Pstruh po mlynářsku s mandlemi
Příprava: 10 minut + vaření 10-15 minut
Pro 4 osoby
• 4 menší vykuchaní pstruzi
• 4 lžičky citronové šťávy
• sůl
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 lžička sladké papriky
• olej
• 4 lžíce másla
• hrst mandlových lupínků
1. Pstruhy omyjeme a dobře osušíme.
2. Pokapeme je citronovou šťávou zevnitř i zvenku a osolíme.
3. Hladkou mouku promícháme se sladkou paprikou a pstruhy v ní obalíme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej a pstruhy na něm opečeme 5-7 minut po každé straně.
5. Na menší pánvi rozehřejeme máslo a mandlové lupínky na něm dozlatova opečeme.
6. Hotové pstruhy přelijeme máslem s mandlemi a podáváme nejlépe s vařenými novými bramborami a čerstvou nasekanou petrželkou.
Rybí karbanátky
Příprava: 60 minut + smažení 30 minut
Pro 4-6 osob
• 2 housky
• 200 ml mléka
• 1 kg rybího masa (např. stažený vykoštěný kapr)
• sůl
• pepř
• sladká paprika
• 4 vejce
• 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
• strouhanka
• hladká mouka
1. Housky nakrájíme na plátky, zalijeme je teplým mlékem a necháme je nasáknout.
2. Omyté rybí maso nakrájíme na kostky a umeleme je nebo rozmixujeme.
3. Housku vymačkáme, přidáme do mletého masa, ochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou, přidáme 2 vejce, nasekanou petrželku a promícháme. Směs na karbanátky můžeme zahustit trochou strouhanky a necháme ji odležet půl hodiny v chladu.
4. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných zbylých vejcích a strouhance a smažíme je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Kapr na modro
Příprava: 30 minut + vaření 45 minut
Pro 4 osoby
• 4 porce kapra s kůží - nejlépe hladký bez šupin
• 200 ml octa
• sůl
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 1 malá petržel
• 1/4 celeru
• 1 cibule
• 4 kuličky černého pepře
• 4 kuličky nového koření
• 1 bobkový list
• 2 lžíce kaparů
• 100 g másla
1. Porce kapra položíme na mísu kůží dolů a zalijeme vřelým octem se solí, necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky.
3. Zeleninu a koření zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
4. Zeleninu i s vývarem přelijeme do širšího hrnce, vložíme do něj porce kapra s octem tak, aby kůže byla nahoře, nepotopená do vývaru. Přisypeme kapary.
5. Na mírném plameni necháme kapra pomalu táhnout - nevaříme prudkým varem - asi 15 minut do změknutí.
6. Hotového kapra podáváme zalitého rozpuštěným máslem.
Perkelt z kapra
Příprava: 30 minut + vaření 30 minut
Pro 4 osoby
• 4 porce kapra
• sůl
• 1 cibule
• 3 papriky
• 3 velká rajčata
• 3 lžíce másla nebo sádla
• sladká paprika
• 1 lžíce rajského protlaku
• 250 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
1. Porce kapra omyjeme, osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřinců, pokrájíme na nudličky, rajčata rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, porce kapra na něm z obou stran opečeme a odložíme na talíř.
4. Do zbylého tuku nasypeme cibuli, orestujeme ji, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme pokrájenou zeleninu, rajský protlak, porce kapra, podlijeme vývarem nebo vodou, zakryjeme pokličkou a podusíme na mírném ohni asi 15–20 minut.
Smažený kapr
Příprava: 40 minut + smažení 15-20 minut
Pro 4 osoby
• 4 porce kapra
• sůl
• strouhanka
• čerstvá petržel
• tymián (nebo bazalka, rozmarýn či kopr)
• 2 velká vejce
• 1 lžíce mléka
1. Omyté porce kapra osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Strouhanku promícháme s nasekanou petrželkou a tymiánem.
3. Vejce prošleháme s trochou soli a mlékem.
4. Porce kapra obalíme v hladké mouce, přebytečnou mouku oklepeme, protáhneme vejci a obalíme ve strouhance.
5. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova.