Doba přípravy: 1,5 - 2 hodiny
Množství: 8 porcí
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 větší nebo 3 menší uvařené mrkve
- 1 větší cibule (žlutá nebo červená)
- 3 - 4 sterilované okurky
- 1 majonéza Yofresh
- 2 dl horké vody
- olej
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- cukr
- sůl
- bílý pepř
- worchester
- ocet nebo lák z okurek
1. Vychladlé brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. V kastrolku rozehřejeme olej a podusíme na něm cibuli. Tu pak přidáme do mísy k bramborám a mrkvi. Na zbytek oleje nalijeme horkou vodu, přidáme hořčici, lžičku cukru, špetku bílého pepře, tři střiky worchesteru a ocet nebo lák z okurek. Dobře rozmícháme a necháme provařit. Zálivka by měla mít sladkokyselou chuť, podle potřeby přidáme cukr nebo ocet. Je-li trochu slanější, nic se neděje, brambory to snesou.
2. Hotovou zálivku necháme trochu prochladnout a nalijeme do mísy na brambory. Pormícháme a necháme cca 1 hodinu odležet. K zaleželým bramborám přidáme nakrájené okurky. Nakonec zamícháme majonézu a dáme do lednice vychladit.