Dopředu si raději zjistěte, zda některé z dětí netrpí nějakou alergií nebo se nemusí v jídle omezovat. Pochoutky by měly být připravené tak, aby děti mohly uzobávat, popřípadě si je vzít do ruky. U stolu vám způsobně sedět nevydrží.
Nebojte si s přípravou vyhrát a být originální. Obličeje, barvy, netradiční tvary, to vše děti zaujme.
Sýrový ježek
Na 1 ježka
* 50 g bílého hroznového vína
* 50 g červeného hroznového vína
* 30 g borůvek
* 30 g malin
* 1 zelená paprika
* 5 cherry rajčátek
* 1 avokádo
* 100 g eidamu
* 100 g blaťáckého zlata
* 100 g nivy
* 100 g mozzarelly
* 100 g ementálu
* 100 g goudy
* šťáva z 1 citronu
* 1 velké jablko
1. Ovoce a zeleninu omyjeme, necháme oschnout na ubrouscích.
2. Ze sýrů vykrajujeme čtverce, trojúhelníky, kolečka.
3. Papriku rozpůlíme, zbavíme semena nakrájíme na centimetrové čtverečky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a rozkrájíme na kostky, které promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Cherry rajčátka a víno rozpůlíme, pokud by byla sousta velká.
4. Na párátka kombinujeme libovolně ovoce, zeleninu, sýrové kousky a zapichujeme je do jablka.
NÁŠ TIPVýběru sýrů, ovoce a zeleniny se meze nekladou. Ze zbytků surovin můžete vyrobit dalšího ježka nebo připravit salát. Avokádo můžete použít zase na chutnou pomazánku. |
Veselé pizzy
Příprava: 20 minut + pečení 15–20 minut
Na asi 12 malých pizz
* 2 vejce
* 200 g rajčatové passaty
* koření na pizzu
* 1 stroužek česneku
* 100 g čedaru
* 300 g eidamu
* 150 g dětské šunky – plátky
* 1 balení hotového kynutého těsta na pizzu
* 1 červená paprika
* 1 velké rajče
* 2 konzervované žampiony
* 6 oliv
* několik rozmražených nebo konzervovaných zelených fazolek
1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Passatu prohřejeme s kořením a najemno nasekaným česnekem. Sýry nastrouháme, šunku nasekáme na proužky. Z těsta vykrájíme větší sklenicí kolečka asi o průměru 8 cm. Pizzy přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme passatou, posypeme šunkou, eidamem a dáme péct do trouby.
3. Mezitím nakrájíme na proužky papriku a rajčata, žampiony, vejce na plátky, olivy na kolečka. Fazolky podélně rozkrojíme a nakrájíme z nich asi centimetrové nudličky. Nastrouháme čedar.
4. Na horkých pizzách uděláme z oliv nebo vajec oči, úsměv z paprik nebo rajčat, nos z rajčete nebo žampionu a vlasy z fazolek nebo strouhaného čedaru. Pizzy vrátíme na krátkou chvíli do horké trouby, aby nám přidané suroviny tolik neopadávaly.
Jogurtový krém s jablky
Pro 6 osob
* 750 gramů jablek
* 250 ml jablečného džusu
* 3 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* skořice
* 2 hřebíčky
* 4 smetanové jogurty
* 2 lučiny
* 5 lžic medu
* 2 lžíce strouhaného kokosu
* 2 mandarinky
* 6 malin
* 18 ks mučenky
* lístky máty
* kokosová dužina
1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince.
Nakrájíme na kousky.
2. Jablečný džus smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčky, přelijeme do hrnce, přidáme jablka a pod pokličkou dusíme doměkka. Slijeme tekutinu a jablka necháme vychladnout.
3. Jogurty prošleháme s lučinou a medem. Do plastových pohárků rozdělíme jablka, jogurtový krém, posypeme nastrouhaným kokosem. Obličeje vyrobíme z lístků máty a plátků mandarinek, malin, mučenky a kokosu.