Zkuste brambory nasladko, nakyselo i naplacato

  1:07
Podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří. Vybavte si vůni pálené naťě a chuť pečených brambor v ohništi... To dnes už zažije málokdo, ale bramborové hody, naslano i nasladko, si v kuchyni můžete dopřát kdykoliv.
Bramborová omeleta.

Bramborová omeleta. | foto: Isifa

Jablkový koláč z bramborového těsta

Jablkový koláč z bramborového těsta.Příprava: 30 minut + pečení 35–40 minut

Na 1 koláčovou formu

• 750 g jablek
• 4 lžíce hnědého přírodního cukru
• 1 lžička skořice
• 1 citron
• 300 g polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• 200 g čerstvě uvařených brambor
• 100 g cukru
• 80 g másla
• 2 vejce

Na polevu
• 200 g cukru
• 1 lžíce vody
• 1 lžíce másla
• 100 ml smetany

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s přírodním cukrem, skořicí, nastrouhanou kůrou z poloviny citronu a dvěma lžícemi citronové šťávy. Formu na koláč vymažeme tukem.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, jedním vejcem a změklým máslem. Přimícháme oloupané nastrouhané brambory a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
3. Z těsta vyválíme dvě placky. Formu na koláč vyložíme jednou plackou těsta, naplníme nastrouhanými ochucenými jablky a přikryjeme druhou plackou. Okraje těsta spojíme, ze zbylých odřezků vykrájíme ozdoby a poklademe jimi vrchní plát. Potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a pečeme asi 35 minut.
4. Cukr rozpustíme v pánvi s vodou a necháme zkaramelizovat, pánev odstavíme stranou, vmícháme máslo a smetanu a krátce na pánvi prohřejeme a zamícháme.
5. Koláč podáváme vlažný s karamelovou omáčkou.

Italské bramborové koblihy

Italské bramborové koblihy.Příprava: 2 hodiny + smažení 5 minut

Na 12 koblih

• 1/2 hrnku mléka
• 2 lžíce cukru
• 1 droždí
• 1 malý pomeranč
• 500 g oloupaných brambor
• 2 vejce
• 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1/4 hrnku oleje
• olej na smažení
• skořicový cukr

1. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pomeranč omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka, slijeme, necháme krátce zchladnout a prolisujeme. Přidáme vejce, mouku, olej, pomerančovou kůru a šťávu, promícháme. Do těsta zapracujeme kvásek a nechámehodinu vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na dvoucentimetrovou placku. Vykrajujeme koblihy asi osmicentimetrového průměru a malým vykrajovátkem nebo palcem v nich uděláme otvor.
4. Koblihy necháme vykynout na plechu vyloženém pečicím papírem ještě asi 15 minut.
5. Smažíme je ve vyšší vrstvě oleje pět minut, v polovině smažení je obrátíme. Ještě teplé je posypeme skořicovým cukrem.

Bramborovo-mandlový dort

Bramborovo-mandlový dort.Příprava: 30 minut + pečení 40 minut

Na 1 dortovou formu

• olej
• 2 lžíce hrubé mouky
• 1 citron
• 200 g másla
• 200 g cukru krupice
• 4 vejce
• 180 g mletých loupaných mandlí
• 250 g vařených prolisovaných brambor
• 2 lžičky prášku do pečiva
• moučkový cukr
• 80 g mandlových lupínků

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Citron omyjeme, osušíme, nastrouháme z něj kůru, vymačkáme šťávu.
2. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přimícháme mleté mandle, brambory, citronovou kůru a prášek do pečiva.
3. Dortovou formu naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě. Po 40–45 minutách vyzkoušíme špejlí, jestli je dort hotový.
4. Dort necháme deset minut zchladnout, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moučkovým cukrem a mandlovými lupínky.

Zapečené sladké brambory s ořechy

Zapečené sladké brambory s ořechy.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

• 125 g másla
• 150 g pekanových ořechů
• 1 kg brambor batát
• 1 lžička soli
• 2 velká vejce
• 1 lžíce medu
• 3/4 hrnku třtinového cukru
• 1 lžička skořice
• 200 ml pomeranč. džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mísu vymažeme tukem. Máslo rozehřejeme. Pekany nasekáme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme, rozmačkáme a necháme zchladnout.
2. Vejce prošleháme s medem, 1/3 cukru, 1/2 másla a skořicí a naředíme džusem. Směs dáme do formy, posypeme ořechy, cukrem a pokapeme máslem. Zapékáme asi 20 minut.

