Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 6 porcí
- 1,5 kg brambor vařených ve slupce
- 1 středně velká vařená červená řepa
- vařená kořenová zelenina (2 větší mrkve, 2 střední petržele)
- 1 malá konzerva hrášku
- 1 středně velké jablko
- 25 dkg šunky
- 1 majonéza
- sůl, hořčice, pepř na dochucení
- 2 vejce a zelená petrželka na ozdobení
1. Oloupané a vychladlé brambory, červenou řepu i kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo raději použijeme drátěné kolečko a vše jím protlačíme. Přidáme nakrájené jablko, hrášek i drobně nakrájenou šunku. Směs osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce hořčice a sklenici majonézy.
2. Vše promícháme, přendáme do mísy a dozdobíme vařenými vejci a zelenou petrželkou.
Poznámka: Díky červené řepě se salát zabarví mírně do růžova. Hodí se ke všem druhům řízků. Jako nápoj doporučuji kvalitní červené víno.