Doba přípravy: 1 a 1/2 hod.
Množství: 4 porce
- 1 kg kančí kýty
- 3 velké cibule
- 2 lžíce sádla
- 6 stroužků česneku
- kečup
- miska hub
- sůl
- vývar
- trocha mouky na záklechtku
- 1 vrchovatá lžička sladké papriky
- půl lžičky pálivé papriky
1. Na rozpáleném sádle opékáme za stálého míchání maso, posypané oběma paprikami, polijeme troškou vývaru a restujeme, až se maso zatáhne. Teprve potom přidáme cibuli, aby nezhořkla a nestala se z ní kaše.
2. Vlijeme zbytek vývaru a teprve pak solíme. Dusíme pod poklicí, aby se chutě prolnuly, asi v polovině dušení přidáme houby na plátky a kečup.
3. Když je maso měkké, přidáme rozetřený česnek a zahustíme záklechtkou, kterou si připravíme rozmícháním asi 1 vrchovaté lžičky hladké mouky v troše vody.
TIP: Podle rodinných zvyklostí podáváme s knedlíkem nebo chlebem, u nás však vedou jako příloha k ragú noky: 40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce polévkové strouhanky (to aby noky byly nadýchané a ne tuhé),1 celé vejce a voda podle potřeby. Vařečkou umícháme polotuhé těsto a necháme chvíli odstát.Mezitím si dáme vařit osolenou vodu a do vroucí děláme lžící nočky. Až vyplavou, jsou hotové. Lovíme je drátěnou naběračkou, okapané dáme do čistého hrnce a vložíme do trouby vyhřáté na 50 stupňů, kde už mezitím čeká pod pokličkou uvařené ragú, až ho spolu s noky naservírujeme rodině. Vychlazené pivko to jistí.