Sněhové cukroví: recepty na nadýchané kousky s ořechy nebo kokosem

  0:40
Na vrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy cukroví navíc.

Florentinky. | foto: Isifa

Pusinky s vlašskými ořechy

Pusinky s vlašskými ořechy.

Příprava: 20 minut + pečení 15 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 3 bílky
* špetka soli
* 200 g moučkového cukru
* 150 g strouhaných vlašských ořechů
* špetka skořice
* 50 g nastrouhané čokolády na vaření

1. Mandle nasekáme na nudličky. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, přišleháme moučkový cukr a promícháme s vlašskými ořechy, skořicí a nastrouhanou čokoládou.
3. Hmotou naplníme cukrářský sáček, nastříkáme na plech, ozdobíme mandlemi s vlašskými a dáme péct na 15 minut do vyhřáté trouby.

Kokosové tyčinky s čokoládovou polevou

Kokosové tyčinky s čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + rozležení 24 HODIN + pečení 15 minut

* 240 g hladké mouky
* špetka soli
* 120 g másla
* 60 g cukru moučka
* 60 g strouhaného kokosu
* 1 velké vejce
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Z mouky, soli, změklého másla, cukru, kokosu a vejce zpracujeme těsto, které necháme v chladu den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Z těsta strojkem nebo ručně tvarujeme tyčinky asi 6 cm dlouhé a překládáme je na plech.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut dozlatova.
5. Ve vodní lázni rozpustíme a promícháme nalámanou čokoládu a ztužený tuk.
6. Vychladlé tyčinky ozdobíme tenkým proužkem rozpuštěné čokolády.

Kokosové koláčky s malinovou marmeládou

Kokosové koláčky s malinovou marmeládou.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 200 g polohrubé mouky
* 1/2 lžičky kypřicího prášku
* 70 g strouhaného kokosu
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 100 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* malinová marmeláda

1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem. Promícháme s kokosem a mandlemi.
2. Přidáme prosátý cukr moučka, pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet dvě hodiny.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Menší kousek těsta odložíme stranou, ze zbylého těsta tvoříme kuličky, které na plechu zeshora zmáčkneme a dovnitř uděláme důlek.
5. Důlky naplníme marmeládou, ozdobíme malým kouskem kokosového těsta a dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut.

Tmavé kokosové řezy

Tmavé kokosové řezy.

Příprava: 20 minut + pečení 20 minut

* 150 g hrubé mouky
* 4 lžíce kakaa
* 150 g másla
* 100 g přírodního cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 4 velká vejce
* 50 g rozehřáté čokolády
* 250 g strouhaného kokosu
* čokoládová poleva

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, menší plech vyložíme pečicím papírem.
2. Mouku prosijeme s kakaem. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, přimícháme mouku s kakaem, rozpuštěnou čokoládu a 2/3 kokosu. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 20 minut.
3. Placku upečeného těsta necháme zchladnout, potřeme rozehřátou čokoládovou polevou a posypeme zbylým kokosem.
4. Ozdobenou placku těsta necháme půl hodiny zaschnout a nakrájíme na řezy.

Placičky s kardamomem máčené v čokoládě

Placičky s kardamonem máčené v čokoládě.

Příprava: 20 minut + pečení 10 minut

* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru
* špetka kardamomu
* 200 g strouhaného kokosu
* 150 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Bílky se solí ušleháme na pevný sníh, přišleháme cukr a kardamom. Do sněhu vmícháme kokos.
3. Lžičkou tvarujeme na plechu tenčí placičky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
4. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, promícháme ji se ztuženým tukem.
5. Vychladlé placičky namáčíme v rozehřáté čokoládě a necháme je na papíře zatuhnout.

Florentinky

Florentinky.

Příprava: 30 minut + pečení 10 minut

* 150 g cukru moučka
* 50 g medu
* 3/4 dl smetany
* 85 g másla
* 150 g mandlových plátků
* 50 g pomerančové kůry
* čokoládová poleva

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cukr, med a smetanu přivedeme pomalu k varu. Přidáme máslo, na jemno nasekanou pomerančovou kůru a plátky mandlí. Necháme společně prohřát a promícháme.
3. Hmotu necháme trochu zchladnout a na plechu tvoříme menší hromádky. Hromádky se rozjedou na placičky, takže je dáváme na plech dál od sebe.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
5. Vychladlé namáčíme spodní stranou do rozpuštěné čokoládové polevy a necháme je zaschnout na pečicím papíru čokoládovou polevou nahoru.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...