Recepty na vydatné polévky, které vás postaví na nohy

  0:12
Když vám není dvakrát do skoku, teplá polévka je přesně to, co vaše tělo nabudí a dodá mu sílu.

Krémová česnečka. | foto: Isifa

Krémová česnečka

Příprava: 15 minut + vaření 45 minut

Pro 6 osob

* 1,5 litru vody
* 2 lžíce sádla
* 1 velká palice česneku
* 2 střední cibule
* 1 polévková lžíce hladké mouky
* sůl
* pepř
* 3 žloutky
* 1 polévková lžíce octa
* 12 plátků bílé veky nebo bagety
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

1. Oloupaný, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, zaprášíme moukou a restujeme. Česnek s cibulí a moukou by neměl zhnědnout. Zalijeme vařící vodou, osolíme a opepříme. Polévku vaříme 40 minut, přepasírujeme nebo rozmixujeme.

2. V misce smícháme žloutky s octem, přilijeme pár lžic horké polévky a prošleháme, aby se žloutky prohřály. Vlijeme žloutky do hrnce s polévkou, neměla by se vařit, jinak se žloutky srazí. Jemně promícháme.

3. Na kostky nakrájenou veku orestujeme na oleji dozlatova. Stáhneme pánev, kostky posypeme parmazánem, petrželkou a promícháme.

NÁŠ TIP

Polévka bude trochu hustší, pokud v ní zavaříte na kousky nakrájenou bramboru. Česnekovou chuť zjemní trocha smetany. Vejce použijte v biokvalitě.

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí.Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 1 větší cibule
* 2 střední brambory
* 3 lžíce sádla
* 1 uzená klobása
* 1 l hovězího vývaru
* 2 lžičky mleté papriky
* 2 bobkové listy
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* sůl
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přisypeme papriku. Krátce osmahneme a dáme pozor, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené kysané zelí, oloupané nakrájené brambory, koření, promícháme a přilijeme horký vývar.

2. Na mírném ohni provaříme polévku asi 35 minut, přidáme nakrájenou klobásku a necháme přejít varem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy.

3. Polévku před podáváním ozdobíme na talíři zakysanou smetanou a posypeme sladkou paprikou.

NÁŠ TIP

Se zelím a bramborami můžete do polévky přidat i houby. Postačí 50–70 g sušených hub, které namočíte do teplé vody a pokrájíte.

Kuřecí vývar s chilli

Kuřecí vývar s chilli.Příprava: 20 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 4 kuřecí stehna
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* bobkový list
* sůl
* pepř
* chilli
* 1 citron
* celerová nať, petržel

1. Omytá kuřecí stehna přesekneme napůl a deset minut opékáme na rozpáleném oleji v hrnci. Maso vyjmeme, na zbytku tuku orestujeme nakrájenou cibuli, na hrubší kolečka nakrájenou mrkev a zalijeme 1,5 litrem horké vody.

2. Do hrnce s vroucí polévkou vrátíme kuřecí maso, přidáme bobkový list, celerovou nať, osolíme a opepříme. Vaříme asi 40 minut a v průběhu sbíráme z polévky pěnu. Nakonec polévku scedíme.

3. Čirý vývar zahřejeme, přidáme chilli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu a zastříkneme šťávou z poloviny citronu. Podáváme ozdobené čerstvou natí celeru nebo petrželky.

NÁŠ TIP

Čistý vývar bez chilli a citronu vydrží v ledničce dva dny a v mrazáku 2 měsíce. Přebytečný vývar a kuřecí maso můžete také použít k přípravě rizota.

Cibulačka s petrželkou

Cibulačka s petrželkou.Příprava: 10 minut + vaření 35 minut

Pro 6 osob

* 5 cibulí
* 2 stroužky česneku
* 100 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 200 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* sůl, pepř
* 2 bobkové listy
* tymián
* 6 plátků toastového chleba
* 150 g nastrouhaného ementálu

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme s trochou soli. Na másle zprudka opékáme, dokud nezesklovatí, zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme bílým vínem a horkým vývarem. Přidáme bobkový list, tymián a vaříme, dokud není cibule měkká. Dochutíme solí a pepřem.

2. V troubě si na plechu opečeme plátky toastového chleba po obou stranách. Plátky položíme na dno misek nebo talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou a ozdobíme čerstvou sekanou petrželkou.

NÁŠ TIP

Červená cibule, hnědý cukr, červené víno a hovězí vývar – cibulačka bude karamelově hnědá. Jen vynechte česnek.

Mrkvová s paprikou a zázvorem

Mrkvová s paprikou a zázvorem.Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 8 osob

* 50 g másla
* 2 menší cibule
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 kg mrkve
* 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř
* zakysaná smetana
* paprika
* petrželka

1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle, přilijeme vývar, přidáme oškrábanou, na kolečka nakrájenou mrkev a nastrouhaný čerstvý zázvor.

2. Vaříme, dokud není mrkev měkká. Polévku necháme asi na pět minut vychladnout. Obsah hrnce promixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme. Polévku znovu zahřejeme, osolíme, opepříme a dolijeme smetanou.

3. Pár lžic zakysané smetany smícháme s paprikou a polévku ozdobíme až při servírování spirálou z ochucené zakysané smetany a petrželkou.

NÁŠ TIP

Pokud nevíte, co se zbylým čerstvým zázvorem, nasekejte ho na špalíky a zamrazte. Vyzkoušet můžete i zázvorový čaj: do litru vařící vody přidejte asi 5cm kousek zázvoru nakrájený na jemné plátky, mírně vařte 15–20 min., slijte, podávejte s medem a citronem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...