Buchtičky, rýžový nákyp. Česká kuchyně je se sladkými jídly výjimečná

  0:53
Nejoblíbenější den ve školní jídelně? Když byly buchtičky se šodó. Sladká hlavní jídla mají v naší mile nezdravé národní kuchyni pevné místo.
Jahodové tvarohové knedlíky.

Jahodové tvarohové knedlíky. | foto: Isifa

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó.

Příprava: 15 minut + kynutí 1 hodina + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 25 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 120 g másla
* 8 žloutků
* 750 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 3 lžíce přírodního cukru

Tip

3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce rumu, 1 vanilk. lusk, cukr a citron. šťáva dle chuti – vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny. Do těsta buchtiček přidejte rozinky předem namočené v rumu a buchtičky naplňte tvarohem, mákem nebo povidly.

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce mouky a lžíce cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek.
2. Zbylou mouku prosejeme se solí, promícháme se zbylým cukrem, 1/2 rozpuštěného másla, 2 žloutky, mlékem a kváskem, zaděláme těsto a necháme kynout pod utěrkou asi 40 minut.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymastíme. Vykynuté těsto rozdělíme na tři až 4 díly, ze kterých na pomoučněném vále uděláme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky těsta a děláme z něj kuličky. Ty dáme na plech a necháme je ještě 10 minut kynout.
4. Buchtičky pomastíme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme je dozlatova.
5. V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem a lžící cukru, stáhneme a necháme je čtvrt hodiny odstát. Mléko přecedíme.
6. Žloutky rozmícháme s cukrem a postupně k nim přiléváme polovinu mléka a prošleháváme je. Zbylé mléko znovu zahřejeme a postupně do něj všleháme žloutky s mlékem. Při mírné teplotě krém mícháme asi 10 minut, tak aby zhoustl, ale nevařil se.
7. Teplé buchtičky zalijeme horkým šodó.

Jahodové tvarohové knedlíky

Jahodové tvarohové knedlíky.

Příprava: 25 minut + chlazení 30 minut + vaření 6–8 minut

Na 20 knedlíků

* 20 větších jahod (plus čtyři na ozdobení)
* 200 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 velké vejce
* 125 ml mléka
* 100 g másla
* 250 g hrubé mouky
* sůl
* mouka na podsypání
* 4 lžíce moučkového cukru
* 100 g tvrdého nastrouhaného tvarohu

1. Jahody opláchneme, necháme je oschnout na papírových utěrkách, odstopkujeme.
Tvaroh prolisujeme, promícháme s vejcem, mlékem, lžící másla, moukou a solí, zpracujeme na těsto. Z těsta utvoříme váleček o průměru 4–5cm, zabalíme jej do fólie a necháme vychladit asi půl hodiny.
3. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, váleček těsta rozkrájíme na 20 plátků, které na pomoučněném vále trochu roztáhneme, zabalíme do něj jahodu a knedlík uzavřeme.
4. Knedlíky postupně po částech vaříme v osolené vodě asi sedm minut.
5. Horké knedlíky posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem a ozdobíme pokrájenými jahodami.

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp.

Příprava: 25 minut + pečení 25–30 minut

Pro 4 osoby

* tuk na vymazání
* strouhanka
* hrst rozinek
* 300 g rýže
* 1 l mléka
* špetka soli
* 4 velká vejce
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 meruňkový kompot

Tip

Vyzkoušejte také s náplní ze švestkového kompotu nebo vrstvou čerstvě podušených oloupaných letních jablek s rozinkami a skořicovým cukrem.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat.
2. Rýži spaříme, propláchneme horkou vodou a povaříme v mléce se solí doměkka. Necháme zchladnout.
3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
4. Máslo utřeme se žloutky, s vanilkovým a krupicovým cukrem.
5. Uvařenou rýži promícháme se žloutkovou směsí, sněhem. Polovinou nákypu naplníme zapékací formu, poklademe 2/3 meruněk a rozinkami, pokryjeme zbytkem nákypu, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut.

Lívance s borůvkovým rozvarem

Lívance s borůvkovým rozvarem.

Příprava: 30 minut + kynutí 30 minut + smažení 25 minut

Pro 4 osoby

* 20 g droždí
* 500 ml vlažného mléka
* 1,5 lžíce cukru
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 400 g borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce hnědého přírodního cukru
* 350 g polohrubé mouky
* špetka soli
* špetka citronové kůry
* 1 vejce
* máslo nebo olej na smažení
* 1 kelímek zakysané smetany

Lívance z kefíru

200g hladké mouky prosáté se solí, 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a sníh z bílků, 1 lžíce rozpuštěného másla, 250 ml kefíru, 100 ml mléka Promíchejte těsto a sníh a smažte větší lívance na pánvi. Posypte skořicovým cukrem nebo polijte javorovým sirupem.

1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme 1/2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek, mělo by to trvat asi 10–15 minut.
2. V menším kastrůlku zahřejeme máslo, přisypeme propláchnuté okapané borůvky, zasypeme je oběma cukry, pomačkáme vařečkou, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Mouku promícháme se solí, zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem, do mouky vlijeme kvásek, postupně přiléváme mléko s vejcem a dobře vymícháme, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
4. Hotové těsto necháme přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout.
5. Lívanečník vymažeme rozehřátým máslem nebo olejem a malou sběračkou nebo lžící do něj nalijeme těsto, lívance smažíme z každé strany asi jednu minutu.
6. Lívance podáváme s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor uvařených ve slupce
* 5 lžic strouhanky
* 200 g hrubé mouky
* 2 lžíce krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g povidel
* 60 g rozpuštěného másla

1. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Strouhanku prosijeme a nasucho opečeme na pánvi.
2. Zpracujeme bramborové těsto z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, krupice a soli.
3. Těsto rozválíme na plát vysoký 3–5 milimetrů, z vyváleného těsta vykrájíme skleničkou kolečka o průměru 6 cm.
4. Na každé kolečko dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme na polovinu a spoje pevně přitiskneme.
5. Taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě asi osm minut, necháme je okapat, omastíme máslem a posypeme opraženou strouhankou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...