Švýcarsko není jen fondue. Pět receptů národa gurmánů

  3:09
Ještě než vyjedete do švýcarských Alp na lyže, vyzkoušejte pár tamějších receptů, které vás přesvědčí, že Švýcaři jsou utajení gurmáni, a to nejen co se týká sýrů.

Grilované hovězí s polentovou kaší. | foto: Profimedia.cz

Třešňovo-jablečný pudink

Třešňovo-jablečný pudink.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 2 jablka
* 3 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 8 plátků bílého toustového chleba
* 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
* 1 a 1/2 hrnku mléka
* 1/2 hrnku přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 6 vajec
* 1 hrnek vypeckovaných třešní nebo 1/2 hrnku sušených
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Promícháme s cukrem a na pánvičce na rozehřátém másle 10 minut pomalu opékáme, dokud nejsou jablka dozlatova opečená a měkká.
2. Plátky chleba opečeme v troubě nebo v toustovači. Pokrájíme na čtvrtiny. Prošleháme smetanu, mléko, přírodní a vanilkový cukr a vejce.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Promícháme kousky chleba s jablky a třešněmi a přendáme je do tukem vymazané zapékací misky. Zalijeme vaječnou hmotou a necháme asi 15 minut nasáknout. Poté vložíme do trouby.
4. Ze dvou bílků, špetky soli a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
5. Po půlhodině pečení ozdobíme pudink sněhovými růžičkami, zvýšíme teplotu v troubě na 230 °C a ještě 5-7 minut zapékáme.

Bramborový salát se slaninou

Bramborový salát se slaninou.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 250 g anglické slaniny
* 1 malá cibulka
* 7 cl bílého octa
* 7 cl vody
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř

1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Vaříme doměkka.
2. Uvařené brambory hned oloupeme a nakrájíme na plátky. Ještě teplé plátky brambor dáme do mísy a zakryjeme alobalem.
3. Anglickou slaninu a cibuli rozkrájíme na kostičky. Na pánvi slaninu vyškvaříme, vyjmeme ji a necháme okapat na papírovém ubrousku.
4. Do vypečeného tuku nasypeme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Do pánve přidáme ocet, vodu, sůl a čerstvě mletý pepř a společně asi minutu prohřejeme.
5. Horkým dresinkem přelijeme plátky brambor a opatrně promícháme, aby se plátky brambor nepřelámaly. Přimícháme slaninu a dochutíme solí a pepřem.
6. Salát podáváme teplý nebo krátce rozleželý při pokojové teplotě.

Strübli

Strübli.Příprava: 35 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 4 vejce
* sůl
* 120 g másla
* olej na smažení

1. Z mouky, mléka, vajec, soli a rozpuštěného másla rozšleháme těstíčko a necháme je asi 30 minut odpočívat.
2. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s kulatou hladkou špičkou.
3. V hlubší menší pánvi rozpálíme olej.
4. Sáčkem nastříkáme do oleje spirálu z těsta, postupujeme z vnějšku do středu. Smažíme dozlatova po obou stranách.
5. Hotové strübli necháme okapat na papírových ubrouscích.

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi.Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* pepř, sůl
* špetka mletého muškátového oříšku
* 1 vejce
* 70 g hrubé mouky
* 200 ml mléka
* 2 lžíce oleje
* čerstvá petržel

1. Hovězí maso omyjeme, zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme.
2. Maso, zeleninu, pepř, sůl a špetku muškátového květu vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a velmi pomalu vaříme. Při vaření postupně sbíráme pěnu z povrchu polévky, případně přiléváme vodu.
3. Hotový vývar scedíme. Maso nakrájíme na proužky a vložíme zpět do polévky, společně prohřejeme.
4. Z vejce, mouky, soli a mléka uděláme těstíčko, které necháme 10 minut odležet. Na rozpáleném oleji z těsta upečeme palačinky, srolujeme je a nakrájíme na tenké nudličky.
5. Horkou polévku dochutíme solí a pepřem, čerstvou petrželí a přelijeme ji do talířů na nakrájené palačinky.

Grilované hovězí s polentovou kaší

Grilované hovězí s polentovou kaší.Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 čtvrtkilové steaky
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá šalvěj
* 1 lžíce másla
* 1 l mléka
* 150 g instantní polenty
* 50 g másla
* sůl
* 1 malá plechovka kukuřice

1. Troubu předehřejeme na 100°C. Hovězí steaky potřeme olejem a posypeme pepřem.
2. Na pánvi rozpálíme zbylý olej, opečeme na něm část šalvějových lístků, odložíme je na papírový ubrousek. Do oleje dáme steaky, přidáme máslo a opékáme 5-7 minut po každé straně. Pánev se steaky uložíme do trouby a necháme je dojít.
3. Mléko přivedeme k varu, pomalu po lžících přisypeme polentu a za stálého míchání ji při pomalém varu mícháme 5 až 6 minut, dokud se nezačne polenta oddělovat od stěn nádoby.
4. Polentu stáhneme z plamene, přimícháme máslo, sůl, slitou kukuřici.
5. Na vyhřáté talíře rozdělíme polentu s kukuřicí, steaky a ozdobíme čerstvou a opečenou šalvějí.

Švýcarské speciality

* Raclette
Sýr se nechá rozpustit, pak se stírá a nanáší na pečenou bramboru.

* Bramborové rösti
Uvařené brambory ve slupce nakrájené na malé nudličky se smíchají se slaninou a cibulí a opečou jako bramborák, nakonec se přidá sýr.

* Sýrové fondue
Do misky s roztavenými sýry se namáčí např. kostky chleba, masa či zeleniny.

* Salát z uzenin
Mezi zdejší speciality patří i cibulový koláč, bramborové nočky zapečené se sýrem, sušené hovězí maso či klobásový salát.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...