Letní škola vaření: grilujeme a rožníme

  0:41
Letní škola vaření pro vás připravila další díl. Tentokrát jsme se zaměřili na známé i neznámé grilované pochoutky.
Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí...

Letní škola vaření: grilování a rožnění - 1. Žebírka; 2. Masový cop; 3. Jehněčí kotlety; 4. Rajčata | foto: Isifa

Češi přišli grilování na chuť. V létě se „kouří“ pomalu z každé zahrady a k vidění jsou i nadšenci ve veřejných parcích s přenosným grilem a piknikovou dekou. I přesto, že se se špekáčkem opečeným nad ohněm nikdo nechce definitivně rozloučit, vítězí přeci jen zdravější jídlo.

Při grilování velmi záleží na tom, jak dobré maso si vyberete. Nabídka supermarketů je sice bohatá, ale kvalita různá. Rozhodně se nenechte nalákat na naložené maso „rovnou na gril“. Právě tak se většinou obchodníci zbavují zásob, které už měly dávno z pultů zmizet. Stejně jako před lety si dobrého řezníka hýčkejte a dejte na rady známých. Pokud už máte řezníka „prověřeného“, můžete si troufnout i na koupi jeho marinovaných specialit.

Bohužel samotné grilování není tou nejzdravější formou přípravy jídla. Při dodržení několika pravidel se ale škodlivost může snížit. Například tuk z pečeného masa nikdy nesmí skapávat do řeřavých uhlíků. Ke grilování vybírejte raději méně tučné kousky, zvláště pokud si hlídáte linii. Koneckonců panenka či svíčková jsou nejméně tučné části hovězího a vepřového a na grilu chutnají skvěle. Maso pořádně zajídejte čerstvou zeleninou!

Jak správně připravit gril? Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a jen rudě žhnou. To je ten správný okamžik začít vařit. Dobrou chuť.

1: žebírka

* 800 g vepřových žebírek * 1 lžíce medu * 2 lžíce dijonské hořčice * 2 lžíce kostiček cibule * sůl * 1 lžička kmínu * 1 lžička tlučeného pepře * větvička tymiánu

Maso omyjeme a osušíme. Ostatní suroviny smícháme a žebírka vzniklou směsí důkladně potřeme. Vložíme maso do hliníkové fólie a grilujeme asi 20 až 30 minut, během grilování několikrát obrátíme.

2: masový cop

* 500 g vepřové panenky * šťáva a plátky kůry z chemicky neošetřovaného citronu, bio * 2 lžíce sójové omáčky * 1 lžíce pepře

Promícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a kůru s pepřem a směsí potřeme maso. Panenku rozkrojíme na tři pruhy podél, ale nedokrojíme, a upleteme z ní cop - konce svážeme. Grilujeme 20 až 30 minut.

3: jehněčí kotlety

* 4 jehněčí kotlety * 4 lžíce olivového oleje * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * 2 stroužky česneku * sůl, pepř

Směsí oleje, rozmarýnu, česneku, soli a pepře důkladně potřeme maso. Kotlety grilujeme asi 10 minut a během grilování několikrát obrátíme.

4: rajčata

* 4 rajčata * 4 lžíce bylinkového másla * pár lístků bazalky * sůl

Rajčata omyjeme, odřízneme vršek, osolíme a vložíme na fólii. Bylinkové máslo položíme na rajčata a posypeme bazalkou. Grilujeme asi 15 až 20 minut.

Grilované kuře a zelenina

Pro 2-4 osoby

* 1 kuře (cca 1,2 kg) * 1 svazek rozmarýnu * 8 šalotek
* 600 g malých brambor * 2 paličky česneku * sůl, pepř
* 1 lžíce medu * 4 lžíce sójové omáčky * 1 lžička kari koření

1. Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř osolíme a opepříme. Napíchneme na špíz. Med, sójovou omáčku a kari promícháme a směsí potřeme kuře.

2. Šalotky oloupeme a česnekové paličky rozpůlíme. Brambory omyjeme a rozpůlíme.

