Mezinárodní velikonoční kuchařka: italský dort či ruské bliny

  0:22
Ochutnejte o jarních svátcích kromě české klasiky i zahraniční speciality. Třeba italský velikonoční dort, ruské bliny nebo bavorskou sekanou.

Italská pasqualina torta | foto: isifa.com

Bavorská sekaná s omáčkou

Příprava: 50 minut + 60-80 minut pečení

Pro 4 osoby

• 2 plechovky loupaných rajčat
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 3 cibule
• bazalka
• oregano
• čerstvá petrželka
• sůl, pepř
• 6 vajec
• 2 lžíce hladké mouky
• 150 ml mléka
• 250 g špenátového protlaku
• 1 kg směsi mletého hovězího a vepřového
• majoránka
• strouhanka
• 6 plátků slaniny
• 1 pórek

1. Tekutinu z loupaných rajčat slijeme do misky, rajčata nasekáme. Na pánvi na oleji orestujeme na plátky nakrájený stroužek česneku, jednu cibuli, přidáme rajčata i se šťávou, koření, sůl, pepř a krátce provaříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čtyři vejce uvaříme natvrdo.

2. Menší cibuli zpěníme na oleji, zasypeme moukou, zalijeme mlékem a trochou vody, rozšleháme, přidáme špenát, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným stroužkem česneku a vaříme do zhoustnutí.

3. Mleté maso promícháme s nasekanou cibulí, dvěma vejci, utřeným česnekem, solí, pepřem, majoránkou a přidáváme strouhanku.

4. Na potravinovou fólii střídavě klademe plátky slaniny a pásky rozpůleného spařeného pórku. Na ně do obdélníku vytvarujeme mleté maso, doprostřed rozetřeme špenátovou směs a položíme na ni uvařená vejce. Pomocí fólie zavineme. Pečeme asi hodinu, průběžně podléváme vodou a výpekem. Na posledních 10 minut přilijeme do pekáče rajčatovou směs a dopečeme.

Tip
Ze sekané můžete udělat i jednotlivé bochánky plněné vejcem a špenátem.

Ruské bliny s uzeným lososem

Příprava: 50 minut + 10 minut smažení

Pro 4 osoby

• 200 g hladké mouky
• 70 g pohankové mouky
• sůl
• 300 ml teplého mléka
• 1 lžička krupicového cukru
• 1 lžička sušeného droždí
• 1 vejce
• 100 g másla
• 1 svazek čerstvého kopru
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g uzeného lososa

1. Do mísy prosijeme hladkou a pohankovou mouku, osolíme. V teplém mléce promícháme cukr a sušené droždí, přelijeme ho k mouce, přidáme vejce a promícháme. Mísu zakryjeme a na teplém místě necháme těsto asi 45 minut kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

2. Pánev rozehřejeme a potřeme máslem. Lžící na ni rozprostřeme těsto a to smažíme po obou stranách.

3. Kopr omyjeme, necháme oschnout, jemně nasekáme. Část kopru vmícháme do zakysané smetany, zbytkem ozdobíme.

4. Bliny můžeme podávat již ozdobené lososem a zakysanou smetanou nebo je servírovat zvlášť.

Tip
Bliny smažte menší a rovnou je zdobte samotnou zakysanou smetanou a červeným nebo černým kaviárem.

Italská pasqualina torta

Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení

Na jednu zapékací mísu

Těsto:
• 400 g hladké mouky
• 1 lžička soli
• 200 ml vody
• 5 lžic olivového oleje

Náplň:
• 500 g mraženého listového špenátu
• sůl, pepř
• 500 g riccoty
• majoránka
• 100 g strouhaného parmazánu
• 6 vajec

1. Mouku promícháme se solí, přilijeme vodu a olivový olej a zpracujeme na těsto, které alespoň 10 minut hněteme.

2. Z vláčného těsta vytvarujeme 4 bochánky a necháme je odpočinout půl hodiny pod navlhčenou utěrkou.

3. Rozmražený špenát vymačkáme a nožem jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenát promícháme se solí, pepřem, riccotou, majoránkou a parmazánem.

4. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem. Jeden z bochánků vyválíme na velmi tenký plát a vyložíme jím misku tak, aby okraje těsta lehce přesahovaly. Plát pomažeme mašlovačkou olivovým olejem. Vyválíme další plát těsta a položíme ho na první. Ten již nemažeme olejem.

5. Špenátovou směs přendáme do misky, uhladíme a lžící vytlačíme do směsi 6 důlků. Do každého opatrně vyklepneme vejce.

6. Na špenát s vejci položíme další dva pláty těsta, každý pomazaný olejem. Okraje těsta spojíme, vršek těsta na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára. Pečeme 45-50 minut.

Tip
Těsto můžete použít listové. Náplň můžete udělat z čerstvého špenátu, mangoldu, rukoly, jen je lehce spařte, nasekejte, případně zlehka orestujte na cibulce.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...