Prosinec mě nebaví, ale na Vánoce se těším, říká Filip Sajler

  14:45
Jeden ze dvou "kluků v akci" Filip Sajler se přiznává k tomu, že předvánoční shon ho zrovna nebaví. Štědrý den si ale vychutnává ve společnosti přátel i rodiny a letos poprvé jej bude slavit i se svou dcerou. "Od chvíle, kdy ji máme, se na Vánoce těším ještě víc," říká.

Filip Sajler si nedávno zatančil i v soutěži StarDance. | foto: Lenka Hatašová

Houbový kuba

Počet porcí: pro 4 osoby

* 600 g krup velkých nebo krupek
* lesní houby čerstvé (400 g) nebo sušené (100 g)
* 300 g cibule
* 6 stroužků česneku
* 50 g vepřového sádla
* sušená majoránka
* sůl
* pepř

Filip Sajler: Houbový kuba

1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a uvaříme do měkka.
2. Cibulku nakrájíme a orestujeme dozlatova na sádle, přidáme houby a podusíme, smícháme s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a majoránku.
3. Směs přendáme do misky a zapečeme v troubě dozlatova.

Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou

Počet porcí: pro 4 osoby

* 800 g candát filet
* 25 g másla
* 100 g červené čočky
* 100 g obyčejné čočky
* 50 g šalotky
* 100 g rajčat
* 10 g listové petržele
* 2 polévkové lžíce vinného octu bílého
* 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgine
* 1 citron
* sůl
* pepř

Filip Sajler: Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou

1. Oba druhy čočky uvaříme každou zvlášť do měkka a přendáme do misky.
2. Na ohni ohřejeme olivový olej s vinným octem a nasekanou šalotkou a přidáme k čočce.
3. Rajčata spaříme v horké vodě a ihned ochladíme nejlépe v ledu se studenou vodou a potom je oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na klínky.
4. Čočku promícháme s rajčaty a nasekanou petrželkou, dochutíme solí a pepřem.
5, Candáta osolíme a opepříme, opečeme na rozehřátém másle a zvolna dopečeme v troubě.
6. Na pánev s výpekem nalijeme citronovou šťávu, přidáme nasekanou petrželku a lehce zredukujeme.

Dýňový cheesecake

Forma o průměru 24 cm, zhruba 8 porcí

* 250 g světlých bebe sušenek
* půl kávové lžičky mleté skořice
* 120 g másla
* 4 vejce
* 1 citron
* 400 g krému philadelphia nebo lučiny
* 200 g dýně
* 1 vanilkový lusk
* 250 g zakysané smetany
* 250 g cukru

Filip Sajler: Dýňový cheesecake

1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nastrouháme na jemném struhadle.
2. Bebe sušenky si v mixéru rozmixujeme na jemno, přidáme mletou skořici, jedno vejce a máslo a vypracujeme v sypké těsto.
3. Vzniklé těsto vpěchujeme do hladké kulaté formy na koláče. Tloušťka těsta by neměla přesáhnout 1,5 cm.
4. Krémový sýr rozmícháme s cukrem, vejci, citronovou šťávou a nastrouhanou dýní, přidáme semínka vanilkového lusku.
5. Takto vzniklou hmotu vlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních zhruba 40 minut, poté otevřeme dvířka trouby a dort necháme dojít, než zchladne a bude vlažný.
6. Dort necháme v lednici minimálně do druhého dne. Před podáváním jej potřeme zakysanou smetanou.

filip sajler

Vánoce mám rád a na Ježíška stále věřím, říká Filip Sajler. Klidný a spokojený je ovšem až 24. prosince, měsíc před Vánocemi mají totiž kuchaři zpravidla hodně práce. „Prosinec mě nebaví. Nemám rád všechen ten shon, návaly v obchoďácích, zkrátka to, co přináší moderní rychlá doba. Těším se vždy až na Štědrý den. Na tu chvíli, když už jsem doma a nemusím na nic myslet.“

V posledních letech zavedl tradici: s kamarády chodí o Štědrém dnu na oběd do restaurace na šneky. Odpoledne je však už doma a připravuje štědrovečerní večeři pro velkou rodinu. Schází se v jeho domě, bývá jich okolo dvaceti. Vaří polévku, obaluje kapra. Vše doplní domácí vinná klobása. Maminky a babičky, stejně jako u Slaninů, přivážejí bramborové saláty.

„Je to velká rodinná sešlost. Když všichni odejdou, bolí mě hlava a jsem rád, že si můžu lehnout. Přesto se na ně vždycky znovu těším. Je moc krásné, když má člověk velkou rodinu, která se dokáže takhle pohromadě scházet,“ říká.

Letos poprvé s nimi bude trávit Vánoce i jeho dcera. Je jí osm měsíců. „Od chvíle, kdy dceru máme, se těším na Vánoce ještě víc. Hlavně na všechny další, které si už vychutná.“

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...