3. Vše vložíme do hliníkové fólie a přidáme větvičky rozmarýnu, sůl a pepř. Kuře dáme na gril a pod něj položíme fólii se zeleninou a bramborami.

4. Asi hodinu grilujeme, během té doby zeleninu několikrát obrátíme.

Frikadely s koriandrovým tvarohem

Pro 4 osoby

* 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
* 1 šalotka jemně nasekaná * 1 stroužek česneku, jemně nasekaný * 1 starší tvrdší houska * strouhanka
* 2 vejce * 2 lžíce nasekané petržele * 1 lžíce nasekaných lístků majoránky * 1 lžíce ostré hořčice
* 1 lžíce kečupu * 4 lžičky oleje * sůl, pepř * 150 g tvarohu * 2 lžíce bílého jogurtu * 4 lžíce zakysané smetany * 1 svazek koriandru

1. Ve vlažné vodě necháme změknout housku. Šalotku a česnek zpěníme na lžíci oleje, přidáme petržel a majoránku a necháme trochu vystydnout. Směs spojíme s vejci, houskou, paprikou, hořčicí a kečupem a přidáme k mletému masu. Podle potřeby přidáme strouhanku a dochutíme solí a pepřem.

2. Vytvoříme 4 frikadely (kuličky) a položíme je na fólii, pokapeme olejem a zabalíme. Grilujeme asi 20 až 30 minut.

3. Mezitím smícháme tvaroh s jogurtem a smetanou, přidáme nasekaný koriandr, osolíme a opepříme. Frikadely servírujeme na fólii spolu s ochuceným tvarohem.

Kotleta se žampiony

Pro 4 osoby

* 4 vepřové kotlety * 1 větvička tymiánu * 2 stroužky česneku * 100 g šunky * 200 g žampionů * 1 lžíce citronové šťávy * 1 masité rajče * 1 lžíce oleje * sůl, pepř

1. Kotlety omyjeme a osušíme a tukovou vrstvu na okrajích na několika místech nařízneme. Tymián omyjeme a odkrájíme lístky z větvičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, šunku na kostičky.

2. Žampiony očistíme a rovněž nakrájíme na tenké plátky a smícháme s citronovou šťávou, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

3. Kotlety ogrilujeme z obou stran, osolíme a opepříme. Poté vložíme každou kotletu na jednu fólii. Šunku, žampiony, rajčata, česnek, citronovou šťávu a tymián smícháme, osolíme a opepříme.

4. Směs rovnoměrně rozdělíme na kotlety. Společně grilujeme asi 25 minut.

Grilovaná jehněčí kýta

Pro 4-6 osob

* 1 jehněčí kýta, cca 1,5 kg, bez kosti * 2 stroužky česneku * 4 lžíce bílého jogurtu * 2 lžíce nasekaného tymiánu * 2 lžíce nasekaného rozmarýnu * sůl, pepř

1. Kýtu omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme, nasekáme a utřeme s trochou soli. Přidáme jogurt a bylinky a důkladně promícháme.

2. Směsí potřeme kýtu, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme přes noc marinovat v lednici.

3. Druhý den napíchneme na grilovací jehlu, ovineme . provázkem, osolíme a opepříme. Grilujeme 50 až 60 minut.

Kachna na grilu

Pro 4 osoby

* 1 mladá kachna (cca 1,8 kg) * 4 jarní cibulky * 1 jablko * 2 lžíce pomerančové šťávy * 2 lžíce sherry, 1 lžíce medu * 2 lžíce sójové omáčky * sůl, pepř, kajenský pepř

1. Kachnu zevnitř osolíme a opepříme. Cibulky nakrájíme na kolečka. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na osminy. Cibulkami a jablkem naplníme kachnu, sešijeme ji a napíchneme na grilovací jehlu.

2. Pomerančovou šťávu, sherry, med, sójovou omáčku a kajenský pepř smícháme a směsí potřeme kachnu. Grilujeme asi 60 až 70 minut a během této doby občas potřeme marinádou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Ricottové bochánky

Ricottové bochánky

Střední

50 min

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...