

Množství: pro 4 osoby

• 150 g mletého máku
• 3 lžíce moučkového cukru
• 200 g švestkových povidel
• rum
• 1 kg brambor uvařených ve slupce, vychladlých
• 300–400 g hladké mouky
• 2 vejce
• sůl
• vepřové nebo husí sádlo

1. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem. Povidla, pokud jsou tužší, naředíme trochou vody a rumu a dobře rozmícháme.

2. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhaných brambor, 300 g mouky, vajec a špetky soli vypracujeme těsto. Při zpracování těsta můžeme podle druhu brambor a velikosti vajec přidat mouku, těsto by mělo být tvárné a nemělo by lepit.

3. Z těsta vytvarujeme váleček, pokrájíme ho na stejně velké kousky a na pomoučněném vále z něj postupně vyvalujeme tenké placky.

4. Placky pečeme nasucho na litinové plotýnce nebo na teflonové pánvi.

5. Hotové placky pomažeme mašlovačkou rozehřátým sádlem, pomažeme povidly, srolujeme nebo složíme a posypeme mákem s cukrem. Akce, na kterých přes léto a na podzim nesmíte chybět Dojeďte se do Čejkovic na podzim dozvědět něco o bylinkách. Navíc si tu nakoupíte i biokoření.

Tip: Po upečení maso z pekáčku vyjměte, odložte do mísy, přetáhněte alobalem. Pekáč dejte na sporák, výpek zaprašte 1–2 lžícemi hladké mouky, orestujte, podlijte vodou a na mírně rozehřáté plotýnce 15–20 minut provařte. Maso pak vraťte do pekáče se zahuštěnou šťávou.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...