U nás doma jsou Vánoce tradiční, říká Jiří Babica

  3:43
Když pracoval v Německu, chyběly českému kuchaři naše tradice. I proto se v jeho rodině neobejdou Vánoce bez klasického obalovaného kapra ani bez vánoční televizní pohádky. Slavnostní večeře je ovšem jeho doména. Jaké je vánoční menu u Babiců?
Jiří Babica s manželkou

Jiří Babica s manželkou | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Kapří polévka s bylinkami

* hlava, kosti a vnitřnosti z kapra
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček celého pepře
* 1 mrkev
* 1 petržel
* kousek celeru
* sůl
* pepř
* 2 špetky muškátového oříšku
* 2 hrsti petrželové nati
* 200 ml smetany
* 1,5 l vody
* 4 rohlíky
* olej

Jiří Babica: Kapří polévka s bylinkami

1. Tři lžíce másla rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přiléváme horkou vodu.
2. Hlavu zbavíme žaber a očí a spolu s kostmi ji dáme do polévkového základu.
3. Přidáme koření, sůl a cibuli, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 60 minut. Potom vývar přecedíme.
4. Kapří vnitřnosti očistíme a nakrájíme je na malé kousky.
5. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, spolu s vnitřnostmi ji orestujeme na zbývajícím másle a přidáme do polévky. Vaříme dalších deset minut.
6. Přidáme nakrájenou petrželku, dochutíme muškátem a zjemníme smetanou. Polévku podáváme s krutony, které připravíme z osmažených a na kousky nakrájených rohlíků.

Lososový koktejl

* 500 g lososa bez kostí
* 250 ml zakysané smetany
* 1 citron
* 3 lžičky smetanového křenu
* 2 snítky kopru
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Lososový koktejl

1. Lososa nakrájíme na velmi malé čtverečky. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny dobře omytého citronu, citronovou šťávu, tři lžičky smetanového křenu, nasekaný kopr a zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a promícháme.
2. V dobře uzavřené míse necháme koktejl do druhého dne v lednici uležet.

Kapr v panádě

* 1000 g vykostěného kapra
* 200 g hladké mouky
* 100 g strouhanky
* 1 kypřicí prášek
* 1 lžička soli
* půl lžičky mletého pepře
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 stroužky jemně prolisovaného česneku (nebo lžička sušeného)
* 200 ml mléka
* 1 lžička sušené bazalky
* hrst jemně nakrájené petrželové nati
* olej na smažení

Jiří Babica: Kapr v panádě

1. Kapra omyjeme a nakrájíme na filety.
2. V míse smícháme mouku, strouhanku, kypřicí prášek, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku a česnek.
3. Do druhé mísy nalijeme mléko, vmícháme do něj bazalku a sekanou petrželku a nakonec i tři lžíce sypké směsi z první mísy.
4. Porce kapra pak máčíme nejdříve v mléčné kaši a potom je obalujeme v sypké "panádě". Smažíme v rozpáleném oleji.

Bramborový salát s jablky

* 1 kg brambor
* 2 cibule
* 5 vajec uvařených natvrdo
* 4 větší sladkokyselé okurky
* 3 jablka
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 3 lžíce majonézy
* 3 lžíce zakysané smetany
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Bramborový salát s jablky

1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurky, nakrájená vejce a na malé kousky nakrájená oloupaná jablka. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici, majonézu, zakysanou smetanu a promícháme.
3. Hotový salát necháme v chladničce jeden až dva dny uležet.

Vánoční krém

* 1 l mléka
* oloupaná kůra z jednoho omytého citronu
* 50 g solamylu
* 6 žloutků
* 1 lusk vanilky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 6 lžic cukru
* 3 kousky skořicové kůry
* cukr na posypání

Filip Sajler: Dýňový cheesecake

1. Z mléka odlijeme asi tři decilitry a vešleháme do něj postupně žloutky, solamyl a cukr.
2. Zbylé mléko nalijeme do rendlíku a spolu se skořicí, rozříznutým luskem vanilky a kůrou z citronu ho přivedeme k varu. Za stálého míchání pomalu přiléváme mléko se žloutky a na mírném plameni krém vaříme do zhoustnutí.
3. Nalijeme ho do žáruodolných malých misek nebo do jedné velké formy na koláč a necháme vychladnout.
4. Těsně před podáváním posypeme celý povrch cukrem, krém dáme do trouby těsně pod gril a cukr necháme zkaramelizovat.

Jiří Babica

"Obalujeme, smažíme kapra, v pět večeříme, pak přijde na řadu rozbalování dárků, v osm se pouští v televizi pohádka. Později přinášíme tácy plné chlebíčků. Ráno je pak mírně okoralé dojídáme na snídani s čajem. Všechno jsem takhle převzal od předešlých generací a nemíním na tom nic měnit," popisuje tradiční domácí Vánoce Jiří Babica.

Přípravu večeře má doma na starosti on. "Žena je spíše přes stromeček a další výzdobu," říká.

Diváci jeho pořadu mu občas píší, aby předvedl nějaký neobvyklý vánoční recept. "Ale proč? Vždyť naše české Vánoce jsou dostatečně krásné, proč je měnit? Žil jsem dlouho venku. Vadilo mi, když tam lidé tradice neudržovali. Naše Vánoce mi chyběly. Takže dodnes je mi všechno české spíše vzácné a vychutnávám si kapra a stromeček. Proto jsem připravil jídlo, které je typicky české, tedy kapra, ale přidal jsem panádu. Zkrátka, je to kapr trošku jinak než obvykle o Vánocích, ale zase ne moc."

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Ricottové bochánky

Ricottové bochánky

Střední

50 min

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...