Štrúdlu odzvonilo, zabalte jablka do sexy župánků

  14:30
Není jablko jako jablko. Adam se v ráji nechal nalákat na to obyčejné, utržené ze stromu. Kdyby ale tušil, jak chutnají ta, která naplníte sladkými náplněmi, zapečete a ve finále polijete čokoládou či vanilkovým pudinkem, neměla by s ním Eva tak snadnou práci.
S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou. | foto: Isifa

S marcipánovou náplní

S marcipánovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g marcipánu
* 30 g rozinek
* 4 malé kousky celé skořice
* 100 ml jablečného džusu (nemusí být)

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, skrojíme vršek se stopkou a lžičkou vydlabeme jádřinec. Mandle nasekáme.
2. Marcipán nastrouháme a promícháme jej s rozinkami a mandlemi.
3. Hmotou naplníme jablka, ozdobíme 'stopkou' z kousku celé skořice.
4. Naplněná jablka vložíme do zapékací misky, podlijeme je jablečným džusem a vodou a dáme zapéct na 30 - 40 minut. Během pečení jablka přeléváme vypečenou šťávou.

S perníkem a čokoládou

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g perníku na strouhání
* 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* 100 g hořké čokolády
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme jádřince.
2. Perník nastrouháme, promícháme s oříšky, přimícháme žloutek a rum.
3. Z bílku ušleháme sníh a zapracujeme ho do perníkové směsi.
4. Jablka naplníme perníkovou hmotou, přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem.
6. Teplá upečená jablka před podáváním ozdobíme čokoládovou polevou.

S mandlovo medovou náplní

S mandlovo-medovou náplní.

Příprava: 15 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g mandlových lupínků
* 5 lžic medu
* 1 lžíce vanilkového cukru
* špetka skořice
* 1 lžíce másla
* 4 piškoty
* 50 ml jablečného džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, vršek seřízneme, jádřinec vydlabeme.
2. Slupku jablka propíchneme na dvou až třech místech vidličkou, aby nepopraskalo.
3. Mandle nastrouháme a lupínky pak promícháme se dvěma lžícemi medu.
4. Zbylý med promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, změklým máslem a piškoty namočenými do jablečného džusu. Vzniklou směsí jablka naplníme, ozdobíme mandlovými lupínky s medem.
5. Jablka dáme do misky, podlijeme je vařící vodou, tak aby v misce byl alespoň centimetr vody, a dáme je zapéct do vyhřáté trouby. Během pečení je přelijeme vypečenou šťávou.

S tvarohovou náplní

S tvarohovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 80 g másla
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* 250 g tvarohu
* 4 velká jablka
* malinová šťáva
* čerstvé maliny

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Změklé máslo utřeme se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a promícháme s tvarohem.
2. Jablka omyjeme, podélně přepůlíme, jádřince vydlabeme lžičkou. Jablka potřeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem.
3. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme jablka tvarohovou směsí a dáme podlitá trochou vody zapéct ve vyhřáté troubě na 30 minut.
4. Hotová jablka podáváme s malinovou šťávou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené čerstvými malinami.

Ježek s makovou náplní

Ježek s makovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 150 g loupaných mandlí
* 4 větší jablka
* 150 g mletého máku
* 300 ml mléka
* 80 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* špetka mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mandle podélně nasekáme.
2. Z omytých jablek vykrojíme jádřince. Mletý mák vsypeme do vroucího mléka a podusíme ho za občasného míchání do zhoustnutí - asi 10 minut.
3. Do podušeného máku přimícháme cukr, máslo, hřebíček a skořici a společně krátce provaříme.
4. Makovou náplň necháme trochu vychladnout a naplníme jí vnitřek jablek. Ta pak ozdobíme mandlovými bodlinkami a přendáme je do zapékací misky.
5. Jablka podlijeme trochou vařící vody a pečeme je ve vyhřáté troubě lehce zakryté alobalem 30–40 minut, záleží na velikosti jablek.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...