Bohyně české kuchyně: nejslavnější řízek je vídeňský

  0:40
I když je smažený řízek specialitou kuchyně našich jižních sousedů,od dob rakousko-uherského mocnářství zdomácněl i v naší kuchyni. Naučte se ho vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vídeňský řízek

Příprava: 15 minut 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600-800 g telecí kýty
* sůl
* 80-100 g hladké mouky
* 3-4 vejce
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kýty nakrájíme čtyři řízky 1,5-2 cm silné, na plocho je rozkrojíme, ale nedokrojíme do konce a otevřeme je jako knihu. Okraje nasekneme špičkou nože, osolíme z obou stran, plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a rozklepeme na sílu asi 4-5 mm. Vídeňské řízky mají být tenké a velké přes celý talíř.

2. Maso obalíme v mouce a z obou stran smočíme v rozšlehaných vejcích se lžící studené vody. Nakonec obalíme v čerstvé strouhance, ale strouhanku nepřimačkáváme, aby obal zůstal nadýchaný.

3. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku nejdříve po jedné straně dozlatova, obrátíme a smažíme podruhé straně. Do masa během otáčení nepícháme. Usmažené řízky klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme se skrojky citronu nebo chvíli uchováme v kastrole v teplé troubě.

Tip
Podobně připravte řízky z odblaněného plecka nebo z vepřové kýty, jsou pak ještě šťavnatější. Vejce rozšlehejte s trochou vody, pokud do vajec dáte mléko, obal bude tvrdší. Podávejte s bramborovým salátem nebo bramborami s máslem.

Smažené trojhránky

Příprava: 15 minut 10 minut smažení

Pro 4 osoby

* 400 g ementálu nebo eidamu na smažení
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce vody nebo mléka
* sůl
* 200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Sýr nakrájíme na plátky silné necelý 1 cm a překrájíme na trojhránky. Vejce prošleháme se lžící vody nebo mléka a trochou soli. Trojhránky sýra obalíme v mouce, potom ve vejcích a nakonec ve strouhance, kterou přitiskneme. Obalený sýr ještě jednou obalíme ve vejcích a ve strouhance, aby sýr nevytékal.

2. V pánvi rozpálíme olej a sýr smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Na smažení vyzkoušejte různé druhy sýrů, např. goudu, mozzarellu, hermelín apod. Z vajec a mouky můžete také umíchat těstíčko, smočit v něm plátky sýra a obalit ve strouhance.

Krůtí řízek v mandlovém těstíčku

Příprava: 20 minut 20 minut smažení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
* sůl a mletý pepř
* špetka šalvěje
* 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
* 3 vejce
* 1 lžíce bílého vína nebo citronové šťávy
* 4-5 lžic hladké mouky
* 100 g mandlových lupínků
* olej na smažení
* petrželka na ozdobu

1. Omyté a osušené řízky osolíme, naklepeme lehce přes fólii, po obou stranách opepříme a okořeníme rozemnutou sušenou šalvějí. Kefír přelijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, bílé víno nebo citronovou šťávu, mouku a vymícháme hladké těstíčko.

2. Nakonec vmícháme polovinu mandlových lupínků. V nepřilnavé pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, řízky namočíme v těstíčku, necháme okapat a obalíme je ještě zbylými mandlovými lupínky.

3. Řízky vložíme do rozpáleného oleje, trochu zmírníme plamen a smažíme zvolna po obou stranách dorůžova. Osmažené řízky vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a podáváme ozdobené petrželkou.

Tip
Řízky smažte raději na nižší teplotu, aby se maso propeklo, ale těstíčko nespálilo.

Pečený řízek se sýrovou krustou

Příprava: 30 minut 7-10 minut zapékání

Pro 4 osoby

* 4 řízky z telecí nebo vepřové kýty
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1-2 snítky rozmarýnu
* 1 lžíce polohrubé mouky
* 100 ml bílého vína
* 2 hrsti strouhanky
* 2 lžíce másla
* hrst piniových jader
* 4 pořádné lžíce sýra typu parmazán

1. Řízky po krajích lehce nasekneme špičkou nože, aby se nekroutily, z obou stran lehce naklepeme přes fólii, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Strouhanku smícháme s máslem, nasekanými piniovými oříšky, parmazánem a trochou usekaného rozmarýnu. Podle chuti osolíme, popřípadě opepříme.

2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Maso osušíme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme polohrubou moukou a přitiskneme ji k masu. Řízky opečeme zprudka po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo.

3. Řízky odložíme do zapékací mísy. Pánev po opékání zalijeme vínem, uvedeme k varu a promícháme. Šťávou podlijeme řízky a rozdělíme na ně připravenou směs.

4. Vložíme do rozpálené trouby a zapečeme. Necháme odpočinout a podáváme.

Kmínový řízek

Příprava: 10 minut 20-25 minut opékání a dokončení

Pro 4 osoby

* 4 řízky z vepřové kýty nebo pečeně bez kosti po 150 g
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce kmínu
* 5 lžic hladké mouky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 lžíce másla

1. Omyté řízky lehce nasekneme, mírně naklepeme přes fólii a po obou stranách osolíme a opepříme. V mělké míse promícháme mouku s kmínem a postupně po obou stranách do mouky lehce přitiskneme připravené řízky.

2. V nepřilnavé pánvi rozpálíme tuk a řízky opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a pomaleji dopečeme. Upečené řízky uchováme v teple.

3. Do pánve přilijeme trochu vody, odmícháme všechny přípečky, šťávu povaříme do zhoustnutí a zjemníme máslem. Podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s opečenými řízky.

Jehněčí řízečky s bylinkami

Příprava: 20 minut odležení 15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo kýty
* 4 stroužky česneku, prolisované
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic hrubé mouky
* 2-3 vejce
* 150-200 g čerstvé strouhanky
* hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano)
* olej na smažení

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme přes vlákno na 8 malých řízků o síle asi 1,5-2 cm. Maso křížem krážem ostrým nožem několikrát lehce nařízneme nebo lehce naklepeme.

2. Do masa vetřeme prolisovaný česnek smíchaný s citronovou šťávou, solí, pepřem a lžící usekaných bylinek, přikryjeme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet. Potom řízečky otlačíme z obou stran v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci s trochou studené vody a obalíme v čerstvé strouhance smíchané s usekanými bylinkami.

3. Řízky smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe je na papírové ubrousky a ihned podáváme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...