Chřestová sezona je v plném proudu aneb tři delikatesy od šéfkuchařů

  1:17
Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezona této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český chřest, zažijete tu pravou báseň na jazyku. Jestli nevíte, jak na něj, zkuste si chřest připravit třeba podle tří šéfkuchařů z vyhlášených pražských restaurací.

Chřestová sezona je tu. Zkuste si tuto lahodnou zeleninu připravit podle receptů šéfkuchařů. | foto: Profimedia.cz

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu

podle šéfkuchaře Renommé Restaurantu Marka Zumana

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu

Množství: pro 4 osoby

  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g tyrolského špeku
  • 400 g rýže arborio
  • bílé víno
  • drůbeží vývar
  • 100 g másla
  • šalotka
  • česnek
  • parmezán

1. Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme.

2. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce, vkládáme do připravené emulze a pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4 kouscích do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5 minut.

3. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne.

4. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.

Vařený chřest s roládou z jarního kuřátka, omáčkou Poulette a bramborem taženým v bylinkovém másle

podle šéfkuchaře Fluidum Restaurantu Tadeáše Šumbery

Vařený chřest s roládou z jarního kuřátka, omáčkou Poulette a bramborem taženým

Množství: pro 4 osoby

  • jarní kuřátko (1 kg)
  • 800 g chřestu
  • 50 g jarního špenátu
  • 200 g másla
  • 800 g brambor
  • kudrnka
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • 0,1 dcl bílého vína

1. Jarní kuřátko vykostíme, osolíme a opepříme a rozložíme opraný špenát. Zabalíme do rolády, svážeme provázkem, přendáme na plech, přidáme oříšek másla a pečeme při nízké teplotě 120°C cca 1,5 – 2 hodiny do měkka. Maso vyjmeme, sundáme motouz a nakrájíme na silnější kolečka. Výpek z pekáče přendáme do rendlíku, zavaříme a zahustíme přidáním studeného másla.

Chřest si můžete užít také na právě probíhajícím gastronomickém festivalu Chřestfest, který ve vybraných pražských a brněnských restauracích probíhá až do 20. května.

2. Chřest očistíme škrabkou, odkrojíme spodní dřevnaté konce a vaříme dle velikosti chřestu 6 až 10 minut ve vodě spolu s bílým vínem, citrónovou šťávou, trochou cukru, soli a másla.

3. Brambory oškrábeme, uvaříme v osolené vodě. Uvařené je přendáme do másla, v kterém je tymián a kudrnka a ještě pár minut povaříme v másle.

4. Na talíř nandáme brambory spolu s chřestem, přidáme dvě kolečka kuřecí rolády a přelijeme sosem.

Losos s restovaným chřestem a citronovo-kaparovou omáčkou

podle šéfkuchaře Restaurace a hotelu U Schnellů Adama Heidricha

Losos s restovaným chřestem a citrónovo-kaparovou omáčkou

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g lososa bez kůže
  • 500 g chřestu
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce mleté červené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 čajová lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • smetana

1. Citronovou šťávu, červenou cibuli, olivový olej, kapary, tymián a citronovou kůru dáme do misky a smícháme. Přidáme sůl a pepř.

2. Filet z lososa naporcujeme na 4 téměř stejné díly. Osolíme opepříme z obou stran a dáme na gril (nebo do trouby na 250°C). Na grilu restujeme lososa ze všech stran asi 2 minuty.

3. Připravenou směs v misce vlijeme do pánve, provaříme a přidáme smetanu.

4. Čerstvý chřest orestujeme na olivovém oleji do zlatova.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...