Čokoládový koláč, cibulové kroužky. Recepty na jídla, kde byste pivo nečekali

  1:04
Buřty na pivě zná snad každý, ale zlatavým, popřípadě černým mokem můžete podlít skoro všechno. Včetně dezertů.
Koláč s hovězím na černém pivu.

Koláč s hovězím na černém pivu. | foto: Isifa

Pivní guláš

Pivní guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 800 g hovězí kližky
* 3 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 tvrdá patka chleba
* 3 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky
* sůl
* pepř
* špetka kmínu
* 400-500 ml piva (světlé, 10°)
* majoránka

1. Hovězí maso rozkrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky. Patku chleba nastrouháme.
2. V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přihodíme kostky masa a opečeme je. Za stálého míchání zaprášíme paprikou a ještě dvě minuty opékáme.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, podlijeme trochou horké vody a polovinou piva, dusíme zakryté pokličkou doměkka. Občas maso promícháme a podlijeme.
4. Měkké maso s omáčkou zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
5. Hotový guláš dosolíme a dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.

TIP

Guláš můžete zahustit také nastrouhaným bramborem.

Koláč s hovězím na černém pivu

Koláč s hovězím na černém pivu.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kg hovězího
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 1 velká mrkev
* 1 velká cibule
* 5 sušených švestek
* 4 lžíce sádla
* 300-400 ml černého piva
* 300-400 ml hovězího vývaru
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce balsamikového octa
* 1 lžička worcestru
* 500 g listového těsta
* 1 vejce

1. Maso nakrájíme na kostky a poprášíme moukou se solí a pepřem. Oloupanou cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky. Švestky překrojíme na čtvrtiny.
2. Maso opečeme na rozehřátém sádle, vyjmeme ho a orestujeme cibuli, přisypeme mrkev, kterou opékáme asi čtyři minuty.
3. Do hrnce vrátíme maso, podlijeme vývarem, pivem, protlakem, octem a worcestrem, přidáme švestky. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme asi hodinu povařit.
4. Troubu nahřejeme na 200 °C, vymažeme tukem zapékací mísu. Listové těsto rozválíme, částí těsta vyložíme mísu, okraje přečnívají. Naplníme masem s omáčkou, okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem. Zbylým těstem překryjeme koláč, okraje spojíme. Potřeme vejcem, povrch prořízneme. Zapékáme asi 25 minut.

Vepřová žebírka na pivu

Vepřová žebírka na pivu.

Příprava: 80 minut + pečení 130 minut

Pro 4 osoby

* 1,5-2 kg vepřových žebírek
* 2 lžíce soli
* 4 lžičky přírodního cukru
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 lžičky mletého sušeného česneku
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 100 ml tmavého ležáku
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžíce jablečného octa

1. Omytá a osušená žebírka rozdělíme na 4 díly. Sůl promícháme s cukrem, paprikou a sušeným česnekem. Asi 1 až 2 lžičky kořeněné soli odložíme.
2. Do žebírek vetřeme větší část kořenící směsi, potřeme hořčicí a necháme asi hodinu odležet.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Z dvojitého alobalu připravíme balíčky, do kterých žebírka zabalíme, položíme na plech a dvě hodiny pečeme.
4. Pivo rozmícháme s javorovým sirupem a octem. Plech s žebírky vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 230 °C. Balíčky opatrně otevřeme a slijeme z nich tuk a šťávu. Žebírka potřeme pivní směsí ze všech stran a posypeme zbylou kořeněnou solí.
5. Balíčky pečeme otevřené na plechu v rozpálené troubě 10 minut.

Čokoládový pivní koláč

Čokoládový pivní dort.

Příprava: 15 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky přírodního cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 220 g másla
* 80 g kakaa
* 250 ml černého piva
* 3 malá vejce
* 200 ml zakysané smetany
* 200 g hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
2. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a sůl. V hrnečku rozpustíme máslo, rozmícháme s kakaem, přilijeme pivo.
3. Vejce prošleháme se zakysanou smetanou. Přilijeme pivo a promícháme s kakaem a máslem.
4. Spojíme sypké a tekuté přísady, promícháme a přelijeme do formy. Pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě, vyzkoušíme špejlí, jestli je dort upečený.
5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, odstavíme ji a vmícháme máslo a nalámanou čokoládu. Polevu necháme zchladnout a ozdobíme jí dort.

Cibulové kroužky v pivním těstě

Cibulové kroužky v pivním těstu.

Příprava: 40 minut + smažení 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká vejce
* bylinková sůl
* pepř
* 1 lžička prášku do pečiva
* slunečnicový olej
* 250 ml piva
* 250 g hladké mouky
* 3-4 velké cibule

1. V misce rozšleháme vejce se solí a pepřem, práškem do pečiva a jednou lžící oleje. Přimícháme pivo a mouku a dobře rozmícháme.
2. Těstíčko necháme odpočinout přikryté v chladničce asi půl hodiny. Cibule oloupeme, nakrájíme je na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Cibulové kroužky namáčíme postupně do těstíčka a smažíme je dozlatova po obou stranách na rozpáleném oleji.
4. Hotové usmažené kroužky necháme okapat na papírových ubrouscích a podáváme ještě teplé s oblíbeným dresinkem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...