Kuře pětkrát jinak. Recepty, které vás neomrzí

  9:11
Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Pokud vás už chuť obyčejné pečínky omrzela, vyzkoušejte naše recepty.
Kuře se zeleninovou rýží

Kuře se zeleninovou rýží | foto: Isifa

Kuře s rajčatovou omáčkou a houbamiKuře s rajčatovou omáčkou a houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení a dušení

* 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 kuřecích paliček
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hladkolisté petržele k podávání
* pečivo k podávání

Na omáčku: 
* 1/2 hrnku najemno nakrájené cibule
* 1 hrnek kečupu
* 3 lžíce worcestru 
* 1 lžička soli
* 1 lžíce cukru
* 1/2 hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných a překrájených
* 1 hrnek hub nakrájených na plátky, žampiony, lišky apod.
* pár kapek tabasca
* 1 snítka rozmarýnu

1. Větší čtvrtky překrojíme v kloubu na dvě části, maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních pod poklicí do poloměkka.

2. Mezitím si v kastrůlku smícháme všechny suroviny na omáčku a krátce ji povaříme. Omáčkou přelijeme poloměkké kuře a dodusíme ho v troubě do měkka. Podle potřeby ho můžeme podlít ještě trochou vody, ale omáčka má být pěkně hustá. Podáváme posypané usekanou hladkolistou petrželí a s čerstvým pečivem.

Pár tipů na kuřecí dobroty

* Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen. Hodí se na soté i na obalování.
* Nebaví vás plnění kuřete nádivkou, ale přitom se jí nechcete zříkat? Zkuste nádivku rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek - stačí na posledních dvacet minut pečení.
* Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem. S kuřetem se také při pečení bude lépe manipulovat.
* Vyzkoušejte trik Jamieho Olivera a do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé. 

Pečená stehna na ratatouillePečená stehna na ratatouille

Pro 4-6 osob

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky kurkumy
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky provensálského koření
* 2 cibulky
* 4 rajčata
* 2 papriky
* 1 cuketa
* 1 menší lilek
* 1 česnek
* černé olivy
* zelená petrželka
* 1 citron

1. Předehřejeme si troubu na 200-220 stupňů. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou. Všechnu zeleninu rozložíme na plech s vyšším okrajem, promícháme s provensálským kořením a vypeckovanými olivami a zakapeme olejem. Lžíci oleje si necháme na opečení kuřete.

2. Kuřecí čtvrtky osolíme, opepříme, poprášíme kurkumou a zprudka opečeme v pánvi ze všech stran na zbylém rozpáleném oleji. Na zeleninu rozložíme opečené porce kuřete kůží nahoru a vložíme do předehřáté trouby.

3. Pečeme do měkka a kuře občas přelijeme šťávou ze zeleniny a masa a zeleninu promícháme. Porce kuřete se zeleninou a šťávou podáváme se skrojky citronu a sypeme usekanou petrželkou. Jako další přílohu můžete podávat pečivo nebo těstovinovou rýži.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat a doplňovat podle své chuti nebo sezony, např. řapíkatým celerem, pórkem, červenou cibulí, žampiony apod. Olivy můžete klidně vynechat.

Paličky s jablky a olivamiPaličky s jablky a olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 50-60 minut pečení

* 8 kuřecích paliček
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* po 2 snítkách rozmarýnu, šalvěje, tymiánu, bazalky
* 2-3 lžíce olivového oleje 
* 2 cibule
* 2-3 jablka
* velká hrst černých vypeckovaných oliv

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, máme-li celé čtvrtky, rozpůlíme je v kloubu. Maso osolíme, vložíme do pekáče, zalijeme citronovou šťávou, zakapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami. Vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

2. Teplotu zmírníme na 200 stupňů, kuře podlijeme vodou, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, přiklopíme a pečeme za občasného podlévání vodou a přelévání vypečenou šťávou do měkka. Když je maso měkké, přidáme oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená asi na 2cm kolečka, olivy, podle potřeby podlijeme vodou a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Při dopékání můžete kuře lehce posypat krupicovým cukrem, aby se utvořila karamelová kůrčička. Podávejte s rýží nebo různě upravenými bramborami. Čerstvé bylinky můžete nahradit sušenými.

Stehna se zeleninou a bylinkamiStehna se zeleninou a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 60-70 minut pečení

* 4 kuřecí čtvrtky 
* sůl, bílý pepř
* 4 plátky slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 cibulky s natí
* 8 karotek
* 200 g žampionů
* 6 stroužků česneku
* 1/2 citronu
* 800 g brambor
* hrst bylin
* 200 ml červeného vína

1. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme, čtvrtky rozpůlíme v kloubu. Maso osolíme a opepříme. Brambory i se slupkou vydrbeme kartáčkem, zeleninu dobře omyjeme a žampiony oloupeme.

2. Zapékací mísu nebo pekáč vyložíme plátky slaniny, přidáme celé brambory, celé čištěné karotky, cibulky i s natí, oloupané stroužky česneku, hlavičky žampionů, porce kuřete, šťávu a kůru z citronu, osolíme a vložíme do předehřáté trouby.

3. Zapečeme, přidáme bylinky, snížíme teplotu na 200-220 stupňů, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme do měkka. Během pečení přeléváme kuře šťávou, je-li to nutné, podlijeme trochou vody nebo vína. Když je maso měkké, podlijeme ho červeným vínem a dopečeme bez poklice dozlatova.

Tip
Zeleninu můžete různě obměňovat, místo žampionů přidejte ke konci pečení oloupaný řapíkatý celer, chřest, petržel, pastinák apod.

Kuře se zeleninovou rýžíKuře se zeleninovou rýží

Pro 4-6 osob

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 8 kuřecích paliček
* sůl
* 1/2 lžičky zázvoru
* 1/2 lžičky koriandru
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100-150 ml bílého vína
* 600 g rýže
* 150 g hrášku
* 1 paprika
* 2 rajčata

1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme zázvorem a koriandrem. Ve větší pánvi rozpálíme olej a kuřecí paličky osmahneme ze všech stran. Opékáme, dokud se kůže nezbarví dozlatova.

2. Maso zakapeme citronovou šťávou, podlijeme mírně vínem nebo vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka. Nakonec přidáme máslo, prohřejeme a stáhneme z ohně a necháme chvíli odležet.

3. V jiné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme druhou lžíci másla, vsypeme hrášek a krátce ho podusíme ve vlastní šťávě do změknutí, trvá to pár minut. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, prohřejeme a vše promícháme s uvařenou rýží. Přelijeme šťávou z kuřete, promícháme, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s kuřecími paličkami.

Tip
Do rýže můžete přimíchat i čerstvou syrovou zeleninu a mražený hrášek jenom krátce povařit a vše promíchat se šťávou z kuřete a kouskem čerstvého másla. Při dušení můžete kuře podlít bílým vínem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...