Nechte kuchyní provonět maso, šest receptů od karbanátků po králíka

  1:00
Češi jsou bez debaty masový národ. Těstoviny fajn, palačinky dobrý, ale když přijde hlad, dejte nám guláš, řízek, bůček nebo bochník sekané. S dnešním dílem naší letní kuchařky zvládnete tohle všechno a ještě víc. Snad jedině dobrou radu ohledně výchozí suroviny. U masa se vyplatí nešetřit.
Španělský ptáček

Španělský ptáček | foto: Isifa

Hovězí guláš

Příprava: 20 minut + vaření 90-120 minut

Pro čtyři osoby:

Guláš

*  1 kg hovězí kližky
*  500 g cibule
*  150 g sádla 
*  špetka kmínu 
*  1 lžička sladké papriky + špetka na           dokončení
*  sůl
*  pepř
*  1 lžíce rajského protlaku
*  2 lžíce hladké mouky
*  majoránka 
*  1 stroužek česneku
*  majoránka

Tip

Místo vody podlijte maso trochou hovězího vývaru. Když maso vyjmete, přilijte do šťávy s moukou další litr vývaru, dochuťte českým česnekem, kmínem, majoránkou, solí, pepřem a nechte 10 minut probublávat.

1. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme 3/4 sádla, dozlatova na něm orestujeme cibuli s kmínem, zaprášíme paprikou a vložíme kostky masa, které rychle opečeme, aby se paprika nespálila.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a pomalu dusíme zakryté pokličkou.
4. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme vodou.
5. Měkké podušené maso z omáčky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a orestujeme. Přilijeme vodu, metlou omáčku rozmícháme, můžeme i přecedit, do hrnce vrátíme maso a společně asi 20 minut provaříme.
6. Omáčku dochutíme solí nebo pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a přidáme na zbylém sádle osmahnutou sladkou papriku.

Karbanátky

Příprava: 20 minut + 30 minut smažení

Pro čtyři osoby:

Karbanátky

*  1 malá cibule
*  3 stroužky česneku
*  1 lžíce sádla
*  500 g mletého hovězího masa 
*  500 g mletého vepřového masa
*  2 vejce
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  čerstvá petrželka
*  strouhanka
*  olej

Tip

Vyzkoušejte recept z Kypru: 500g mleté směsi vepř. a hověz. masa, 3 najemno nastrouhané syrové brambory, sůl, pepř, 1 vejce, špetka skořice, trochu sušené máty, strouhanka. Maso promíchané s bramborami nepouští tolik šťávy, kuličky jsou měkké a šťavnaté.

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli najemno nakrájíme, česnek prolisujeme.
2. Cibuli na pánvičce orestujeme na lžíci sádla .
3. Ve větší míse promícháme mleté maso s vejci, se solí, pepřem, majoránkou, přidáme nasekanou petrželku, orestovanou cibuli, česnek a přisypeme trochu strouhanky na zahuštění.
4. Rukama navlhčenýma studenou vodou tvarujeme ze směsi větší kuličky, které obalíme a lehce roztlačíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.

Králík na česneku

Příprava: 20 minut + 120 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Králík na česneku

*  1 králík
*  1 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  2 lžíce hořčice
*  2 lžíce sádla
*  kmín

Bramborové knedlíky:

*  500 g brambor vařených ve slupce
*  250 g dětské krupičky
*  sůl
*  1 vejce

Ještě teplé brambory oloupejte, prolisujte, zapracujte krupičku, sůl a vejce, vytvarujte dva válečky a povařte je asi 20 minut v osolené vroucí vodě

1. Králíka naporcujeme, opláchneme a osušíme. Troubu předehřejeme na 180°C. 2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a utřeme se solí a hořčicí.
3. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme cibulí. Porce králíka potřeme česnekem se solí a hořčicí, posypeme trochou kmínu, vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a zakryté dáme na půlhodinu péct do trouby.
4. Po půlhodině pečení králíka odkryjeme, přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme vodou. Pečeme zakrytého další hodinu, za občasného podlití a přelití výpekem.
5. Poslední čtvrthodinu králíka dopékáme odkrytého, aby se udělala kůrčička a získal pěknou barvu.

