Pečeme vepřové i srnčí. Moravský vrabec a srnčí kýta na víně

  0:27
Péct se dá v podstatě každé maso, a pokud k němu přidáte zeleninu, nemůžete nic pokazit. Vepřové maso, kuře i králíka můžete vyzkoušet pečené na kysaném zelí. Hovězí a zvěřinu zase na kořenové zelenině.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Moravský vrabecRecept pro ONU: Moravský vrabec

Autorka: Vlaďka Příhodová (první šéfkuchařka v historii karlovarského Grandhotelu Pupp)

Na 4 porce

* 300 g vepřového bůčku s kostí
* 300 g vepřové plece bez kosti
* 3 stroužky česneku
* 1 větší cibule
* 200 ml vody
* 1,5 lžíce hladké mouky
* sůl, špetka kmínu (celý či drcený)

1. Vepřový bůček a plec opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na 16 stejně velkých kousků.

2. Maso vložíme na pekáč, osolíme je, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přilijeme část vody a dáme péct do horké trouby. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme teplou vodou.

3. Do měkka a dozlatova pečené maso z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a za občasného promíchání dobře provaříme. Nakonec šťávu procedíme přes cedník zpět na maso a společně krátce podusíme.

Krůtí roláda s nádivkouKrůtí roláda s nádivkou

Příprava: 45 minut + asi 15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g krůtích prsou, vcelku
* sůl a mletý pepř
* 100 g listů špenátu, nejlépe čerstvý
* 2 lžíce másla
* 1 cibule (najemno krájená)
* 4 stroužky česneku
* 100 g anglické slaniny (nakrájené na kostičky)
* 150 g žampionů (nakrájených na plátky)
* 300 g vařeného uzeného masa nebo šunky od kosti
* špetka muškátového květu
* 1 lžíce petrželky
* 3-4 vejce
* olej na potření

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu zpěníme na lžíci rozehřátého másla cibulku a sekaný česnek. Přidáme slaninu, osmahneme, vsypeme žampiony, osolíme a dusíme, dokud houby nezměknou. Potom přidáme nakrájené maso, muškátový květ a ještě chvíli opékáme. Nakonec vlijeme rozšlehaná vejce a směs mícháme na mírném ohni, dokud vejce neztuhnou, ale zůstanou vláčná. Směs dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme usekanou petrželku a necháme vychladnout.

2. Maso prokrojíme jako knihu na obdélníkový plát, vložíme mezi dvě fólie a naklepeme, aby bylo rovnoměrně vysoké. Plát osolíme a opepříme.

3. Listy špenátu spaříme vroucí vodou, zchladíme a necháme okapat. Rozložíme je na maso, naplníme nádivkou, srolujeme na roládu a převážeme motouzem. Povrch osolíme a opepříme.

4. Obdélník alobalu potřeme olejem, maso do něj zabalíme a vložíme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut při 180 stupních, potom maso vybalíme z alobalu, potřeme máslem a krátce dopečeme na barvu.

Sekaná pečeněSekaná pečeně

Příprava: 25 minut + 50-55 minut pečení

Pro 4 osoby

* 700 g mletého masa
* 2 tvrdší housky bez kůry
* trocha vody
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 60 g slaniny, na kostičky
* 1 malá cibule, najemno
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* 1 sardelka
* 1 lžička citronové kůry
* 1 karotka
* 1-2 lžíce strouhanky

1. Housky namočíme do vody, vymačkáme a semeleme. Karotku uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme ji na kostičky.

2. Na lžíci sádla rozškvaříme většinu slaniny, vsypeme cibulku a zpěníme ji.

3. Maso osolíme, opepříme, přidáme žemle, slaninu s cibulkou, mrkev, vejce, prolisovaný česnek, utřenou sardelku, citronovou kůru a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky nebo vody.

4. Z hmoty vytvarujeme mokrýma rukama šišku. V pekáči rozpálíme zbylé sádlo, vložíme sekanou a povrch přelijeme horkým sádlem z pekáče.

