Vánoční soutěž: sušenky, komety i ježci v čokoládě

  11:16
Máte poslední šanci poslat do vánoční soutěže svůj recept na vánoční cukroví. Soutěžní příspěvky přijímáme do páteční půlnoci a výsledky se dozvíte v této rubrice příští týden. Pokračujeme v představování soutěžních receptů, dnes na čokoládové téma.

Ovesné sušenky | foto: pro iDNES.cz

Ovesné sušenky

Doba přípravy: 60 minut Počet kousků: 30 - 40 (podle toho, jak velké placičky uděláte)

* 1 sklenička ovesných vloček
* 1 sklenička pšeničných otrub
* 1 sklenička celozrné žitné mouky
* 1 sklenička hladké mouky
* 1/2 skleničky oleje
* 1 sklenička mléka
* 2 ks vejce
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1/2 skleničky cukru
* nasekané loupané mandle, oříšky, rozinky
* vanilková esence - jen podle chuti, není to nezbytně nutné
* čokoládová poleva

1. V míse nejdříve spojíme suché složky. V jiné míse našleháme vejce, postupně přidáme olej a mléko (vše musí mít stejnou teplotu). Pak vše smícháme dohromady.
2. Přidáme mandle, oříšky, rozinky, případně vanilkovou esenci. Pokud je těsto husté, přidáme mléko, pokud je řídké, přidáme mouku.
3. Na plech, který lehce potřeme tukem, klademe lžičkou hmotu a rukou namočenou ve studené vodě uděláme placičku.
4. Pečeme podle výkonu trouby 20 - 40 minut při 180°C.
5. Vychladlé sušenky přelijeme čokoládovou polevou.

Autorka: květoň

Kometa na košíčku

Doba přípravy: 40 minut Počet kousků: asi 75

Na těsto:
* 120 g cukru moučka
* 4 žloutky
* 2 lžičky kávy
* 280 g másla
* 440 g hladké mouky
* 1 lžička skořice
* špetka soli

Na krém:
* 300 g hořké čokolády
* 8 lžic zakysané smetany
* 2 lžic medu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 4 lžičky instantní kávy
* 20 g másla

Na kometu:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru
* špetka soli

1. Troubu předehřejeme na 175°C. V míse smícháme moučkový cukr, žloutky, kávu (rozpuštěnou lžící vody) a rozšleháme. Do směsi postupně přidáváme změklé máslo, hladkou mouku, skořici a sůl. Vařečkou vypracujeme těsto (podobné líneckému).
2. Plechové formičky vymažeme máslem a naplníme je ne moc silnou vrstvou těsta a pečeme zhruba 10 - 12 minut.
3. Připravíme si polevu. Čokoládu nalámeme a necháme pomalu rozpustit v horké vodní lázni. Přidáme smetanu, med, moučkový cukr a kávu (opět rozpuštěnou v lžíci vody). Potom vmícháme změklé máslo a vyšleháme hladký krém. Zdá-li se vám příliš řídký, přidejte trochu smetany, jakmile vychladne, tak zatuhne.
4. Plech s košíčky vytáhneme z trouby a necháme minutku zchladnout, poté košíčky opatrně vyklepneme a uložíme nejméně na hodinku do chladu.
5. Po vychladnutí plníme košíčky s pomocí lžičky čokoládovou polevou.
6. Připravíme si bílý krém. Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme tuhý sníh. Když budete cukr zašlehávat postupně, bude sníh tužší.
7. Tuhým krémem naplníme pístovou zdobičku s hvězdicovou tryskou a na každém košíčku vytvoříme malou hvězdičku.

TIP: Korpusy ke košíčkům si můžete připravit i pár dní předem a poté uložit do chladu. Plnit byste je měli maximálně 2 dny předem, krém by měl být totiž co nejčerstvější.

Autorka: bara.k

Vánoční ježci

Doba přípravy: 2 hodiny Počet kousků: asi 50

Na těsto:
* 280 g Hery
* 120 g moučkového cukru
* 450 g hladké mouky
* 1 žloutek
* citronová kůra

Na náplň:
* mandle, čokoláda, lískové oříšky...

Na zdobení:
* čokoládová poleva a kokos

1. Všechny přísady na těsto smícháme a důkladně propracujeme. Z těsta uděláme kuličky, které plníme oříškem, mandlí nebo kouskem čokolády (výborná je čokoláda na vaření, zůstane v tělíčku polotekutá) a vytvarujeme do tvaru slzy.
2. Takto vytvarované ježky dáme na plech a ve vyhřáté troubě asi na 180 °C pečeme dozlatova.
3. Vychlazeným ježkům namáčíme zadečky do čokolády a obalíme v kokosu. Nakonec párátkem uděláme oči a čumáček.

TIP: Místo kokosu můžete použít i mleté oříšky. Nebo čokoládovou polevu nahradit bílou čokoládou a bodliny udělat z čokoládových hoblin.

Autor: Kousavka

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...