Daňčí, mufloní, srnčí... Zkuste zvěřinu podle šéfkuchaře

  3:17
Máte v příbuzenstvu nimroda, ale nevíte, jak naložit s daňčím, srnčím nebo mufloním masem, které vám věnoval? Vyzkoušejte některý ze tří receptů, jež pro vás připravil šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace U Schnellů David Hendrych.
Srnčí guláš s knedlíkem

Srnčí guláš s knedlíkem | foto: Isifa

Srnčí guláš

pro 4 osoby

  • 1 kg srnčí kýty
  • 2 cibule
  • červená paprika
  • drcený kmín
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • 70 g vepřové sádlo

1. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme nakrájené maso na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit.
3. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Muflon na divoko

Muflon na divoko

pro 4 osoby

Na marinádu:

  • ¼ l vody
  • 1/8 l octa
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 4 jalovčinky
  • ½ bobkového listu

Na pečeni:

  • 800 g mufloní kýty
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • ¼ celer
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 2 dcl červeného vína

1. Všechny ingredience na marinádu smícháme, necháme pár minut provařit, vychladnout a poté tímto nálevem přelijeme 800 gramů mufloní kýty. Necháme v chladu 3 až 4 dny odležet a občas maso v nálevu obracíme.
2. Maso vyjmeme, osušíme a prudce orestujeme na 150 gramech rozehřáté slaniny, na které jsme předtím zpěnili 1 na drobno nakrájenou cibuli, mrkev, ¼ celeru a petržel. Marinádou z masa poté orestované maso podlijeme, přidáme asi 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, ½ bobkového listu a špetku soli. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C doměkka (asi 2 hodiny).
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme a aby zhoustla, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme s vínem a šťávou z výpeku a povaříme. Maso nakrájíme na plátky a omáčkou podléváme. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Daňčí kýta špikovaná

Daňčí kýta špikovaná

pro 4 osoby

  • 1 kg daňčí kýty
  • 80 g uzeného špeku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř celý
  • 80 g másla

1. Špek si nakrájíme na úzké hranolky a dáme na chvilku do mrazáku. Do masa uděláme úzkým nožem otvory a vkládáme zchlazený špek. Potřeme rozdrceným česnekem a osolíme.
2. V pekáči na rozehřátém másle zprudka opečeme maso ze všech stran aby se zatáhlo. Pak je podlijeme horkou vodou a vhodíme 8 kuliček celého pepře. Přikryté maso pečeme pod pokličkou 45 minut při teplotě 180 - 200°C. V průběhu pečení přeléváme výpekem a doléváme horkou vodu, aby se nám nepřipeklo. Až bude maso měkké, pečeme dalších 10 minut bez pokličky.
3. Hotové maso vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme přecezenou vypečenou šťávou.

TIP: Podáváme se šťouchanými brambory.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...