Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Netradičního kapra se zeleninou přelijete rafinovanou pivní omáčkou

  5:20
Kapr se dokáže proměnit jako chameleon z tradiční obalované porce na gurmánské potěšení. Vyzkoušejte netradiční úpravu, kterou pro sváteční stůl vymyslel šéfkuchař restaurace Amade Radek Šubrt.

Šéfkuchař se kapra nebojí. "Spousta lidí s kaprem bojuje, protože intenzivně voní. Kdysi jsem na tom byl, neexistovalo, že bych se těšil na vánočního smaženého kapra už od října. Tak jsem si ho předělal podle sebe," vysvětluje Radek Šubrt. "Nejvíc cítit je z kůže, takže když mám třeba šupináče, ani ho nečistím, rovnou z něho udělám filety," popisuje. A část u pupku, která je bez kostí, použije na dětské porce.

Šéfkuchař si sladkovodní ryby tak oblíbil, že dokonce pořádá ve spolupráci s projektem Ryba domácí i školení pro profesionální kuchaře, pro něž je mnohdy příprava ryb noční můrou. I proto se v mnoha restauracích nedočkáte ničeho jiného než pstruha, lososa nebo pangase. Mnoho kuchařů při přípravě kapra tápe.

Jak vyfiletovat kapra

Kompletní postup krok za krokem.

Co budete potřebovat

Na kapra: 0,6 kg filetů z kapra, olej, sůl a pepř

Na zeleninu: 1 pl másla, 1 pl šalotky, miska listů z růžičkové kapusty, nakrájená rajčata, cibulka, sůl a pepř

Na omáčku: 0,2 kg kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 2 pl slunečnicového oleje, 2 pl nakrájené šalotky, 1 pl hladké mouky, 1 pl rajčatového protlaku, 0,1 l černého piva, 1 kl medu, rybí vývar

Na gnocchi: 1 kg vařených studených pomletých brambor, 100 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli a muškátového oříšku

Krok za krokem

Porce opepřete a osolte

Do pánve můžete přidat snítku rozmarýnu

Na rozpálené pánvi kapra orestujte, a pak ho 10 minut dopékejte v troubě při 180 °C. Menší porce je možné připravit rovnou na pánvi, stejně jako to předvedl šéfkuchař. Do oleje si přidal i snítku rozmarýnu.

Mezitím si ve vařící vodě oblanšírujte zeleninu, tedy překrojenou růžičkovou kapustu a rajčata. Zeleninu je potřeba potom vždy prudce zchladit, aby si udržela barvu a konzistenci.

Udělejte si základ z jemně nakrájené mrkve

Do základu nakonec krátce vložte zbylou zeleninu

Paralelně s tím si na másle nebo olivovém oleji orestujte trochu nadrobno nakrájené mrkve. Zastříkněte ji vínem. Až změkne a základ se zredukuje, přidejte předvařenou zeleninu. Jen nakrátko, jenom aby se ohřála.

Noky orestujte

Blanšírovaná kapusta s rajčaty

Pomocí "třetí ruky" si připravíte gnocchi. Podle receptu smíchejte ingredience, vytvarujte gnocchi a rovnou je házejte do vařící vody. Po uvaření je lehce orestujte. Gnocchi mají tu výhodu, že si je můžete připravit předem, pak už je jen orestujete a tím i ohřejete.

Obrázek není k dispozici
Obrázek není k dispozici
Obrázek není k dispozici

Nazdobíte na talíř zeleninu a noky, vložíte porci ryby a nakonec přelijete omáčkou

Stejně tak si předem můžete připravit i pivní omáčku, kterou sám Šubrt označuje za geniální. Zeleninu restujte do tmava, přidejte šalotku, trochu mouky a rajčatový protlak (jako běžný základ), pak černé pivo a směs zalijte rybím vývarem. Vše nechte provařit a dochuťte. Promixujte a přeceďte.

Obrázek není k dispozici

"Důležité je omáčku zjemnit lžící medu, tím vyrovnáte hořkost černého piva," radí Šubrt.

Témata: Vaření, víno, Zelenina
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...