Zeleninová polévka s brambory

Zeleninová polévka s brambory.Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 400 g brambor
• 1 malá kedlubna
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce oleje
• 150 ml zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• čerstvá petržel
• 1 citron

1. Brambory a zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozpálíme olej, orestujeme na něm česnek, přisypeme zeleninu, zalijeme horkým vývarem a čtvrt hodiny povaříme. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Ochutíme solí a pepřem.
3. Petržel opláchneme a osušíme, nasekáme. Citron omyjeme, nastrouháme trochu citronové kůry a vymačkáme šťávu.
4. Polévku ochutíme trochou nastrouhané citronové kůry a šťávy, nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvou bagetou.

Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka.Příprava: 10 minut + vaření 30–40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g brambor
• 1 malý pórek
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce oleje
• kmín
• 1 l zeleninového vývaru
• sůl
• pepř
• 150 ml smetany
• 100 g krémového smetanového sýra
• 1 limeta
• hrst čerstvé bazalky

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme, nasekáme. Česnek oloupeme, nakrájíme na nudličky.
2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pórek s česnekem a kmínem, přidáme brambory, zalijeme horkým zeleninovým vývarema vaříme do změknutí. Dochutíme solí a pepřem.
3. Polévku stáhneme z plotny, zamícháme do ní smetanu, krémový sýr, rozmixujeme tyčovým mixérem, krátce prohřejeme.
4. Jednotlivé porce polévky podáváme zastříknuté limetkovou šťávou s nasekanou bazalkou.

Zapečené brambory s kyselou okurkou

Zapečené brambory s kyselou okurkou.Příprava: 40 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• 6 plátků slaniny
• 1/2 cibule
• 2 větší kyselé okurky
• 250 ml smetany na vaření
• sůl, pepř
• 1–2 vejce

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme tukem, dno vyložíme plátky slaniny.
3. Hotové brambory oloupeme, rozkrájíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, okurky nasekáme.
4. V míse promícháme brambory, cibuli a okurky se 100 ml smetany. Vsypeme do pekáčku na slaninu a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut zakryté alobalem.
5. Poté odstraníme alobal, zalijeme zbylou smetanou rozšlehanou s vejci a solí. Zapečeme, dokud nejsou vejce tuhá. Podáváme posypané pažitkou nebo natí z jarní cibulky.

Bramborová tortilla

Bramborová tortilla.Příprava: 10 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

• 1 cibule
• 5 středních brambor
• olej
• 5 vajec
• sůl
• pepř

1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova cibuli, vyjmeme ji na talíř a ve stejném oleji opékáme plátky brambor 12–15 minut. V misce prošleháme vejce se solí a pepřem, v zapékací pánvi rozehřejeme olej, promícháme v něm brambory a cibuli a zalijeme rozšlehaným vejcem. Zvolna propékáme dalších 10 minut. Tortillu necháme dopéct ve vyhřáté troubě asi 5 minut.

Bramborová omeleta

Bramborová omeleta.Příprava: 20 minut + vaření 15–20 minut

Pro 4 osoby

• 4 střední brambory uvařené ve slupce
• 1 malá cibule
• 200 g plátkové šunky
• hrst sekané čerstvé petržele
• 3 lžíce oleje
• sůl, pepř
• 5 vajec

1. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekámena malé kostičky. Šunku natrháme nebo pokrájíme na širší proužky.
2. Ve větší a hlubší zapékací pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme brambory a opékáme společně asi 2–3 minuty. Do pánve přisypeme šunku, ochutíme solí a pepřem.
3. Zalijeme vejci prošlehanými s mlékem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Při mírné teplotě propékáme asi 5–7 minut.

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou

Bramborové rösti s liškami a jarní cibulkou.Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• sůl
• 150 g lišek
• 1 jarní cibulka
• olej
• 3 lžíce škrobové moučky
• pepř

1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na mandolíně nebo na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory osolíme a necháme asi pět minut odležet.
2. Lišky očistíme a nakrájíme na menší kousky, jarní cibulku omyjeme a nasekáme. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme nakrájené houby, osolíme a krátce restujeme s nasekanou jarní cibulkou.
3. Brambory promícháme se škrobovou moučkou a pepřem. Na pánvi rozpálíme olej, lžící na něj klademe kopečky brambor, které zploštíme na placičky a opečeme do zlatova po obou stranách.
4. Hotové rösti pokládáme postupně na plech do mírně vyhřáté trouby, před podáváním ozdobíme orestovanými liškami s cibulkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...