Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 - 5 porcí
- 1,5 kg brambor - nejlépe rohlíčky, pokud možno střední velikosti
- 1 střední celer
- 3 drobné cibule
- 10 dg anglické slaniny
- sůl, pepř, ocet, cukr
1. Brambory společně s celerem uvaříme doměkka. ještě teplé oloupeme a nakrájíme na 2 - 3 mm plátky. Předtím ale vytáhneme celer z vody a oloupeme, nakrájíme na co nejmenší kostičky, také cibuli na malé kostičky a dáme do asi 400 ml vřící vody, přidáme 3 kostky cukru, 3 lžičky soli, 3 - 4 lžičky octa a necháme minutu povařit.
2. Na dno mísy dáme vrstvu brambor, opepříme, maličko osolíme a polijeme částí nálevu s celerem, postup opakujeme. Necháme odležet přes noc a před podáváním osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky a polijeme salát. Pak promícháme.
Poznámka: Je to recept mé tchýně z Olomouce, která jej měla od farní kuchařky a počítám, že musí být tak přes 100 let starý.