- brambory
- mrkev
- hrášek
- celer
- petržel
- cibule
- kyselá okurka
- sůl
- pepř
1. Na salát používáme čerstvou (ne zmrazenou) zeleninu, ze které povařením získáme vývar na zálivku. Do něj přidáme plnotučnou hořčici, ocet a trošku cukru. Necháme přejít varem.
2. Horkou zálivkou přelejeme teplé, oloupané a nakrájené brambory, které osolíme a opepříme. Zalité brambory promícháme a necháme pořádně vychladnout. Poté je smícháme s drobně nakrájenou cibulí, hráškem, kyselou okurkou a kořenovou zeleninou. Množství a druh zeleniny je na individuální chuti. Salát dle chuti přisolíme, připepříme a necháme odležet v chladničce.
3. Podle množství připravených brambor se zeleninou si připravíme ze žloutků a oleje majonézu. Chuť salátu dává právě dobrá majonéza (tedy ne kupovaná), nešetříme na ní a dáváme jí do salátu tolik, aby dobře klouzal do krku. Majonézu vmícháváme zhruba dvě hodiny před podáváním. Dle chuti a příležitosti můžeme do salátu přidat také vejce uvařená na tvrdo.