Zelí a kapusta chrání před rakovinou a zároveň chutnají

aktualizováno  1. února 2021 
Podle lékařských výzkumů nás pravidelná konzumace zelí a kapusty chrání před rakovinným bujením v trávicím traktu. Obávanému nadýmání můžete předejít, přidáte-li k zelí některou z bylinek, která tyto účinky mírní. Mezi ně patří kmín, rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka a fenykl.
Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto

Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Recept pro ONU: Bílé kysané zelí s dýní

AUTOR: Pavel Sapík (restaurace U Zlaté studně)

Na 4 porce

* 500 g bílého kysaného zelí
* 1 velká cibule
* 250 g dýně
* 100 g slaniny
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla (nejlépe kachního)
* sůl, pepř, cukr, ocet (na dochucení)

1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí. Necháme podusit do poloměkka. Poté přidáme 2/3 na kostky nakrájené dýně.

2. Zbývající 1/3 dýně nastrouháme a také přidáme do zelí, které se tím zahustí. Přidáme propasírovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme cukrem, případně octem, tak aby výsledná chuť byla harmonicky sladkokyselá.

3. Při podávání lehce přelejeme na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninou, můžeme přidat i plátky opečené anglické slaniny.

Tip
Vyzkoušet můžete i koláč ala quiche. Na těsto potřebujete 300 g mouky, špetku soli, 125 g másla a 100 ml vlažné vody. Jako náplň pak použijte zelí z receptu a vše zasypte sýrem.

Zelné placičky (zelňáky)

Příprava: 15 minut + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 1/4 lžičky kypřícího prášku
* 2 vejce
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* sádlo na opékání

1. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. V míse zpracujeme nakrájené kysané zelí, prosátou mouku s kypřicím práškem, vejce, sůl a koření na tužší těsto.

2. Z těsta vytvarujeme na pomoučeném vále placičky jako na karbanátky a lehce je obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpálíme trochu sádla a placičky opékáme po obou stranách dozlatova.

3. Takto postupně upečeme všechny zelňáky, klademe je na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme.

Tip
Do těsta můžete vmíchat i trochu čerstvé nebo sušené majoránky a těsto upéct na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vařená kapusta s klobásou

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 pikantnější klobásy
* 1 menší hlávka kapusty
* 800 g brambor, oloupaných
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla

1. Do kastrolu vložíme oloupané a překrájené brambory, kapustové listy a vše zalijeme vodou tak, aby byl obsah sotva potopený, osolíme a přidáme mletý kmín.

2. Uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud kapusta nezměkne. Měkkou kapustu vyjmeme a brambory do vaříme skoro do měkka. Uvařenou kapustu překrájíme na drobno a ochutíme prolisovaným česnekem a mletým pepřem.

3. Vodu z brambor odlijeme tak, aby sahala asi do poloviny, přidáme klobásky, ochucenou kapustu a společně prohřejeme. Nakonec přidáme lžíci másla. Vařené brambory s kapustou a uzeninou podáváme v hlubokém talíři s částí vývaru.

Tip
Brambory se zeleninou můžete rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a podávat s kouskem čerstvého másla a ohřátou klobásou.

Pirohy se zelím

Příprava: 60 minut + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 dkg hery
* 1 vejce
* 50 ml vody
* 1/2 lžičky citronové šťávy

Na náplň:
*
500 g hlávkového zelí
* sůl a mletý pepř
* 60 g másla
* 1 vejce vařené natvrdo
* trocha petrželky

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem ho zapracujeme do mouky. Přidáme žloutek, sůl, vodu, citronovou šťávu(můžeme nahradit octem) a zpracujeme pevné hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálně 1/2 hodiny v chladničce odležet.

2. Zelí očistíme, nakrouháme, dáme do mísy a pořádně prosolíme a pomačkáme, aby pustilo šťávu. Pak jej vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme zelí a dusíme do měkka, dokud se neodpaří všechna voda.

3. Zelí necháme vychladnout, vmícháme posekané vejce natvrdo, bylinky a dochutíme. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku o síle asi 2 mm a vykrájíme zní kolečka o průměru 10 cm. Na střed dáme trochu náplně, okraje potřeme bílkem, přeložíme a dobře stiskneme.

4. Taštičky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 200 stupních. Potom snížíme teplotu na 175 stupňů a dopečeme dozlatova, trvá to dalších asi 10-15 minut.

Bílá kapustičková polévka

Příprava: 15 minut + 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 400 g kapustiček
* 4 brambory, na kostičky
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* menší hrst sušené nebo hrst čerstvé majoránky

1. Kapustičky očistíme od zavadlých listů, seřízneme oschlé konce a omyjeme. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a usekaný česnek, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.

2. Přilijeme vlažnou vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, prošleháme a uvedeme k varu. Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, kapustičky a vaříme doměkka, trvá to asi 5-7 minut.

3. Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem, stáhneme z ohně a dochutíme sušenou rozemnutou majoránkou (nebo čerstvou jemně usekanou), solí a pepřem.

Závitky s vegetariánskou náplní

Příprava: 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 8 větších kapustových listů
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku

Na náplň:
*
3 housky
* 4-5 lžic smetany
* 4 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce másla
* 250 g žampionů
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu

1. Kapustové listy omyjeme a spaříme ve vroucí vodě, zchladíme ve studené a necháme okapat. Silná žebra listů se řízneme nožem nebo přes fólii naklepeme paličkou. Housky nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je smetanou a necháme je nasáknout.

2. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, bílou část nakrájíme najemno a nať nakrájíme napříč na tenké plátky. Česnek oloupeme a jemně usekáme. V kastrolu na lžíci másla zpěníme cibuli a usekaný česnek, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a okořeníme a dusíme pod poklicí do měkka, dokud se nevydusí voda, kterou houby pustily, trvá to asi 15 minut.

3. Houbovou směs necháme zchladnout, přidáme navlhčené housky, cibulovou nať, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Na každý kapustový list dáme na kraj trochu náplně.

4. Náplň vytvarujeme do válečku, boční okraje listu ohneme směrem dovnitř a listy zavineme. Takto postupně zavineme všechny kapustové listy.

5. Závitky převážeme bílou nití a naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem. Poklademe je zbylým máslem, přidáme celé stroužky česneku, mírně podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů pod poklicí asi 20-30 minut. Během pečení závitky otočíme, popřípadě podlijeme trochou vody. Podáváme se šťávou, pečeným česnekem a různě upravenými brambory nebo bramborovou kaší.

Tip
Podobně můžete listy naplnit nádivkou z mletého masa nebo do houskové nádivky přidat místo žampionů lesní houby, vejce uvařená natvrdo, slaninu, uzené maso apod. Závitky můžete také obalit v těstíčku nebo trojobalu a usmažit dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...