Šupinaté dobroty. Pochutnejte si na rybách z moře i rybníků

  8:09
Smažený kapr na vánočním stole, rybičková pomazánka a zavináče po náročném večeru - to je nejčastější rybí pokrm na českém stole. Kvůli zdraví bychom ale ryby měli do jídelníčku zařadit dvakrát častěji.

Ryba ve vinném těstíčku. | foto: Isifa

Odborníci na stravu doporučují rybí maso, kudy chodí. Obsahuje totiž kvalitní bílkoviny, řadu vitaminů a minerálů. Také tuku mají méně než jiná masa, přitom na rozdíl od nich je rybí tuk vyloženě zdraví prospěšný. Má totiž vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují cholesterol a chrání tak srdce i cévy.

Těstovinový salát s lososem

Pro 4 osoby

* 150 g lososa
* olivový olej
* sůl
* pepř
* 100 g burských oříšků
* 1 menší pórek
* 400 g těstovin
* thajská omáčka
* čerstvý kopr

1. Lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a opékáme na pánvi na rozehřátém oleji čtyři minuty po každé straně.
2. Na pánvi nasucho opražíme burské oříšky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
3. Hotového lososa rozebereme na kousky a přidáme s pórkem a burskými oříšky do těstovin.
4. Salát dochutíme thajskou omáčkou a nasekaným koprem.

NÁŠ TIP
Salát můžete podávat i teplý, těstoviny neproplachujte a lososa do nich přidejte hned po upečení.

Zavináče ze sledě

Pro 4 osoby

* 200 ml vody
* 300 ml octa
* 8 zrnek celého pepře
* 2 bobkové listy
* sůl
* cukr
* 8 sleďů
* 1 cibule
* 200 g kysaného zelí
* 1 malá červená paprika
* 2 kyselé okurky
* kopr

1. Připravíme si nálev z vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout.
2. Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem.
3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo hranolky.
4. Sledě si položíme kůží dolů, posolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem. Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.

NÁŠ TIP
Nasolené plátky sledě můžete potřít hořčicí.

Rybářský koláč

Pro 4 osoby

* olej
* 200 g sýra
* 200 g pangasia
* 1 malá cibule
* 600 g brambor
* 300 g polohrubé mouky
* 50 g másla
* 4 velká vejce
* 1 prášek do pečiva
* sůl
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu vymažeme olejem. Nastrouháme sýr. Rybu opláchneme a osušíme, rozkrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi na oleji zpěníme cibulku, přidáme rybu a orestujeme.
3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme. Z mouky, másla, jednoho vejce, soli, prášku do pečiva a teplých brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit zapékací mísu.
4. Na těsto nasypeme polovinu sýra, poklademe kousky opečené ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a sýrem.
5. Koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme mašlovačkou olejem a pečeme 35-40 minut.

NÁŠ TIP
Zakryjte koláč alobalem, pokud se zdá, že se bude připalovat. Použijte slitého tuňáka ve vlastní šťávě, zbytky upečené ryby, filé, tresky.

Ryba ve vinném těstíčku

Pro 4 osoby

* 1 malá salátová okurka
* 1 svazek ředkviček
* 1 zakysaná smetana
* sůl
* pepř
* 2 vejce
* 200 ml sodovky
* 100 ml bílého vína
* 200 g hladké mouky
* 800 g ryby
* olej
* citron
* 1 hlávkový salát

1. Omytou okurku a ředkvičky nakrájíme na malé kousky, promícháme je se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.
2. V misce prošleháme vejce se sodovkou, bílým vínem, moukou a jednou lžičkou soli.
3. Omytou a osušenou rybu namočíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
4. Podáváme s ředkvičkovým salátem, na plátky nakrájeným citronem a hlávkovým salátem.

NÁŠ TIP
Usmažte v těstíčku kousky kuřete, krevety nebo širší plátky paprik.

Tagliatelle s rybou a rozinkami

Pro 4 osoby

* 1 hrst rozinek
* 1 malá cibule
* 1 pomeranč
* 250 g tresky
* 100 g plátků slaniny
* 400 g tagliatelle
* 70 g piniových oříšků
* 1 snítka čerstvého kopru

1. Rozinky spaříme horkou vodou a necháme je deset minut bobtnat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu.
2. Tresku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.
3. Na pánvi necháme vyškvařit plátky slaniny, odložíme je stranou na papírový ubrousek a na zbylém tuku orestujeme cibuli. Přidáme k ní maso, opečeme a zalijeme pomerančovou šťávou, necháme prohřát. Vmícháme slité a okapané rozinky.
4. V osolené vodě uvaříme těstoviny, slijeme je, promícháme s obsahem pánve, přisypeme piniové oříšky a nasekaný kopr. Naservírujeme na talíře a ozdobíme plátky slaniny.

NÁŠ TIP
Piniové oříšky orestujte nebo je nahraďte jiným druhem ořechů.

Polévka z kapra

Pro 4 osoby * 1/2 kapra * 1 malá cibule * 1 mrkev * 1 petržel * 1/4 celeru * sůl * 1 bobkový list * 3 kuličky pepře * 3 kuličky nového koření * 100 ml smetany na vaření * čerstvá petrželka * 1 malá veka

1. Kapra omyjeme, zeleninu očistíme a vložíme do studené osolené vody i s kořením. Vše vaříme do změknutí zeleniny asi půl hodiny.
2. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme na menší kousky, z kapra odstraníme kosti a pokrájíme ho.
3. Do scezeného vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, maso, přidáme smetanu a nasekanou petrželku.
4. Veku nakrájíme na kostičky, které na sucho na pánvi orestujeme.

NÁŠ TIP
Polévku můžete dochutit i trochou citronové šťávy.

Pečený kapr

Pro 4 osoby

* 750 g brambor
* 1 menší kapr
* sůl
* 4 stroužky česneku
* 3 sušená rajčata naložená v oleji
* 150 g másla
* 150 ml červeného vína
* čerstvá petrželka

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Vykuchaného kapra očistíme a osušíme. Zvenčí i zevnitř ho osolíme a potřeme utřeným česnekem. Dovnitř ryby vložíme sušená rajčata a plátek másla.
3. Ochuceného kapra položíme do pekáče vyloženého plátky másla, rybu poklademe zbylým máslem, podlijeme vínem a pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě.
4. V polovině pečení rybu otočíme a přidáme plátky uvařených brambor. Průběžně přeléváme výpekem,případně podlijeme trochou vody. Hotového kapra servírujeme v pekáčku posypaného čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte kapra podlitého bílým vínem, naplněného plátky citronu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...