Rebarbora pro dietáře a mlsouny. Dejte ji do koláče i salátu

  12:21
Rebarbora původně pochází z Číny a Tibetu. Podle tradiční čínské medicíny je zdrojem vitality. U nás se cení spíše její specifická chuť s nízkou kalorickou hodnotou. Víte, jak ji využít v kuchyni?

Rebarbora je v moderní kuchyni neprávem opomíjena. | foto: Jana Vašáková, Receptyprodeti.cz

Ideálním obdobím pro sklizeň i koupi rebarbory je květen. Seženete ji však i v první polovině června. Její specifickou kyselost způsobuje kyselina jablečná a citronová. Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část.

Pozor na kyselinu šťavelnou

Rebarbora

má ve 100 g pouhých 84 kJ/20 kcal.

Z výživového hlediska obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, draslík, hořčík, mangan, vlákninu, ale také kyselinu šťavelnou.

V souvislosti s rebarborou se však mluví především o kyselině šťavelné, jež zamezuje vstřebávání vápníku a železa v organismu. Ta se ale nachází především v listech, zatímco v kuchyni se využívají a konzumují pouze řapíky připravené v kombinaci s mléčnými výrobky. Ve větším množství může být kyselina šťavelná pro organismus člověka jedovatá. Rebarboru by neměli jíst lidé, kteří mají problémy se žlučovými nebo ledvinovými kameny či revmatismem.

Kyselina šťavelná se nachází téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Obsahují ji například jahody, špenát nebo šťovík.

Rebarbora v kuchyni

Při koupi rebarbory vybírejte růžové až temně rudé řapíky, zelenou část odkrojte a stonky zlehka prsty oloupejte. Reveň nejezte syrovou, vždy ji tepelně upravte. Pokud ji chcete uchovat do zásoby, můžete ji syrovou zamrazit, případně z ní udělat marmeládu či džem.

Rebarboru nepřipravujte v hliníkovém nádobí, kde by mohla kyselina šťavelná reagovat s kovem. Myslete také na své zažívací ústrojí a jezte ji maximálně dvakrát týdně. Rebarbora se často kombinuje s ovocem, které obsahuje větší množství fruktózy. Dává se do dezertů, koláčů, salátů, můžete ji však podávat i s masem a zeleninou, dusit ji nebo smažit.

Rebarborový koláč z drobenky a tvarohu

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Množství: na formu o průměru 28 cm

Rebarborový koláč s drobenkou

  • 3 řapíky rebarbory
  • 1 menší jablko
  • 1 lžička skořice
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátu
  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu

1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a ½ hrnku třtinového cukru. Rozdrolíme máslo a prsty uhněteme drobenku. Řapíky rebarbory a jablko omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme se zbytkem třtinového cukru a skořicí.

2. Vymažeme a vysypeme formu. Dáme si stranou 1/3 drobenky. Větší část drobenky smícháme s tvarohem a uhněteme, dáme na dno formy. Navrch přidáme směs z rebarbory a jablka a nakonec zasypeme zbývající drobenkou. Lžící uhladíme.

3. Rebarborový koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout a podáváme.

Tip: Máslo můžete nahradit kvalitním rostlinným margarínem.

Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Příprava: 10 minut + 3 minuty dušení
Množství: pro 4 osoby

Salát s rebarborou

  • 2 až 3 řapíky rebarbory
  • půlka ledového salátu
  • 8 ředkviček
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • sůl, pepř

1. Řapíky rebarbory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky, vložíme na pánev, přilijeme trošku vody, přidáme třtinový cukr a dusíme do měkka, trvá to asi 2 až 3 minuty.

2. Mezitím omyjeme ředkvičky, zbavíme je krajů a nakrájíme na tenké plátky. Ledový salát očistíme a rukama natrháme.

3. Zeleninu s již hotovou rebarborou vložíme do větší mísy, zakapeme řepkovým olejem, dle chuti osolíme a opepříme a zlehka vmícháme zakysanou smetanu.

Tip: Místo třtinového cukru můžete ke konci dušení přidat k rebarboře med.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...