Opilé cukroví: provoňte si domov rumem a koňakem

  14:21
Vánoce mají být veselé svátky, tak proč se jako první nevrhnout do kousků, kterým k dokonalé chuti pomáhá alkohol. Sklenička svařáku či grogu je k tomuhle cukroví vítána.

Linecké košíčky pod vlivem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Medové trubičky s vaječným koňakem

Medové trubičky s vaječným koňakem.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 7 minut + dokončení 1 hodina

* 500 g hladké mouky
* 200 g cukru moučka
* špetka jedlé sody
* 200 g rozehřátého medu
* 3 žloutky
* 4 lžíce mléka
* sádlo nebo ztužený tuk na promaštění kovových trubiček
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, promícháme s medem, žloutky a mlékem. Zpracované těsto necháme zabalené v potravinové fólii den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Kovové trubičky namažeme sádlem nebo jiným tukem.
3. Těsto rozválíme do tenka, nakrájíme na čtverečky, natočíme na namazané trubičky a dáme péct na 6-7 minut.
4. Trubičky pečeme na plechu po deseti kusech, po upečení je ještě teplé stáhneme. Kovové trubičky před dalším použitím znovu pomažeme tukem a upečeme další várku.
5. Vychladlé trubičky namočíme nejdříve jedním koncem do rozehřáté čokolády, necháme na pečicím papíru ztuhnout a pak namáčíme druhý konec trubiček.
6. Takto připravené trubičky uložíme do chladu a pak plníme připraveným krémem.

Namazané dortíčky

Namazané dortíčky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* špetka skořice
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* bílý krém (viz základní krém u košíčků níže bez kakaa)
* ořechovice
* mleté vlašské ořechy
* čokoládová poleva

1. Prosejeme mouku s cukrem a skořicí. Směs promícháme s mletými oříšky, pokrájeným máslem a vanilkovým cukrem a zpracujeme těsto, které necháme zabalené odležet 24 hodin. Těsto má být mastné a hutné.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto je lepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi nebo mezi rozříznutými plastovými sáčky. Z vyváleného těsta vykrajujeme malá kolečka o průměru asi dva centimetry. Klademe je na plech v dostatečné vzdálenosti, protože při pečení se rozjedou.
4. Upečená kolečka slepíme po třech. První kolečko ozdobíme krémem, přiklopíme druhým, pomažeme ořechovicí za pomoci mašlovačky. Spodek třetího kolečka namažeme krémem a přiklopíme na rumem potřené kolečko.
5. Slepená kolečka se okraji protáhnou krémem a vyválí v nastrouhaných oříšcích.
6. Obalené dortíčky se pak lžičkou ozdobí rozehřátou čokoládovou polevou a posypou zdobením.

Linecké košíčky pod vlivem

Linecké košíčky pod vlivem.

Příprava: 15 minut + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru moučka
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce

Náplň I.:
* rybízová marmeláda

Náplň II. :
* 300 g vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 6–8 lžic rumu

Náplň III.:
* 2 vejce
* 140 g cukru krystal
* 3 lžíce rumu
* 500 g másla
* 3 lžíce kakaa

Zdobení:
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* plátky mandlí nebo cukrářské zdobení

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto a necháme ho den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta odebíráme malé kousky a v tenké vrstvě je vtlačíme do formiček.
Formičky není třeba vymazávat.
3. Pečeme podle velikosti 5-7 minut. Ještě teplé košíčky opatrně vyklepneme a necháme vychladnout.
4. Rybízovou marmeládu dobře rozmícháme, případně trochu naředíme. Vlašské ořechy promícháme s cukrem moučka a 6-8 lžícemi rumu.
5. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, zchladíme, všleháme rum, máslo a kakao.
6. Cukrářským sáčkem postupně naplníme košíčky trochou marmelády, pak větší kuličkou ořechové směsi a nakonec ozdobíme krémem. Dáme do chladu ztuhnout.
7. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a ztužený tuk.
8. Vychlazené košíčky máčíme v čokoládě, ozdobíme plátkem mandle nebo kuličkami a necháme vychladit.

Rumové kokosky

Rumové kokosky.

Příprava: 30 minut + pečení 20-25 minut + dokončení 2 hodiny

Kolečka:
* 250 g hladké mouky
* 75 g cukru moučka
* 1 lžička prášku do pečiva
* 125 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr

Kokosky:
* 4 bílky
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 250 g strouhaného kokosu
* 2 lžíce tvarohu
* rybízová marmeláda
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* krém s kakaem a rumem (recept viz linecké košíčky)

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vanilkový cukr.
Zpracujeme těsto, které necháme 1 den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vmícháme kokos a vetřeme tvaroh.
3. Lžičkou děláme na plech menší hrudky a pečeme je asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Po upečení roztřepené okraje kokosek okrájíme vykrajovátkem, kterým tvoříme kulaté tvary.
5. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C, těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka a pečeme 5-7 minut dozlatova.
6. Vychladlá kolečka ozdobíme po obvodu kroužkem krému (cukrářským sáčkem), vzniklý otvor vyplníme marmeládou.
7. Na kolečka s krémem a marmeládou přiklopíme kokosky a dáme je vychladit.
8. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ztužený tuk.
Kokosky namáčíme v čokoládě, přebytečnou čokoládu ze spodu kokosky stíráme špejlí a necháme zatuhnout na pečicím papíru.

Opilý Izidor

Příprava: 20 minut + pečení 15-18 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 70 g hladké mouky
* 2 a 1/2 lžíce kakaa
* 1/2 prášku do pečiva
* 4 vejce
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:
* 200 g cukru moučka
* 120 g vlašských ořechů
* 150 ml rumu

Krém II.:
* 180 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku

1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15-18 minut.
3. V míse smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a znovu dáme vychladit.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
6. Izidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....