Dopřejte si vitamíny. Ochutnejte svěží letní saláty třeba s nektarinkou

  3:02
Když se řekne salát, vybaví si většina Čechů šopák nebo okurku v sladkokyselém nálevu. Přitom zeleninových a ovocných variací jsou tisíce, teplé či studené, s masem či sýry. V naší minikuchařce najdete určitě ten, který se stane vaším favoritem.

Fazolky s nektarinkou. | foto: Isifa

Bramborový salát s lososem

Bramborový salát s lososem.Pro 4 osoby:

* 500 g malých nových brambor
* 200 g lososa
* 3 lžíce oleje
* 100 g čerstvého špenátu
* 5 snítek kopru
* 1 kelímek zakysané smetany
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy

1. Brambory očistíme kartáčkem a ve slupce je uvaříme ve slané vodě doměkka. Na oleji na pánvi opečeme lososa.
2. Listy špenátu a kopr opláchneme, necháme okapat. Část kopru nasekáme najemno.
3. Zakysanou smetanu promícháme s trochou soli a pepře.
4. Ještě teplé brambory rozkrojíme na poloviny, přidáme na kousky rozdrobeného lososa, nasekaný kopr a špenát a promícháme s citronovou šťávou. Ochutíme zakysanou smetanou a ozdobíme zbylými snítkami kopru.

NÁŠ TIP

Místo lososa použijte jinou rybu - pangase, tresku.

Salát z pečených rajčat a sýra

Salát z pečených rajčat a sýra.Pro 4 osoby:

* 500 g cherry rajčat
* 1 lilek
* 4 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl
* 200 g ovčího sýra
* několik listů čerstvé bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Rajčata omyjeme,osušíme a propíchneme. Lilek nakrájíme na plátky nebo na kostky.
3. Lilek a rajčata promícháme s olejem a dáme na plech, pečeme asi 25-30 minut v troubě.
4. Servírujeme ochucené solí a pepřem s rozdrobeným ovčím sýrem a natrhanou čerstvou bazalkou.

NÁŠ TIP

Upečte s rajčaty a lilkem i cuketu nebo papriku.

Fazolky s nektarinkou

Fazolky s nektarinkou.Pro 4 osoby:

* 2 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce máku
* 200 g fazolek
* 2 nektarinky
* 150 g rukoly
* 100 g prosciutta

1. Z medu,oleje, citronové šťávy a máku ušleháme zálivku a dáme vychladit.
2. Fazolky omyjeme a krátce asi 2-3 minuty spaříme v osolené vodě,necháme okapat a vychladnout.
3. Rukolu opláchneme, omyté nektarinky rozpůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Promícháme s fazolkami, přidáme plátky prosciutta a dochutíme zálivkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i se zbytkem grilovaného kuřecího masa. Do zálivky můžete použít i pomerančovou šťávu.

Zelenina s jogurtovou zálivkou

Zelenina s jogurtovou zálivkou.Pro 4 osoby:

* 1/2 malého květáku
* 1 malá cuketa
* 1 velká mrkev
* 100 g hrášku
* 1 menší hlávka čínského zelí
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 150 g přírodního sýra
* čerstvá máta

1. Květák propláchneme a rozebereme na malé růžičky, větší části košťálu odkrájíme. Cuketu a mrkev omyjeme a pokrájíme na tenčí nudličky.
2. Čínské zelí nakrájíme do salátové mísy a dáme do ledničky vychladit.
3. Jogurt promícháme se špetkou soli a utřeným stroužkem česneku.
4. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme květák a mrkev a chvíli opékáme,potom přisypeme cuketu a hrášek a restujeme ještě asi dvě minuty. Zelenina by měla být křupavá, nezměklá.
5. Přendáme orestovanou zeleninu na čínské zelí, posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme lístky máty a podáváme s jogurtovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Použijte kvalitní smetanový nebo hustý řecký jogurt. Část máty můžete nasekat do zálivky.

Kuřecí salát s cizrnou

Kuřecí salát s cizrnou.Pro 4 osoby:

* 600 g cizrny
* 2 hrsti čerstvého špenátu
* 1 rajče
* 1 kuřecí prso
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl
* citron

1. Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
2. Listy špenátu opereme a osušíme, rajče omyjeme, rozpůlíme, vymáčkne mez něj šťávu a zrnka a dužinu nasekáme.
3. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a na oleji orestujeme.
4. Do pánve k hotovému masu přidáme na plátky nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, nakrájené rajče a špenát. Lehce promícháme na pánvi, listy špenátu by měly změknout a zavadnout. Podáváme ještě teplé s měsíčky nakrájeného citronu na dochucení.

NÁŠ TIP

Do směsi na pánvi přimíchejte dvě lžíce strouhaného parmazánu a dozdobte parmazánovými hoblinami.

Panzanella

Panzanella.Pro 4 osoby:

* 1 stroužek česneku
* 1 menší červená cibule
* 6 větších rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 bageta alespoň 2 dny stará
* 3 lžíce vinného octa
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* čerstvá bazalka

1. Rozpůlíme stroužek česneku a vymažeme jím mísu na salát. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka.
2. Rajčata omyjeme a nakrájíme. Okurku oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
3. Bagetu natrháme, kousky namáčíme v míse se studenou vodou a jednou lžící octa, necháme krátce nasáknout a vyždímáme.
4. Cibuli, rajčata, okurku a vyždímanou bagetu smícháme v míse vymazané česnekem, zalijeme prošlehaným olejem s octem, solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme posypané natrhanou bazalkou.

NÁŠ TIP

Pokud nemáte starší bagetu nebo bílý chléb, můžete použít čerstvou, nakrájenou na plátky ji nasucho opražte nebo otoustujte a pomažte česnekem. Přidejte půl žluté papriky a nadrobno nasekané plátky ančoviček.

Zeleninový kuskus s klobásou

Zeleninový kuskus s klobásou.Pro 4 osoby:

* 200 g kuskusu
* 4 vejce
* 100 g klobásy
* hrst čerstvých špenátových listů
* 250 g cherry rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 jarní cibulka
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce olivového oleje

1. Kuskus připravte podle návodu na obalu. Vejce uvařte na měkko. Klobásku nakrájejte na plátky.
2. Špenátové listy opláchněte a nechte okapat. Rajčata a okurku omyjte a nakrájejte, cibulku nasekejte.
3. Kuskus promíchejte vidličkou a zamíchejte do něj nakrájenou zeleninu, špenát a kolečka klobásky.
4. Osolte,opepřete, zalijte citronovou šťávou smíchanou s olejem a každou porci doplňte vejcem na měkko.

NÁŠ TIP

Vejce použijte v biokvalitě. Místo kuskusu vyzkoušejte quinou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...