I bez lepku, mléka a vajec vám může chutnat

  3:07
Většina z nás si představuje dietní jídlo jako beztvaré a nechutné cosi, co je sice zdraví prospěšné, ale nežral by to ani sousedovic Alík po týdenní hladovce. Když proto z nějakého důvodu musíme vyřadit ze svého jídelníčku lepek, mléko, vejce nebo další potraviny, snadno získáme pocit, že už se nikdy v životě dobře nenajíme. Kuchařka Zuzany Kobíkové se snaží dokázat opak.
I bez lepku si můžete užít domácí pečení...

I bez lepku si můžete užít domácí pečení... | foto: Profimedia.cz

Na začátku byly čistě soukromé důvody. "Potřebovala jsem začít vařit bez lepku, mléka a vajec. Surovin bylo k sehnání dost, ale chyběly mi zajímavé a použitelné recepty," říká autorka knihy Vařím s láskou Zuzana Kobíková z Brna.

Nechtěla se také spokojit s nejčastější náhradou klasické mouky, kterou je mouka bezlepková, v jejímž složení najdete nadpoloviční většinu bramborového a kukuřičného škrobu. Z výživového hlediska totiž nejsou tyto škroby tak hodnotné, jako třeba potraviny z pohanky, jahel, rýže nebo třeba bezlepkové náhrady mléka, které jsou bohaté na vitaminy, stopové prvky a další látky.

Proč vařit bez lepku, mléka či vajec?

Lepek - je směs bílkovin, které se nacházejí spolu se škrobem v semenech obilnin (pro celiaky je nebezpečný lepek obsažený v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu).

Mléko - i když je významným zdrojem vápníku, jeho prospěšnost pro zdraví člověka je v poslední době zpochybňována. Až šedesáti procentům lidí v České republice totiž může způsobovat zdravotní potíže jako bolesti břicha, problémy s trávením nebo kožní projevy, ať již způsobené intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu.

Vejce - jejich nesnášenlivostí netrpí tak velké procento populace a v množství 2 až 3 týdně jsou v jídelníčku zdravého člověka prospěšná. Jejich použití navíc usnadňuje přípravu některých pokrmů, proto je ve svých receptech Zuzana Kobíková uvádí i s možnou alternativní náhradou.

Na první pohled se může zdát, že pokud z kuchyně "vyženete" mléko, mouku a vajíčka, tak se na to rovnou můžete vykašlat a začít se živit jen ovocem a zeleninou, protože každý recept minimálně jednu z těchto surovin obsahuje.

"Není to tak strašné, jak to na první pohled vypadá," oponuje Zuzana Kobíková. "Například mléko můžete dobře nahradit sojovými, rýžovými i pohankovými nápoji, případně kozím mlékem, ale často i obyčejnou vodou. Vejce, bez kterých některá jídla prostě nebudou držet pohromadě, pak třeba malým množstvím psyllia rozmíchaného ve vodě."

Chce to změnu v myšlení

Problém podle ní není ani tak v recepturách, jako v nás samotných a našich zakořeněných představách. Také musíme počítat s tím, že ne všechno se nám bude hned dařit. Mnoho z lidí, kteří se musí zříci lepku, rovněž velmi těžce nese, že se musí nadobro vzdát křupavého rohlíku nebo chleba s máslem k snídani. Jenže variant na chutný, vyvážený a zajímavý start do nového dne je podle Zuzany Kobíkové dostatek.

"Doslova eldorádem pro vaši fantazii jsou různé snídaňové kaše, které vám ani nezaberou moc času, protože je můžete připravit z instantních směsí zalitých horkou vodou a dalších přísad jako ořechy, kakao nebo ovoce, které máte po ruce. Z vlastní zkušenosti vím, že zejména jáhlová a pohanková kaše upravuje po ránu bolestivý či citlivý žaludek. Navíc si ji snadno připravíte nejen doma, ale třeba i v práci nebo na cestách."

Jako ochutnávku z bezlepkové kuchařky Vařím s láskou můžete vyzkoušet třeba:

Bezlepkový perník s jablky, skořicí a badyánem

Perníkový muffin bez lepku
  • 180 g pohankové mouky
  • 150 g pohankové krupice
  • 20 g bezlepkového nápoje
  • 1/2 lžičky sody
  • 3 jablka
  • 100 g tuku
  • 1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabyde o 1 cm.
2. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
3. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
4. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme.
5. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30 až 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
6. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.

Zuzana Kobíková vaří s láskou

Zuzana Kobíková

Pro Zuzanu Kobíkovou z Brna se psaní knih o vaření bez lepku, mléka, vajec stalo povoláním. Více než deset let doma vařila vegánská jídla. "Jednoho dne se mi velmi blízký člověk svěřil, že mu lékař doporučil jídelníček bez lepku, mléka, vajec a já se rozhodla takové vaření vyzkoušet," říká.

Své recepty zkoušela i na známých, kteří byli překvapeni, že vše od polévkového knedlíčku, přes obalovaný řízek až po palačinku bylo připravené bez těchto tří surovin. A že to na chuti ani podobě jídla nepoznali (protože jim to dobředu nikdo neřekl, aby mohli posuzovat bez předsudků.)

Pozitivní odezva i zjištění, že lidí, kteří musejí některé potraviny zcela vyřadit z jídelníčku, není málo, stály za rozhodnutím sepsat zkušenosti s netradičním vařením do knihy.

Původním povoláním novinářka také absolvovala cukrářský kurz a kromě psaní, vaření vedení kurzů vaření bez lepku, mléka a vajec, se začala zabývat i výrobou bezlepkového pečiva, moučníků a slavnostních dortů na zakázku. Knihu na toto téma právě připravuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...