Čtenářský recept: Jidáše, pečivo pokroucené jak Jidášův charakter

  11:09

Jidáše | foto: Jaroslava Kadlasovápro iDNES.cz

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny i s kynutím
Množství: 3 plechy

  • 1 kg hrubé mouky
  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 300 g másla
  • 60 g droždí
  • asi 400 ml mléka
  • 1 bílek na potírání

1. Do 350 ml vlažného mléka nadrobíme droždí a lžíci cukru, zamícháme a kvásek necháme vzejít. Mezitím si rozpustíme máslo a nahřejeme med - například v mikrovlnce. Med můžeme nahřát i ve vodní lázni, neměl by být moc horký, ale tekutý. Máslo rozpustíme na malém plameni.

2. Obojí přidáme k vzešlému kvásku do velké mísy, přidáme žloutky, mouku s trochou soli a dobře vypracujeme hladké pružné těsto, uvnitř stejnorodé. Podle potřeby přidáváme ještě mléko. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu a půl.

3. Na pomoučeném vále z válečků tvoříme uzly, spirály či ptáčky. Osvědčily se mi tvary menší, z válečků silných asi jako prst. Na plechu potíráme rozmíchaným bílkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečení trvá do dvaceti minut podle velikosti, tvary se nafouknou a vyrovnají.

Poznámka: Jidáše ve tvaru provazu, uzlů připomínají původcovu proradnost, ženy je proto dávaly svým mužům - snad aby jim připomněly, jak by mohli v případě zrady skončit.

Ale v lidové magii symbolizuje kynuté těsto pučení - nový život. Půvabní ptáčci se povedou i podprůměrně zručným rukám, stačí uzlík na jednom konci rozmáčknout a na druhém zašpičatět do zobáčku...připomínají přílet zpěvného ptactva a vítají tak jaro.

Jidáše se pečou na Škaredou středu a druhý den se mají pojídat již za úsvitu, potřené medem - důvodů je uváděno více, zdraví, ochrana před hadím ušknutím, kvůli oblíbenosti...

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...