NA 4 PORCE
Příprava: 15 minut + 20 minut vaření
Ingredience:
* 100 g másla
* 300 g dýňové dužiny
* hrst červené čočky
* sůl a trocha kari
Příprava jídla
Máslo rozpusťte v hrnci, poprašte kari a lehce zasmahněte. Vsypte dýni nakrájenou na kousky. Krátce osmahněte, zalijte asi litrem vody, přidejte čočku, lehce osolte a vařte asi dvacet minut na mírném plameni, až budou čočka i dýně měkké. Občas promíchejte a dýni během vaření vařečkou podrťte, aby byla polévka hladká; jestli chcete, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte zakápnuté olejem a posypané praženými semínky, případně ořechy.
Profi triky
Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi dvacet minut opečete v troubě s máslem nebo olivovým olejem. Posypání semínky a/nebo ořechy a několik kapek prvotřídního oleje dodají působivý kontrast konzistencí i cenné látky; je to trik běžný ve středomořské kuchyni.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Zázvorovo-dýňový chlebíček |
Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky |
Provensálský dýňový tian |