Gastro tipy: v říjnu můžete ochutnat podzim i Francii

  13:56
Pro mnoho lidí je podzim protivné šedivé období, kdy se brzy stmívá a chlad zalézá pod kůži. Když se ale na tento pošmourný čas podíváte přes okraj jídelního lístku, hned se vám bude zdát přívětivější. Užijte si zvěřinové hody, podzimní úrodu ovoce a zeleniny, posvícení, výlovy rybníků i farmářské trhy. My vám poradíme, kde svým chuťovým buňkám můžete v příštích dnech udělat radost.
Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek)

Podzim na talíři chutná po zvěřině, ovoci, zelenině nebo houbách... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Týden francouzských specialit

V restaurantu Oliva v Plavecké ulici v Praze můžete od 17. do 22. října ochutnat francouzskou kuchyni.

Speciality tradiční francouzské domácí kuchyně můžete od 17. do 22. října 2011 ochutnat v pražské restauraci Oliva v Plavecké ulici, jejíž majitelé manželé Červenkovi se vyznávají z lásky ke středozemní kuchyni.

Šéfkuchařka Světlana Červenková hledá při sestavování menu inspiraci v Itálii, Řecku, Španělsku, Maroku nebo Libanonu, tentokrát ale zamířila do Francie. Speciální týdenní menu vás jako mávnutím kouzelného proutku přenese do země skvělého jídla a vynikajícího vína, kde oběd není nudnou povinností, ale doslova obřadem.

Dáte si raději quiche s lososem a pórkem, pošírované vajíčko Meurettes, pěnu z kuřecích jatýrek, králíka na dijonské hořčici, telecí blanquette s rýžovým pilafem, mušle na černém pivu, čokoládovou pěnu nebo plovoucí dezert?

Více ZDE.

Podzim na talíři

Konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou a domácími knedlíčky se špekem v rámci Festivalu chutí - vůně podzimu nabízí restaurace Austria v Praze 5

Vychutnat si dobu hojnosti, kdy dozrává ovoce, zelenina, lesy jsou plné hub a dalších lesních plodů, k tomu začínají myslivecké hony, můžete i prostřednictvím druhého ročníku gastronomického Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu.

Probíhá od 20. října do 20. listopadu 2011 ve čtrnácti restauracích po celé České republice a svým návštěvníkům nabídne kulinářské dobroty, jako jsou srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré.

"Původně jsme festival chtěli zaměřit pouze na různé druhy zvěřiny, ale byla by škoda opomíjet i další suroviny, jako jsou jablka, hrušky nebo v poslední době velmi oblíbené dýně," prozrazuje ředitel pořádající společnosti Alakarte Pavel Suchánek.

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace z webu Festivalchuti.cz, kde najdete také informace o jednotlivých festivalových menu a zúčastněných restauracích.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...