Sekaná

Příprava: 30 minut + 60 - 70 minut pečení

Pro šest osob:

Sekaná

*  2 rohlíky nebo housky
*  250 ml mléka
*  1 malá cibule
*  2 velké stroužky česneku
*  50 g slaniny
*  3 plátky anglické slaniny
*  500 g mletého hovězího masa
*  500 g mletého vepřového masa
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  2 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rohlíky pokrájíme a zalijeme teplým mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Slaninu pokrájíme na kostky. Anglickou slaninu pokrájíme na širší proužky.
2. Na rozehřáté pánvi osmahneme kostky slaniny, přisypeme cibuli a společně opečeme.
3. V míse promícháme hovězí a vepřové maso s utřeným česnekem, ochutíme solí, pepřem a majoránkou, přimícháme 1 vejce,1 žloutek a rohlíky, z kterých jsme vymačkali přebytečné mléko.
4. Ochucené mleté maso rozdělíme na poloviny. Na navlhčenou potravinovou fólii nebo alobal prsty rozprostřeme maso na placku, posypeme polovinou slaniny a cibule, anglické slaniny a svineme. Stejně postupujeme s druhou polovinou mletého masa.
5. Navlhčenýma rukama obě šišky sekané uhladíme, potřeme je zbylým bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
6. Pečeme podlité trochou vody asi hodinu. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vodou.

Vepřový řízek

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Vepřový řízek

*  800 g brambor
*  sůl
*  1 kg vepřového masa (zkuste kýtu, panenku či krkovičku)
*  hrubá mouka
*  5 velkých vajec
*  strouhanka
*  olej
*  2 lžíce másla
*  čerstvá pažitka
*  1 citron

Tip

Základem správného vepřového řízku je kvalitní kousek vepřového – hezká kýta, ořech. Vyzkoušejte maso obalit ve čtyřobalu. Před obalováním v mouce, vejci a strouhance ho potřete rozpuštěným máslem. Nebo použijte parmazánové těstíčko, které vytvoříte z vejce, nastrouhaného parmazánu, trochy mléka a mouky.

1. Brambory omyjeme, oloupeme a dáme vařit doměkka do osolené vody.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, z panenky můžou být vyšší. Plátky masa naklepeme, panenku jen roztlačíme prsty.
3. Naklepané řízky obalíme v hrubé mouce, ve vejcích rozšlehaných se solí a pak ve strouhance.
4. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a řízky v něm pomalu smažíme dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat na papírových ubrouscích a můžeme je uchovat teplé v pekáčku v mírně vyhřáté troubě.
5. Uvařené brambory překrájíme, v míse je promícháme s máslem a nasekanou čerstvou pažitkou.
6. Řízky a brambory rozdělíme na talíře a podáváme se skrojkem citronu.

Španělský ptáček

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro 4 osoby: 

Španělský ptáček

* 4 plátky zadního hovězího
*  sůl
*  pepř
*  4 lžičky hořčice
*  1 velká cibule
*  8 plátků anglické slaniny
*  1 špekáček nebo silnější párek 
*  1 velká kyselá okurka
*  1 natvrdo uvařené vejce
*  1 jarní cibulka nebo kousek pórku
*  3 lžíce sádla

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme na kostičky. Polovinu slaniny pokrájíme.
2. Na každý plátek položíme jeden plátek slaniny, čtvrtku uzeniny, okurky a vejce, kousek jarní cibulky nebo pórku a plátky svineme. Svážeme je nití, můžeme je i spíchnout párátkem.
3. Ptáčky osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozehřejeme sádlo, po jednom na něm ptáčky opečeme, vyjmeme je a odložíme na talíř. Do hrnce vsypeme pokrájenou slaninu a cibuli, orestujeme, vložíme zpět ptáčky, podlijeme a pod pokličkou dáme dusit do trouby asi na hodinu.
4. Hotové ptáčky zbavíme nití (párátek) a podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...