5. Povrch sekané poklademe zbylou slaninou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 50-55 minut. Během pečení sekanou podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

Tip
Vypečenou šťávu můžete zaprášit moukou a provařit s trochou vývaru na "omáčku". Sardelku z receptu můžete nahradit sardelovou pastou.

Jemná vepřová pečeněJemná vepřová pečeně

Příprava: 10 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřové pečeně (kotlet vcelku bez kosti)
* 1 l mléka
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce drceného kmínu
* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 250 ml světlého piva nebo vody
* petrželka k podávání
* vařené brambory a naložené cibulky k podávání

1. Vepřovou pečeni omyjeme, osušíme, vložíme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme mlékem, aby byla pokud možno potopená. Přikryjeme a necháme v chladu do druhého dne odležet.

2. Maso během odležení alespoň jednou otočíme. Potom maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a do masa vetřeme drcený kmín.

3. V pekáči rozpálíme lžíci sádla, vložíme připravenou pečeni, opečeme ji ze všech stran, podlijeme trochou horké vody, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

4. Pečeme při 180 stupních doměkka, trvá to asi 1-1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme, podléváme pivem nebo vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

5. Nakonec šťávu podle chuti přisolíme, maso necháme chvíli odpočinout a potom krájíme na plátky. Podáváme s bramborem a naloženými cibulkami a petrželkou.

Srnčí kýta pečená na víně se žampionySrnčí kýta pečená na víně se žampiony

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g srnčí kýty
* 1 lžíce jalovčinek
* 2 lžíce sádla nebo másla
* 150 g celeru, nadrobno
* 1 velká cibule, najemno
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého zázvoru
* 150 g slaniny, plátky
* 150 g malých žampionů
* 250 ml vývaru
* 250 ml červeného vína
* 4 lžíce višňové nebo rybízové zavařeniny

1. Odblaněnou srnčí kýtu bez kosti osolíme a do masa vetřeme podrcené jalovčinky. Necháme odležet aspoň do druhého dne.

2. V pekáči rozpálíme tuk, vsypeme nakrájený celer a cibuli a osmahneme.

3. Maso poprášíme zázvorem a moukou a vložíme do základu, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom zeleninu posypeme lžící cukru a necháme ji lehce zkaramelizovat.

4. Podlijeme trochou vývaru a vínem, odmícháme ode dna, kýtu poklademe plátky slaniny, přidáme oloupané přepůlené žampiony a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud není maso měkké.

5. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vínem a vývarem.

6. Měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odležet a nakrájíme přes vlákno na plátky.

Pečený bůčekPečený bůček

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřového bůčku s kůží (bez kosti)
* sůl
* 500 ml světlého piva
* 600 g oloupaných brambor
* 150 g mrkve
* 150 g celeru
* 1 hlavička česneku
* 2 velké cibule

1. Maso omyjeme, osušíme a kůži nakrájíme ostrým nožem do kosočtverečků nebo čtverečků. Lepší je však kůži nakrájet až po rozpaření během pečení, nejlépe po otočení masa. Do kůže a masa vetřeme důkladně sůl.

2. Bůček položíme kůží dolů do pekáče, podlijeme pivem a trochou vody, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Během pečení maso podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.

3. Po hodině pečení maso obrátíme, přidáme nahrubo překrájenou cibuli, oloupané, na větší kusy překrájené brambory, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a celé oloupané stroužky česneku. Potom vše opět podlijeme a pečeme za občasného obracení a přelévání šťávou doměkka a dozlatova. Nakonec dopečeme bez poklice kůží nahoru tak, aby se vypekla do křupava.

4. Měkké maso, zeleninu a brambory vyjmeme, šťávu přecedíme a sebereme nadbytečný tuk a podáváme s bůčkem nakrájeným na plátky.

Tip
Bůček pečte pouze se solí, kmínem a cibulí. Šťávu po slití přebytečného tuku můžete zaprášit trochou hladké mouky. Výborný je také pečený bůček naplněný do kapsy houskovou nádivkou, která vsákne tuk z vypékajícího se masa.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...