Nakládaný hermelín
Příprava: 15 minut + uležení 5 a více dní
Pro 6 osob
* 1 snítka rozmarýnu
* 1 velká palice česneku
* 3 naložené chilli papričky nebo feferonky
* 1 lžička soli
* 6 hermelínů
* 2 velké cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček bílého a černého pepře
* 2 bobkové listy
* slunečnicový olej (podle obsahu sklenice)
* 1 lžička mleté papriky
1. Lístky rozmarýnu otrháme a najemno nasekáme. Ze dvou třetin oloupaných stroužků česneku, dvou chilli papriček a soli utřeme pastu, do které vmícháme rozmarýn.
2. Hermelíny podélně rozkrojíme, dolní poloviny namažeme česnekovou pastou a přiklopíme nenamazanými polovinami.
3. Zbytek česneku nakrájíme na plátky, na menší kousky pokrájíme chilli papričku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
4. Do širší sklenice se šroubovacím víčkem střídavě ve vrstvách naskládáme hermelíny, cibuli, papričku, plátky česneku, koření. V menší misce promícháme trochu oleje s paprikou, přelijeme do sklenice a dolijeme olejem tak, aby byly sýry i zelenina s kořením potopené. Necháme v chladu odležet 5 a více dní.
TIPKromě klasického receptu můžete vyzkoušet další varianty: s malými okurkami, cibulkami, olivami, kořením, jako je jalovec, rozmarýn, do nálevu přidejte worchestr či pastu harisu. |
Další tipy na naložení
Naložit do oleje jde skoro každý sýr. Některý si ale žádá bazalku, jinému víc "sluší" pikantní koření.
Kozí sýr
V poslední době si získává čím dál větší oblibu. Je zdravý a lehce stravitelný.
* Je ideálním sýrem pro nakládání, můžete ho kombinovat s mnoha bylinkami a zeleninou.
* Vyzkoušejte kombinaci provensálských bylinek (rozmarýn, bazalka, tymián, estragon), vždyť právě Francie je jedním z největších výrobců tohoto sýru.
* K naložení používejte kvalitní panenský olivový olej, nešetřete na něm.
* Hodí se k němu i pikantní koření – pepř, česnek, chilli, paprika.
Balkánský sýr
Tenhle výrazně slaný sýr se hodí nejenom do salátů, ale dobře chutná i naložený do oleje.
* Vyzkoušejte balkánský sýr naložený v panenském olivovém oleji spolu se zelenými a černými olivami.
* Pokud máte rádi pálivá jídla, nebojte se do sklenice přidat hojně chilli papriček, feferonky, česnek, směs barevného pepře, z klasických bylinek sáhněte po oreganu, šalvěji a rozmarýnu.
* Podobně jako balkánský sýr můžete naložit i fetu.
Mozzarella
I když většinou narazíte na mozzarellu z kravského mléka, originální je z buvolího.
* Mozzarella tvoří téměř nerozlučnou dvojici s rajčaty a bazalkou. Do sklenice tedy dejte sýr, rozpůlená cherry rajčata, pokrájená sušená rajčata, snítku čerstvé bazalky, dosolte a zalijte olejem. * Olivový olej promíchejte s lžičkou worcesteru a citronové šťávy.
* Sýr můžete naložit i úplně jednoduše jen se solí, pepřem a česnekem.