NA 4 PORCE
Příprava: 40 minut + 30-45 minut vaření
* 500 g sušeného hrachu, zeleného či žlutého, případně směsi obou; den předem namočte do studené vody
* 150 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
* sůl na dochucení
* 700-800 g kuchyňsky upraveného uzeného masa (rolka, uzené krůtí maso apod.)
* 2-3 lžíce másla nebo sádla na opečení masa a cibulky
* 1 cibule, nakrájená na kolečka, kostičky nebo klínky
1. Namočený hrách povařte na mírnějším plameni doměkka; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny. Vody stačí jen tolik, aby byl hrách pokrytý - lépe se provaří. Měkký hrách prolisujte přes jemné síto (tím jej zbavíte nadýmavých slupek), osolte a ještě pyré zjemněte trochou mléka nebo smetany do kávy.
2. Uzené opláchněte pod tekoucí studenou vodou (domácí uzené tolik proplachovat nemusíte) a pak je v hrnci zalijte horkou vodou. Krátce povařte, aby se vyplavil přebytek uzenářské soli. Maso sceďte, nechte oschnout a potom ho nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo a dvě tři minuty na něm opékejte uzené. Pak ho vyjměte, vsypte cibulku a také ji opečte. Podávejte s hrachovou kaší.
Odlehčete to: Kuchyňsky připravené uzené také můžete podávat jen povařené (nejjemnější způsob je nahřátí v páře). Místo tučnějšího vepřového klidně použijte uzené krůtí maso nebo libovou šunku. Máslo či sádlo nahraďte při smažení olivovým olejem.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Hrachová polévka s badyánem |
Uzená hrachovo-mrkvová polévka |
Čočková polévka |