Soutěž o nejzajímavější velikonoční recept vyhrály čokoládové dortíčky

  12:11
Čtenářská soutěž o nejzajímavější velikonoční recept už zná svého vítěze, nebo spíše vítězku. Stala se jí čtenářka Kristýna se svými velikonočními čokoládovými dortíčky.

Čokoládové velikonoční dortíčky | foto: Profimedia.cz

Odbornou porotu složenou ze členů redakce OnaDnes.cz i školy vaření Chefparade nejvíce zaujal recept čtenářky s nickem Kristýna91, která do soutěže poslala svoje velikonoční čokoládové dortíčky. 

Podle odborníků z Chefparade jsou zajímavé jak použitými surovinami a jejich kvalitou, tak postupem a samozřejmě i konečným výsledkem.

Výherkyně od nás dostane poukaz na kurz vaření ve škole Chefparade dle svého výběru v ceně 1190 korun.

Velikonoční čokoládové dortíčky

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 8 dortíčků

Na těsto:

  •  70 g polohrubé mouky
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce rumu

Na krém:

  • 1 balení mascarpone (doporučuji značku Galbani)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

Na zdobení:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 50 g tmavé čokolády na výrobu hoblinek
  • 50 g bílé čokolády na výrobu hoblinek
  • čerstvé maliny
  • dekorační vajíčka
  • čerstvé lístky máty

1. V horké lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a rum utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou a mírně vychladlou čokoládu, navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi.
2. Vzniklou hmotou naplníme formičky (vymaštěné máslem a vysypané moukou) a dáme péct do trouby na 175 °C. Pečeme, dokud se nám těsto nelepí na špejli (či jinou pomůcku), poté necháme vychladnout.
3. Pak si připravíme krém. Do připravené misky si dáme mascarpone, přidáme žloutky umíchané s cukrem do pěny. Vše opatrně smícháme. Ušleháme smetanu se ztužovačem šlehačky a velmi opatrně vmícháme do krému. Je velmi důležité krém míchat pomalu a opatrně přidávat přísady, aby nevznikly hrudky a krém nespadl (nezřídl).
4. Pomocí škrabky na brambory si vytvoříme čokoládové hoblinky (bílé a tmavé). Upečené a vychladlé dortíčky uprostřed rozkrojíme a spodní část potřeme krémem. Poté přiklopíme vrchní část a celý dortíček polijeme čokoládovou polevou. Poté zdobíme čokoládovými hoblinkami, filigránky, malinami, lístky máty či jinými ozdobami podle fantazie.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....