Jarní saláty s chřestem, čekankou, parmazánem či ředkvičkami

  1:51
Po zimě, kdy jsme museli vzít zavděk skleníkovou zeleninou, která přicestovala přes půl kontinentu, se můžeme těšit na saláty z čerstvé zeleniny z českých záhonků. Zkuste některý z následujících pěti.
Zelený salát s chřestem a vejcem

Zelený salát s chřestem a vejcem | foto: Isifa.com

Zelený salát s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 vejce
  • 400 g zeleného chřestu
  • sůl
  • cukr
  • 300 g rukoly
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g polníčku
  • 1 menší pórek
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvého zeleného hrášku nebo zelených bobů
  • citronová šťáva
  • olivový olej

1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.

2. U omytého chřestu seřízneme spodek stonků a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a lžičkou cukru asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka.

3. Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy zbavíme tužších stonků.

4. Pórek a jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.

5. Na talíře rozdělíme listy salátů, pórek, cibulku, chřest, hrášek, ozdobíme polovinou uvařeného vejce a podáváme s čerstvou citronovou šťávou a olivovým olejem k dochucení.

Tip: Přidejte jen krátce spařené zelené fazolky, vejce můžete uvařit ztracená nebo naměkko.

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Salát s opečeným pórkem a jahodami

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 pórek
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 menší hlávkové saláty nebo 1 velký
  • 100 g jahod
  • 100 g mozzarelly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • špetka sušeného chilli

1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka nebo špalíčky, slaninu překrájíme na proužky.

2. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a opečeme na něm pórek a slaninu.

3. Hlávkový salát opereme, necháme okapat a natrháme. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na menší kousky. Mozzarellu pokrájíme na kostičky.

4. Salátové listy promícháme s opečeným pórkem, slaninou, jahodami a mozzarellou. Ochutíme solí a pepřem.

5. Zbylý olej prošleháme s vinným octem a medem a špetkou chilli. Salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s připravenou zálivkou.

Tip: Pórek můžete nahradit dvěma až třemi jarními cibulkami.

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Doba přípravy: 20 minut + 3 minuty vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 400 g čerstvých špenátových listů
  • 2 mladé mrkve
  • svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř
  • hrst klíčků ředkvičky, řeřichy nebo brokolice

1. Listy špenátu omyjeme a necháme okapat. Mrkev očistíme a povaříme ji asi tři minuty v osolené vodě, slijeme, necháme zchladnout a pokrájíme na kolečka.

2. Očištěné ředkvičky pokrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na tenká kolečka.

3. Zakysanou smetanu ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a přimícháme jemně nasekanou pažitku.

4. Špenátové listy, mrkev, ředkvičky a cibulku promícháme, ozdobíme klíčky a podáváme s připravenou zálivkou ze zakysané smetany.

Tip: Přidejte do salátu pokrájené lusky mladého hrášku.

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Jarní salát s parmazánem a parmskou šunkou

Doba přípravy: 20 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 2 hrsti rukoly
  • 1 hrst polníčku
  • čerstvá petržel
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá zelená paprika
  • 4 střední rajčata
  • 100 g plátků parmské šunky
  • 30 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1. Rukolu, polníček a petržel omyjeme, osušíme, otrháme tužší stonky. Petržel najemno nasekáme.

2. Omytou papriku a rajčata osušíme, papriku přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na proužky, rajčata pokrájíme na měsíčky.

3. Plátky šunky natrháme na tenčí proužky, z kousku parmazánu okrájíme škrabkou na brambory hobliny.

4. Listy salátu a petržele, pokrájenou papriku a rajčata promícháme, pokapeme prošlehaným olejem s vinným octem, dochutíme solí, pepřem.

5. Hotový salát ozdobíme plátky šunky a hoblinami parmazánu.

Tip: Rozřízněte světlou bagetu na poloviny, pokapejte ji olejem a nechte zapéct v troubě, natrhejte na kousky a podávejte se salátem.

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

Doba přípravy: 20 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 menší salátová okurka
  • 2 čekankové puky
  • 2 hrsti mladých špenátových listů nebo polníčku
  • 4 vejce svazek ředkviček
  • čerstvá petržel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • balsamikový ocet

1. Okurku omyjeme a škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenké plátky. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy. Listy špenátu omyjeme a osušíme.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky.

3. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na poloviny, větší na čtvrtiny.

4. Několik listů čerstvé petržele omyjeme a natrháme.

5. Na hlubší talíře nebo do misek rozdělíme plátky okurky, listy čekanky a špenátu, ředkvičky a vejce, ozdobíme listy petrželky a pokapeme olejem a balsamikovým octem.

Tip: Na vydatnější zálivku promíchejte 200 ml kefíru se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Natrhejte si mladé listy pampelišek nebo šťovík.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...