Velikonoční soutěž o kurz vaření: Vepřové koleno s nádivkou

  14:34
Ještě do dnešních 16 hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Vepřové koleno | foto: Profimedia.cz

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny
Množství: 6 porcí

  • 2 zadní vepřová kolena
  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 2 velké žluté cibule
  • 2 velké červené cibule
  • cca 8 stroužků česneku
  • cca 1 dcl octa (nejlépe jablečný nebo vinný)
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • drcený kmín
  • cukr, sůl

Na nádivku:

  • 40 dkg uzeného masa
  • vývar z uzeného masa
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 5 rohlíků
  • 4 dkg másla
  • 4 lžíce bylinek (kopřivy, kontryhel, petržel, libeček, pažitka, smetánka aj.)
  • kostka droždí
  • trocha mléka na kvásek
  • mletý pepř, sůl

1. Kolena omyjeme, očistíme a na kůži uděláme křížem zářezy až do masa (asi 2 cm od sebe). Ze všech stran podle chuti osolíme, okmínujeme a potřeme prolisovanými stroužky česneku.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky (osminky) a posypeme jí dno hlubokého pekáče. Na cibuli položíme kolena, podlijeme trochou vody a bez pokličky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 minut zprudka zapéct.
3. Potom zmírníme teplotu na 160 °C, pekáč přiklopíme pokličkou a pečeme doměkka asi 1,5 hodiny, záleží na velikosti kolen. Během pečení kolena otáčíme, pokud je potřeba podléváme.
4. Když jsou kolena měkká, vyjmeme je z pekáče a do výpeku přidáme kysané zelí, vhodíme bobkové listy, nové koření, hřebíček, přidáme podle chuti ocet, cukr a sůl. Na zelí položíme zpět kolena a vše společně pečeme, až je kůže zlatá a křupavá. Můžeme využít gril, ale pozor, abychom nepodávali uhlí.
5. Podáváme s chlebem, houskovými knedlíky nebo v tuto chvíli s velikonoční nádivkou.
6. Tu si připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostky a spaříme přecezeným horkým vývarem po vaření uzeného. Přidáme na kostky pokrájené maso, rozkvedlané žloutky, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, najemno posekané bylinky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků a směs vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nádivka je hotová, když se okraje začnou odchlipovat od plechu a špejle zůstane po zapíchnutí to nádivky suchá.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....